Din oras

De râsul curcilor! În anul 2017, pe o stradă din zona I, Primăria municipiului Cluj-Napoca nu asfaltează, ci face lucrări de pietruire!

În Clujul anului 2017, pe o stradă din zona I, Primăria, în loc să asfalteze, realizează lucrări de pietruire, ca la țară! Și asta, doar „cu cântec”, după ce fenomenele administrative hilare de pe această stradă au devenit subiect de presă. 

Ziar de Cluj a semnalat în 13 septembrie situația ridicolă de pe strada Iuliu Coroianu, unde muncitorii păreau a executa lucrări de asfaltare pe doar o jumătate de capăt de stradă. Primăria realiza și borduri aici, tot pe o jumătate de capăt de stradă, lăsând celălalt capăt așa cum era, o uliță insalubră.

Artistul Teo Peter, fost consilier local, locatar pe strada Iuliu Coroianu, a explicat, în 13 septembrie, pentru Ziar de Cluj, situația absurdă de pe strada sa:

„Se pare că sunt lucrări de asfaltare, dar am aflat, cu stupoare, de la Primăria Cluj, că se va asfalta doar jumătate din strada aceasta; este un capăt de stradă de 40 de metri, Iuliu Coroianu, care figurează ca asfaltată, în mod normal, în evidențele Primăriei, dar nu a fost asfaltată niciodată!

De mai bine de 9 ani am făcut demersuri pentru a fi asfaltată această stradă, m-am bucurat să văd că lucrările au început și am aflat stupefiat că lucrările se vor opri la jumătatea străzii și nu am înțeles din ce motiv! De la Primărie mi s-a spus că nu se știe dacă strada este în domeniul public. Sigur este în domeniul public și, dacă nu ar fi așa, întrebarea mea este: atunci, de ce au început lucrările pe această stradă, dacă nu se știe că este în domeniul public?!

Am solicitat dispoziția de lucrări, nu mi s-a arătat, mi s-au dat după aceea alte explicații, cum ar fi că trebuie să existe și o lucrare de legătură cu străzile adiacente, strada care s-a asfaltat fiind strada Traian.

După știința mea, aceste lucrări adiacente se efectuează pe o distanță de 3, maximum 5 metri, așa cum și domnul Cristi Sas, șeful lucrărilor, mi-a spus că, într-adevăr, pe dispoziție există doar 5 metri de intrare adiacentă cu asfaltatul, ori, ceea ce vedem este mult mai mult, și atunci, întrebarea mea este următoarea: oare de ce se asfaltează până la colțul casei vecinului meu doar, și nu se asfaltează toată strada?”

Imediat după ce o echipă a NCN și Ziar de Cluj a filmat asfaltarea doar pe jumătate a acestei străzi din zona I a municipiului Cluj-Napoca, muncitorii au spălat putina!

Lucrările au fost sistate imediat după ce echipa de filmare a plecat de la fața locului, după cum ne-a anunțat Teo Peter:

„Nu mai lucrează, gata, au sistat de când ați venit, nu au mai făcut! După ce ați plecat, au venit, mi-au bătut în geam, că în următoarea zi o să vină comisie de la Primărie și de la RADP, ca să vadă dacă se poate asfalta strada, să stau pe acasă! Nu a mai venit nimeni! Dar și ei au plecat atunci! După ce ați venit cu filmarea nu au mai făcut nimic, numai chiar la intrare au mai pus niște pietriș și l-au dat un pic cu cilindrul și atât! Au dispărut! Nu au mai pus nici asfalt, nici nimic! 

Ideea e că ei s-au cam speriat și au lăsat lucrarea la nivelul acesta, au mai pus niște pietriș și au plecat! Probabil, urmând să vadă ce o să fie, până unde vor pune asfaltul acum! Dacă i-am prins așa, probabil vor pune numai 5 metri, cât era în proiect. Sau, poate o vor face toată, ceea ce ar fi de dorit, pentru că, de fapt, asta ne dorim!”

Ziar de Cluj a semnalat Primăriei Cluj-Napoca, pe cale oficială, neregulile privind asfaltarea străzii Iuliu Coroianu, cerând explicații pentru lucrurile care păreau ieșite din sfera legalității.

Am adresat Primăriei următoarele întrebări: capătul dinspre Someș al străzii Iuliu Coroianu, 14-16, aparține de domeniul public sau privat? Acest capăt de stradă figurează, în prezent, în evidențele Primăriei, ca asfaltat sau ca neasfaltat? De ce se asfaltează capătul străzii Iuliu Coroianu doar dinspre strada Traian până în dreptul primei case? De ce nu se asfaltează întregul capăt de stradă? De ce, prin lucrările de asfaltare care se realizează, este ridicată cota acestei străzi cu cel puțin 40 de cm? De ce au fost create trotuare pe această jumătate de capăt de stradă, îngustându-se astfel intrarea pe stradă? Le-am solicitat, de asemenea, reprezentanților Primăriei, să ne ofere dispoziția de lucrări pentru lucrările care se executau pe strada Iuliu Coroianu.

Primăria ne-a răspuns, două săptămâni mai târziu, că pe strada Iuliu Coroianu au fost executate doar lucrări de pietruire:

„Tronsonul de stradă Iuliu Coroianu cuprins între strada Traian și malul stâng al râului Someșul Mic, în dreptul imobilelor cu nr. 14 și 16 aparține  domeniului public. Acesta nu figurează ca tronson modernizat. 

Pe strada Iuliu Coroianu s-au executat lucrări  de pietruire. 

Documentația de execuție a fost întocmită pentru strada Traian, iar pentru strada Iuliu Coroianu se vor face demersurile în vederea autorizării lucrărilor de modernizare. 

Întrucât nu s-au executat lucrări de asfaltare, cota străzii nu a fost modificată. Îngustarea la care faceți referire este datorată realizării racordului la trotuar, pentru încadrarea stâlpului de înaltă tensiune existent pe colțul străzii Traian cu Iuliu Coroianu. Lățimea accesului a rămas de 3,50 m echivalentul unei benzi de circulație.”

Într-adevăr, imaginile de la fața locului arată faptul că, în final, au fost executate doar lucrări de pietruire, nemaifiind turnat asfalt nici măcar pe o jumătate de capăt de stradă. 

Așadar, în anul 2017, în zona I a Clujului, Primăria municipiului de 5 stele face lucrări de pietruire a unei străzi, ca la țară, ceea ce este cel puțin de râsul curcilor! Vorbim de 40 de metri de drum, în zona centrală, unde, în mod normal, o Primărie cu pretenții de civilizație asfaltează, nu pietruiește!

O întrebare de bun-simț care se ridică este de ce nu s-a asfaltat acest capăt de stradă, de 7 ani, de când există canalizare? Municipalitatea nu a avut bani pentru asfaltarea a 40 de metri de drum, dar a avut pentru sponsorizarea cu sume colosale a festivalului Untold și a altor festivaluri, mai mult sau mai puțin efemere? 

„Dacă nu veneați voi, nu puneau nici piatră! Nu se făcea nici în vecii vecilor!”, a conchis fostul consilier local Teo Peter. 

În Cluj-Napoca, în zona I, e nevoie, așadar, de Ziar de Cluj, pentru ca Primăria să se sesizeze să înceapă demersurile în vederea autorizării lucrărilor de modernizare pentru un ciot de drum! Dacă strada aceasta nu ar fi devenit subiect de presă, ar fi rămas în continuare o uliță în centrul orașului, o uliță probabil asfaltată doar pe jumătate, în dulcele stil amar al administrației locale!

P.S. Priviți cum pietruiește Primăria, în bătaie de joc:



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *