In vizor

DEȘI ”SAMSAREALA” CU LEGUME E VECHE, inspectorii ANPC abia acum iau la purecta ”certificatele de producător”. Mai bine mai târziu, decât niciodată ca până acum

O poveste extrem de înduioșătoare ne vine dinspre comisarii ANPC care, chipurile, au pornit prin satele României, să viziteze grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele pe care le găsesc orășenii pe tarabe, dar nu au prea avut ce să vadă. Că an prost, că secetă, că e mai simplu și ieftin să aduci din Turcia, Grecia, Spania șamd. Ața că, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor zice că trage un semnal de alarmă cu privire la certificatele de producător în condiţiile în care, în urma unor controale în pieţe, mulţi vânzători au recunoscut că achiziţionează de la diverse pieţe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producători reali. Adică ce se face încă de pe vremea lui Ion Iliescu, când s-a ”inventat” mafia arabă a legumelor sub înaltul patronaj al statului. Băiete, încă un rând de ”noi, cu drag, muncim”!

Auzi, frățică, comisarii ANPC și-au făcut ”Academie”, ”Academia Comisarilor” (”nu trage domn’ comisărică, sunt eu, producătorul, vă vând o vinețică”). Și-n cadrul acestei ”Academii” și-au extins verificările ”ca urmare a controalelor realizate recent în pieţele agroalimentare din toată ţara, printre care s-a numărat şi Piaţa Obor.” Și-au descoperit ceea ce știa toată lumea și știau și ei, dar pe când mai puteau încasa o șpagă și închide un ochi, închideau amândoi ochii. Iar acum se prefac că descoperă America (cristoforii lor, de îngerașii statului!).

Ochii vigilenți ai comisarilor din cadrul Academiei Comisarilor au constatat cât să producă o comunicare: ”La tarabele pline de legume şi fructe, prezentate ca fiind româneşti, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control «certificate» prin care atestau calitatea de aşa-zis producător. Comisarii ANPC au pornit prin satele României, pentru a verifica autenticitatea acestor acte şi veridicitatea celor înscrise acolo. Au solicitat, la faţa locului, să viziteze grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele găsite pe tarabe, în pieţe, dar, în majoritatea copleşitoare a cazurilor, nu au avut ce să vadă”, se precizează în comunicatul instituţiei.

Prin metode specifice numai comisarilor Academiei Comisarilor, aceștia au reușit să smulgă adevărul de la vânzătorii verificaţi care au recunoscut că achiziţionează de la diverse pieţe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone şi le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activităţi. Unii au mărturisit și cum au intrat în posesia ”certificatelor de producător”, prin intermediul unor ”mici spaţii cultivate, pentru a putea primi certificatele”, când ei, de fapt, achiziţionează din alte părţi cantităţile mult mai mari de legume şi fructe pe care le speculează pe tarabe. Nimic despre șapaga care se dă pentru a obține certificatele? Totul se reduce la speculant, ca pe vremea lui Nea Ceașcă?

”Am demarat această acţiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reuşit să obţinem materiale, aşa cum au făcut-o mai tinerii noştri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantităţile de legume şi de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit şi se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele româneşti, şi la acest capitol, sunt în pericol. Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui judeţ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a fost citat, în comunicat, ca făcând declarații Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Așteptăm comunicatul cu privire la destructurarea fioaroasei rețele de băbuțe care vând lobodă fără certificat de producător. Nu-i lăsați numai pe bieții polițiști locali să se ocupe singuri de această fioroasă rețea de ”babe blinder” – sunt depășiți, abia se pot rostogoli în urmărirea infractoarelor!