Diete

Dieta piramidala latino-americana

Acest plan sanatos include alimente exotice din cultura Americii de Sud, pentru a promova alimentatia santoasa si conditia fizica. Accentul se pune pe alimente traditionale sanatoase.

 

 

Istoricul dietei

Dieta piramidala latino-americana a fost ce de-al treilea ghid de nutritie creat de Oldways Preservation Trust (Trustul pentru conservarea valorii), in anii 1990. Cofondatorul trustului, activist ecologist si absolvent al Universitatii Harvard, K. Dun Gifford, a promovat obiceiuri alimentare sanatoase, bazate pe o filosofie care incurajeaza cererea de produse traditionale, formele de agricultura sustinuta si valorificarea artei culinare mondiale. Variatiuni ale acestei diete au existat in diferite parti ale Americii Latine, unde alimentele de baza sunt porumbul, cartofii, arahidele si fasolea uscata.

 

 

Un congres desfasurat in Ciudat de Mexico, Mexic, in 2005, a consolidat recunoasterea internationala si sprijinul pentru aceasta dieta, cu un consortiu de consultanti stiintifici si in domeniul culinar, membrii ai industrieie si alti specialisti care pledeaza in favoarea initiativelor care promoveaza educatia pentru un trai sanatos, concentrandu-se pe selectia alimentelor si pe activitatea fizica.

 

 

Cum functioneaza?

Piramida combina calitatile nutritionale ale mancarurilor traditionale specifice Americii Latine, din culturile azteca, incasa si Maya, cu alimente si retete introduce odata cu sosirea lui Columb si a altor exploratori europeni.

 

 

Baza acestei piramide cu trei niveluri recomanda exercitii zilnice, cum ar fi mersul pe jos au dansul. Primul nivel include alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, plantele cu tuberculi, pastele, fasolea si nucile de toate felurile, care trebuie consumate la fiecare masa. Urmatorul nivel recomanda introducerea in meniul zilnic a pestelui si a crustaceelor, a uleiurilor din plante sau a lactatelor si a carnii de pui. Ultimul nivel recomanda consumul saptamanal al carnii, al dulciurilor si al oualor.

 

 

Persoana in cauza trebuie sa bea cel putin sase pahare de apa pe zi, iar consumul de alcool trebuie sa fie moderat. Unele retete din meniu includ alimente indigene americane, cum ar fi armantul, cacaua, ardeiul iute (chilli), porumbul, rosiile, arahidele, cartofii, quinoa si carnea de curcan, dar si alte ingrediente introduse dupa colonizarea spaniola. Printre acestea se regasesc carnea de vita, vinetele, fructul kiwi, maslinele, portocalele, soia si dovlecelul.

 

 

Argumente pro si contra

Planul prezinta sfaturi utile despre cum se pot integra preparatele culinare traditionale intr-un tipar de alimentatie sanatos, fundamentat stiintific, constientizarea ecologica si preparate regionale. Din nefericire, piramida nutritionala nu specifica si dimensiunile portiilor. Daca persoana care urmeaza dieta doreste un meniu cu portii zilnice sau distribuirea pe grupe alimentare, atunci trebuie sa consulte si alte surse.

 

 

Cel mai probabil, acest program se potriveste persoanelor carora le plac fructele si legumele tropicale, care sunt pasionate de cultura si bucataria exotica sau care au niste papile gustative mai dormice de aventuri gatronomice.

 

 

Exercitiile fizice regulate sunt recomandate.

Exemplu de meniu:

Sambata. Mic dejun: cereale din grau integral, lapte, suc de rosii, cafea cu lapte. Gustare: ciocolata calda cu lapte, biscuiti din faina de grau integrala cu jeleu de guava. Dejun: sandvis cu sunca si branza, suc de portocale, arahide. Gustare: Citrice cu migdale, ceai rece. Cina: creveti la gratar, yucca fiarta, morcovi, chifle din grau integral.

 

 

Duminica. Mic dejun: arepa coapta (prajitura cu faina de porumb la tava) cu branza, cafea cu lapte. Gustare: salata de pepene galben, ceai rece. Dejun: guacamole, fasole batuta, tortilla din faina de grau integrala, salata. Gustare: mar, branza alba, biscuiti din faina de grau integrala. Cina: muschi de porc cu sos chili, amestec de fasole si porumb verde, cartof dulce copt.

 

 

Luni. Mic dejun: suc de mango, omleta di albus si ardei gras, tortilla din porumb, cafea cu lapte. Gustare: fructe tropicale. Dejun: supa de pui cu taietei, salata cu nuci pecan, felii de portocala. Gustare: branza alba, chifla din faina de grau integrala, ciocolata cu lapte. Cina: peste fript, varza create, tortilla din faina integrala, salata asortata, ceai rece.

 

 

Marti. Mic dejun: cereale din grau integral, lapte, banana, cafea cu lapte.  Gustare: amestec de lapte cu papaya, paine prajita din grau integral. Dejun: quesadillas, salata de rosii si ardei gras, suc de portocale. Gustare: arahide, ceai rece. Cina: cotlet de porc la cuptor, cartof copt, vinete coapte, chifle din faina de grau integral, ciocolata calda cu lapte.

 

 

Miercuri. Mic dejun: portocala, terci de ovaz cu lapte, cafea cu lapte. Gustare: suc de rosii. Dejun: burrito cu fasole, salata de cactus, verdeturi asortate cu migdale, suc de ananas. Gustare: ciocolata calda cu lapte, biscuiti din faina de grau integrala cu jeleu. Cina: somon fript, chifle din faina de grau integrala, sote de dovlecei / ceapa, ceai rece.

 

 

Joi. Mic dejun: oua jumari, paine prajita din faina de grau integrala, suc de ananas, cafea cu lapte. Gustare: mar, ceai rece. Dejun: peste fript, banane coapte, salata de naut si quinoa, chifla din faina de grau integrala. Gustare: salata de pepene galben, ceai. Cina: paste cu rosii si branza, salata verde.

 

 

Vineri. Mic dejun: terci de ovaz cu lapte, grepfrut, cafea cu lapte. Gustare: tortilla din porumb cu branza. Dejun: supa de legume cu taietei, salata Caesar, paine prajita din faina de grau integrala. Gustare: banana, seminte de dovleac. Cina: piept de curcan, orez galben, salata de spanac cu portocale.

 

 

Recompense alimentare: papaya, mango, ananas, arahide, lamaie verde, guava, cherimoya, cacao, budunca, fursecuri (ocazional).

 

 



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *