Analiza

Declarații în exclusivitate ale lui Tolontan despre tragedia de la Colectiv:„A fost voința românilor să se acorde aceste salarii”

Jurnalistul de investigație, Cătălin Tolontan a intervenit telefonic în emisiunea Pentru Cluj din această seară de la NCN TV pentru a vorbi despre consecințele tragediei de la Colectiv. În opinia acestuia cea mai evidentă schimbare în cei doi ani de când incendiul de la Colectiv a curmat viața a 65 de tineri se reflectă în majorările salariale pentru cadrele medicale. 

 

„ Și eu  asist la această retorică: ”nu s-a schimbat nimic”. Fiecare are dreptul să se simtă dezgustat raportat la tragedia de la Colectiv. S-a întâmplat cel puțin un lucru fără precedent in istoria de 100 de ani a Statului Roman: 200 de mii de oameni din spitale și cabinete medicale au beneficiat de dublarea veniturilor lor.  Nu trebuie să arătăm cu degetul, pentru că noi indiferent că ne uităm la NCN sau DIGI am convenit într-un act fără precedent să dublăm salariile în sistemul medical. Olguța spunea că vor ajunge salariile la 3000 de euro pentru medici. Sunt deja aceste salarii la unele specialități. Acum o asistentă medicală câștiga acum undeva la 1000 de euro în majoritatea spitalelor. A fost voința românilor să se acorde aceste salarii. Aceasta este o consecință a tragediei Colectiv, altfel nu ne-am fi gândit să dublam aceste venituri” povestește Tolontan. 

 

Cât despre dosarele aflate pe rol, acesta amintește ancheta făcută la Spitalul Floreasca pentru camera de la Secția de Arși care a fost dotată cu aparatură la suprapreț. Dintre cei 17 distribuitori de echipamente medicale care puteau asigura dotarea Secției de Arși de la Spitalului Clinic de Urgență Floreasca a fost ales unul care nu avea avizele necesare, respectiv societatea Gemedica SRL, potrivit unor documente din dosarul întocmit de procurorii anticorupție

„Exista deja trimiteri în judecată. Există dosare pe rol ce au ca scop reglementarea unui sistem. Noi am aflat cu surprindere și am scris despre Secția de Arși din Romania de la Spitalul Floreasca. Avea șase paturi în dotare, nu  30, dar aveau șase paturi. Firma Gemedica ce apare în dosarul cu Spitalul Floreasca a dotat camera respectiva la preț de trei mai mare” mai precizează jurnalistul.

 

Renunțăm la obiceiul cu plicul…

Întrebat de Răzvan Dumitrescu, gazda emisiunii Pentru Cluj, Tolontan susține că în cei doi ani de la tragedia din clubul Colectiv, românii încep să renunțe la darea de mită către medici, pentru tratament. Totodată acesta amintește că pe partea de incendii lucrurile stagnează și că nu există suficienți inspectori ISU care să controleze localurile. 

„Pacienții nu mai dau cu atâta ușurință plicuri în spitalele din România. Însă, s-a întâmplat ceva după Colectiv în Romania. Oamenii se gândesc că daca le-au mărit salariile celor din spitale pot să beneficieze de atenția necesară. Desigur, e nevoie și să asiguri condiții în acest sens, nu e de ajuns să mărești salariile cadrelor medicale, însă este un aspect foarte important.

Așteptările familiilor victimelor nu se refera la oameni încarcerați ca și consecință a celor întâmplate ci mai degrabă să nu se mai repete o astfel de tragedie. București e supravegheat doar de 60 de inspectori de la ISU, lucru ce nu este nici pe departe suficient.

Raed Arafat e genul de om care nu suporta să știe că are slăbiciuni în sistem. În România în ultimii doi ani s-a schimbat ceva în sistem, însă în continuare suntem la un sfert din minimul necesar al unui sistem medical performant” încheie Cătălin Tolontan. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *