In vizor

DIICOT cere încă o lună de arest pentru Gelu Oltean, fostul șef al serviciului Doi și un sfert și iubita sa, Vanessa Youness, în dosarul ayahuasca

Gelu Oltean, fostul șef al serviciului Doi și un sfert află luni dacă va rămâne în arest preventiv sau dacă va fi cercetat în arest la domiciliu sau în libertate. Cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare trebuia să se judece, la Tribunalul Brașov, inițial în 5 februarie și a fost amânată pentru astăzi 7 februarie. Solicitarea a fost astăzi judecată, dar pronunțarea a fost amânată până luni 10 februarie. Mandatul de arestare emis pe numele lui Gelu Oltean expiră pe 12 februarie.

Aceeași decizie a fost luată și pentru ceilalți doi inculpați, Vanessa Youness, iubita lui Gelu Oltean  și a un cetățean  englez Thomas Lishmann, care avea rol de șaman în această afacere cu ayahuasca.

Cei trei sunt acuzați de săvârşirea infracţiunilor de punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu a unui local pentru consumul ilicit de droguri şi deţinerea şi desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc. 

Avocații celor trei au susținut că inculpații nu sunt pericol social și că pot fi cercetați în arest la domiciliu. Până acum nu au reușit să îi convingă pe judecători. 

Arestările au venit după ce, în 14 decembrie, procurorii au organizat percheziții în localitatea Răcari din Dâmbovița unde augăsit 42 de persoane și trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe.

„La data de 9 decembrie 2019 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul T. I. M. L., cetăţean britanic, urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y. A.-V., prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locație ce urmează să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor“, se arată în comunicatul procuroriilor DIICOT.

Droguri promovate prin agenție de turism. Prețul 550 sau 1100 de euro de persoană

Mai mult, evenimentele „halucinogene“ erau promovate pe internet fiind folosită ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.

„Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă aceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator. Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior“, se mai arată într-un comunicat al procurorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *