Din oras

Deși colectarea selectivă e obligatorie din 2019, în 2021 Clujul ”smart” e infestat de gunoaie amestecate

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: plastic/metal; hârtie/carton; sticlă; deșeuri reziduale/amestecate/menajere. Obligația însă la Cluj-Napoca nu se respectă nici în 2021.

Cetățenii, în cazul necolectării corespunzătoare a deșeurilor, plătesc un tarif cu 25% mai mare. Și amenzi, care, pentru persoanele fizice, sunt între 5 000 și 15 000 de lei, iar pentru persoanele juridice între 20 000 și 40 000 de lei. Firmele de salubritate nu plătesc nimic dacă nu-și fac treaba.

Clujenii nu respectă regulile de colectare a deșeurilor atât din nepăsare și lipsă de educație, cât și ca urmare a modelului pe care li-l oferă firmele de salubritate, care ridică gunoaiele defectuos.

În cartierul Iris, de pildă, deșeurile sunt aruncate amestecat și se ridică doar după ce tomberoanele sunt pline cu vârf, după ce oamenii mai strâng un morman de gunoaie pe lângă tomberoane:

În Iris încă nu au ajuns punctele menajere îngropate ale Primăriei ”smart”, existând numai clopote colorate și vechile pubele sparte și infecte. Grămezi de gunoaie care cer vârf putem întâlni însă și în cartierele rezidențiale mai scumpe, spre care municipalitatea și-a îndreptat eforturile de PR, montând puncte menajere îngropate (și postându-le ulterior pe paginile de Facebook ale primarului, city-menejerului, viceprimarului ș.a.).

Radu Cristian a postat în grupul de Facebook Clujul Civic o imagine din Mărăști, unde, fiindcă firmele de salubritate nu golesc la timp noile puncte menajere îngropate, oamenii aruncă gunoaiele în varianta clasică, supraterană:

„Au pus aceste frumoase containere îngropate, inscripționate pe fracții ca în Vest, dar în primul rând nu sunt golite mai des, așa că mereu sunt pline.Ce faci dacă vii cu gunoiul și nu mai este loc? Te întorci cu el în casă? Nu, îl pui lângă container în speranța că va fi ridicat o dată cu golirea containerelor. Apoi este problema că degeaba sunt containere pe fracții, dacă sunt golite toate amestecat în aceeași mașină. În țările civilizate containerele sunt luate separat, pe fracții (chiar în zile diferite) și sunt golite mult mai des. Primăria trebuie să impună niște minime reguli acestor firme de salubritate, nu doar să aprobe scumpirea taxei pentru niște servicii mizerabile. Cine este de vină pentru halul în care sunt mașinile de gunoi, jegoase și din care curge un lichid puturos prin tot orașul? Treaba cetățenilor este să facă sesizări, din păcate Primăria cea Smart nu se ostenește cu răspunsuri, de soluții nici vorba, doar a creat MyCluj doar așa de forma”, a sintetizat Ion Spârleanu modul în care se colectează gunoaiele la Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *