Justitie

Decizie în dosarul soților Lola, trimiși în judecată pentru EVAZIUNE FISCALĂ

Tribunalul Cluj a confirmat rechizitoriul prin care Laurențiu și Oana Lola au fost trimiși în judecată pentru o evaziune fiscală de un milion de euro. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului LIVIU LAURENŢIU  Lola și soția acestuia OANA DIANA Lola. Cei doi sunt acuzați de evaziune fiscală, operațiune la care au participat și evazioniștii din dosarul Cridov: Marcel Munte și Cristian Sorin Anton. Cea de-a cincea persoană trimisă în judecată în prezentul dosar este Florinel Costică Rus, un complice al soților Lola. 

„În baza art. 346 alin. 2 rap. la art. 345 al. 1 şi 2 Cod de Procedură Penală, respinge excepţiile şi cererile cu privire la obiectul camerei preliminare invocate de către inculpaţii Laurențiu Lola, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală; Oana Lola, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală; Marcel Munte, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală și  Sorin Cristian Anton – trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală.

Constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 46/P/2017, emis la data de 09.03.2020 de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj privind pe inculpaţii (…), urmând ca la rămânerea definitivă a prezentei, să se fixeze termen de judecată”, se arată în-trun fragment din soluția dată de Tribunalul Cluj. 

Împreună la bine și la rău

Laurențiu Lola nu s-a căsătorit rău. Oana Diana are un frățior afacerist, cercetat în trecut pentru evaziune fiscală. Procurorii de la Parchetul Curții de Apel Cluj au pornit în urmă cu mai mulți ani o ”specializare” pe dosarele de evaziune fiscală ale firmelor din domeniul transportului și infrastructurii. Așa se face că au descoperit facturi fictive, rețele de firme paravan și firme mutate pe persoane de altă naționalitate sau oameni ai străzii.

Evaziunea fiscală se făcea la materiale de infrastructură (piatră, nisip, asfalt, etc.), la transportul materialelor, la respectarea caietului de sarcini (se punea o cantitate mai mică decât cea prevăzută, iar lucrarea rezista mult mai puțin). În ceea ce îi privește pe soții Lola, Laurențiu și Diana Oana dețin firma Eurodrum Com SRL și se ocupau de studii de fezabilitate (pe sume importante) 

„În sarcina inculpatei Oana Diana Lola s-a reținut faptul că sus-numita l-ar fi ajutat pe suspectul Lola Liviu Laurenţiu, administrator S.C. Eurodrum Com S.R.L., să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale datorate de această societate, prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli şi operaţiuni care au fost considerate ca fiind nereale de către inspectorii fiscali, emiţând în acest sens mai multe facturi fiscale (două la număr) referitoare la achiziţionarea de servicii de consultanţă tehnică”, se arată în documentele de la dosar.

Aproape 10 ani până să fie prinși!

Potrivit anchetatorilor, activitatea infracțională a soților Lola a început în urmă cu aproape 10 ani, cel mai vechi act material fiind din mai 2011. La început, Oana Diana era angajata lui Laurențiu Lola, iar ulterior aceștia s-au căsătorit și ”capul familiei” a decis să o protejeze, continuând  să comită infracțiunile economice cu alți complici precum Munte, Anton și Rus. 

LOLA OANA DIANA este trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală constând în aceea că, în cursul lunii mai 2011, în calitate de administrator de drept al S.C. Viamond Construct SRL, în formă continuă, succesivă, pe baza unei rezoluţii infracţionale unice nedeterminate, cu scopul ajutării suspectului Lola Liviu Laurenţiu, administrator al SC Eurodrum Com SRL, să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale datorate de SC Eurodrum Com SRL, prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli şi operaţiuni fictive, a emis mai multe facturi fiscale fictive referitoare la achiziţionarea de servicii de consultanţă tehnică către această societate, contribuind astfel la crearea unui prejudiciu total de 17.840 lei, reprezentând doar impozit pe profit. 

LOLA LIVIU LAURENŢIU este trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art.9 al.1 lit.c şi al.3 din Legea 241/2005, constând în aceea că, în perioada 2011 – 2016, în calitate de asociat şi administrator al SC Eurodrum Com SRL din Cluj-Napoca, în formă continuă, succesivă, pe baza unei rezoluţii infracţionale unice nedeterminate, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii achiziţii de prestări servicii în domeniul construcţiilor (proiectări, management, dirigenţie de şantier, servicii topografice) şi de transport, care nu au la bază operaţiuni comerciale reale de la 14 societăţi comerciale.

Cei de la ANAF le-au descoperit practicile în urma unui control din 2017 și au anunțat procurorii. Însă Laurențiu Lola a fost săltat prima dată de procurori cu ocazia altui dosar: CRIDOV. În februarie 2016 când au avut loc perchezițiile la soții Mureșan (patronii Cridov), procurorii au avut mandat și pentru biroul firmei Eurodrum SRL. Iar Lola fusese în atenția DNA Cluj și în 2014, în dosarul disjuns din Mită La CJ Cluj (alături de Iuga și Abrudean), dar din ambele dosare a scăpat și a rămas doar cu ”beleaua” de la ANAF din 2017, care s-a transforma ieri în trimitere în judecată pentru un prejudiciu total de UN MILION DE EURO. 

Iată firmele prin care s-a prejudiciat Statul Român: SC Euro Dia SRL, SC Label Max SRL, SC MCN Construct SRL, SC Viamond Construct SRL, SC SPD Corporation SRL, SC IS Barbacana SRL, SC Cuneta RS SRL, SC Matesis Invest SRL, SC Animal Trade SRL, SC Iubot Art SRL, SC STD Proconsult SRL, SC Somaryass SRL, SC RFC SRL – D şi SC AGM Group SRL, cu scopul sustragerii de la plata obligaţilor fiscale datorate bugetului de stat, cauzând astfel un prejudiciu total bugetului general consolidat al statului în sumă de 4.508.961 lei, compus din TVA în sumă de 2.689.333 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.819.628 lei, cu aplic. art.5 C.p. În perioada 17.03.2017-09.06.2017, organele de inspecţie fiscală din cadrul ANAF – DGRFP Cluj-Napoca – AJFP Cluj, au efectuat o inspecţie fiscală privind S.C. EURODRUM COM SRL, ocazie cu care au constatat că în evidenţa contabilă a societăţii au fost înregistrate facturi fictive privind prestarea unor servicii, rezultatul constatărilor fiind cuprins în procesul verbal de inspecţie fiscală încheiat la data de 13.06.2017.

„Faţă de aceste constatări, la data de 20.06.2017, reprezentanţii ANAF au depus o plângere penală, respectiv s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 4.508.961 lei, constând în impozit pe profit în sumă de 1.819.628 lei şi TVA de plată în sumă de 2.689,333 lei”, se arată în documentele de la dosar. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *