Politica

DEŞI ANGAJĂRILE LA STAT SUNT ÎNGHEŢATE (din vorbe), şeful ANAF zice că-şi va dubla echipele de control în teren. Cum?

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF,  a declarat, miercuri seară, că Direcţia de control venituri din cadrul instituţiei pe care o conduce are doar 30 de echipe pe teren, care trebuie să verifice peste 500.000 de contribuabili şi firme, dar că îşi propune ca numărul acestor echipe să crească şi să ajungă în luna iulie la 70. Heiuş a precizat că 80 la sută dintre procesele în care sunt contestate deciziile emise de inspectorii fiscali sunt câştigate de ANAF.

Deşi, în urmă cu două săptămâni, Lucian Heiuş, se dădea zmeu pe „sticlă” despre cum „vine peste” toţi cei care nu-şi declară veniturile, miercuri, la Digi24, a mai redus din claxon şi a recunoscut că este imposibil să fie făcute verificări la peste 500.000 de contribuabili.

”Această Direcţie generală de control venituri a făcut o analiză pe nişte aplicaţii informatice şi au ieşit aceste sume (să fie verificaţi 561.000 de contribuabili şi firme – n.r.). Este imposibil să verificăm pe toţi, bineînţeles că începem de la cele mai mari sume, de la diferenţe mari, semnificative şi coborâm până ne permite resursa pe care o avem. Astăzi, lucrează la această Direcţie efectiv pe teren, cred că vreo 30 de echipe, foarte puţine. Vreau să ajungem în luna iulie să avem 70 de echipe, în lunile următoare să creştem, iar în anii următori, acest departament de verificare a veniturilor să capete o importanţă semnificativă”, a declarat Heiuş.

Şeful ANAF a dezvăluit şi cum explică unii faptul că le-au apărut în conturi anumite sume de bani, fără a putea fi justificate.

”După ce au fost respinse contestaţiile la decizia pe care noi am emis-o, s-au dus în instanţă şi am cerut şi eu colegilor mei să văd care sunt motivele, justificările spuse în general de persoane. Sunt unele chiar hazlii: am cumpărat o casă la ţară şi când am vrut să o repar am găsit o găleată cu aur în fundaţie; am făcut evaziune fiscală, dar în urmă cu 15 ani pentru că 10 ani e perioadă de prescripţie; am făcut în anii 90 bişniţă în Turcia, am adus blugi cu portbagajul, am ţinut banii şi după aceea am cumpărat 10 apartamente. Nu a ţinut nicio astfel de justificare în faţa judecătorilor pentru că judecătorul este cel care decide”, a declarat Heiuş.

ANAF câştigă 80 la sută din aceste procese, a explicat Heiuş.

Noi remarcăm optimismul declaraţiilor prin care Heiuş ne spune cum în câţiva ani ANAF va creşte mai ceva ca inflaţia – asta dacă şi domnia sa va rezista atâta vreme în funcţie. Şi mai remarcăm că iar doar a dat din gură, dar nu a explicat nimic. Tipic pentru cei numiţi politic în funcţii: glumiţe, afirmaţii nesusţinute de fapte, ameninţări…

CV-ul ne dezvălui şi capacitatea de „specialist” în finanţe a lui Lucian Heiuş

Lucian Heiuș s-a născut la 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. A absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Politehnicii Cluj- Napoca (1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti (1999). Deci: o viaţă dedicată studiului, cu două facultăţi absolvite în paralel la 9 ani după cea de „Mecanică”…

Şi, ca orice bugetar dedicat politicului (în 2016 a devenit deputat din partea PNL), nu are o avere de lepădat: Conform declarației de avere din 2021, deține două terenuri agricol de 3,6 și 3,8 hectare în satul Voia din Harghita, un teren intravilan de 972 metri pătrați (moștenire) și 1/2 donație+moștenire 1.800 metri pătrați, ambele în Orăștie. De asemenea, are două case în Orăștie de 239, respectiv 200 metri pătrați, o casă de vacanță de 182 metri pătrați în satul Voia și 1/2 dintr-un apartament de 47 metri pătrați în Deva.

  • Deține 4 autoturisme: Suzuki Samurai, VW Touareg, Nissan Terano II și Mazda CX7.
  • În contul curent avea 70.766 lei în 2021 și împrumutase PNL – filiala Hunedoara cu 130.000 lei.
  • În 2021 avea un credit de 28.680 euro la Banca Transilvania, scadent în 2033.
  • Declarația de interese ne arată că deține 48,78% din acțiunile Heius&Asociații Consulting, care se ocupă cu activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal.
  • Firma are un angajat, iar în 2021 a avut o cifră de afaceri de 114.800 lei și un profit net de 73.125 lei.

Vorba aia: „am găsit o găleată cu aur în fundaţie; am făcut evaziune fiscală, dar în urmă cu 15 ani pentru că 10 ani e perioadă de prescripţie; am făcut în anii 90 bişniţă în Turcia, am adus blugi cu portbagajul, am ţinut banii şi după aceea am cumpărat 10 apartamente”…