Straineze

Deşi maghiarii din Ungaria cam „gâgâie” sub povara inflaţiei, guvernul de la Budapesta continuă să pompeze bani în Transilvania – Anunțul făcut de Miklós Panyi la Cluj

Guvernul Ungariei multiplică suma sprijinului educaţional acordat maghiarilor de dincolo de graniţele ţării şi sprijină programul „Autobuzul școlar” lansat de Asociaţia „Rákóczi” în localităţile din Transilvania unde naţionalitatea maghiară trăieşte dispersată, a anunţat, miercuri, la Cluj-Napoca, Miklós Panyi, secretar de stat pentru strategie în cadrul Cancelariei premierului ungar, notează Rador. Aceasta în pofida dificultăţilor financiare pe care le întâmpină guvernul lui Orban în Ungaria şi a inflaţiei accentuate.

  • La o conferinţă de presă susţinută în prezenţa experţilor maghiari în educaţie din Transilvania, Miklós Panyi a subliniat că declinul demografic caracteristic întregii Europe are un impact puternic negativ şi asupra maghiarilor din Bazinul Carpatic. Din cauza scăderii numărului copiilor este dificil pentru maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei să menţină instituţiile de învăţământ în limba maghiară și accesul la educație în limba maternă, iar Guvernul ungar trebuie să răspundă acestor provocări.

„Un astfel de instrument poate fi sprijinirea unei reţele de autobuze şcolare, ceea ce ajută la accesul la educaţia în limba maghiară”, a spus Miklós Panyi, care a adăugat că acesta este un ajutor important atât pentru familiile maghiare şi comunităţile locale maghiare, cât şi pentru şcolile care astfel nu se află în pericol de desfiinţare. Secretarul de stat a subliniat că Guvernul de la Budapesta se angajează să ofere sprijin celor care aleg şcolile cu predare în limba maghiară şi a amintit de ceea ce a anunţat vicepremierul Zsolt Semjén, la reuniunea Conferinţei Permanente Maghiare (Máért), în noiembrie anul trecut, potrivit căruia Guvernul va majora de mai multe ori sprijinul educaţional, care în prezent este de 22.400 de forinţi. Politicianul ungar a mai menţionat că din cauza dificultăţilor cauzate de război, cei care optează pentru educaţia în limba maghiară în Transcarpatia beneficiază, începând din luna ianuarie, de 100.000 de forinţi brut, iar din anul școlar următor se va acorda o sumă similară şi celorlalţi membri ai comunități maghiare de peste graniță care vor să înveţe în şcoli cu predare în limba maghiară. Csongor Csáky, preşedintele Asociaţiei „Rákóczi”, a amintit că organizaţia contribuie prin propriile sale instrumente la menţinerea educaţiei în limba maghiară de dincolo de graniţele Ungariei, iar începând cu 2004, în Slovacia este prezentă şi cu un program de selecţie şcolară structurată.

„În ultimii ani, datorită acestui program, în Ungaria s-a format o solidaritate socială importantă”, a spus Csáky, adăugând că acest program a fost extins şi în Transilvania, cu excepţia judeţelor din Ţinutul Secuiesc. Începând cu următorul an, programul „Autobuzul școlar”, lansat anul trecut în Slovacia, va fi extins şi în Transilvania. Astfel, programul sprijinit de Guvernul Ungariei va fi implementat în 31 de localităţi în care maghiarii trăiesc în etnosporă, în colaborare cu Fundaţia pentru Şcoală din Cluj-Napoca. Csongor Csáky a mai precizat că, în cadrul programului, în 11 judeţe transilvănene aproximativ 500 de elevi din sute de localităţi sunt transportaţi la cursurile a 34 de şcoli generale. Se speră că în Transilvania programul va avea un succes cel puţin la fel de mare ca în Slovacia, unde ca urmare a acestui program numărul copiilor înscrişi în clasa I în şcolile cu predare în limba maghiară a crescut cu 30%. Preşedintele asociaţiei a subliniat că nu doresc decât să ajute şcolile care se zbat pentru a-şi continua activitatea, astfel că asociaţia acoperă toate cheltuielile de operare ale celor 36 de autobuze şcolare potrivite pentru a transporta câte 9 persoane. Autovehiculele au fost achiziţionate cu sprijinul Guvernului ungar şi au costat 501 milioane de forinţi.

„Orice sprijin şi orice program care ajută educaţia în limba maghiară este binevenit”, a declarat Zoltán Levente Nagy, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din România, între 2012 şi 2021, în 15 judeţe din Transilvania, numărul elevilor din sistemul public a scăzut cu 10%, de la 1.050.000, la 940.000. Declinul poate fi observat atât la şcoala generală, cât şi la şcolile profesionale şi licee; problema afectează comunităţile maghiare într-o măsură mai mare decât afectează populaţia majoritară românească, a mai spus preşedintele fundaţiei.

 

FOTOCREDIT: Iskola Alapítvány Facebook.com