Din oras

De luni începe procesul de înscriere la clasa pregătitoare. Vezi care sunt pașii de urmat

Luni va fi prima zi de înscriere a copiilor la clasa pregătitoare pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019, inclusiv. Pentru copiii care vor împlini 6 ani după această dată, părinții pot opta pentru înscriere doar dacă evaluarea psihosomatică atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Evaluarea poate fi făcută la sediul Centrului Județean și Asistență Educațională, sau în centrele de evaluare psihosomatică din grădinițe, în perioada 26 februarie – 20 martie.

Toți copiii care îndeplinesc condițiile de parcurgere a clasei pregătitoare pot fi înscriși la școala de circumscripție, caz în care, după depunerea cererii tip de înscriere, copilul este acceptat automat în unitatea de învățământ. În cazul în care părintele optează să iși înscrie copilul la o altă școală decât cea de care aparține, înscrierea se va face în limita locurilor libere rămase și, acolo unde este cazul, pe baza criteriilor generale și specifice de departajare.

Calendarul înscrierii la clasa pregătitoare este următorul:

 

  • 04 – 22 martie: Părinții vor depune cererile tip de înscriere la unitățile de învățământ unde doresc să își înscrie copiii. Documentele pot fi completate online sau la unitatea de învățământ aleasă. Programul de depunere a cereilor este de luni până vineri, între orele 08:00-18:00.
  • 25 martie: Comisia națională va procesa cererile depuse.
  • 26 – 27 martie: Fiecare școală va procesa informațiile și va repartiza copiii înscriși la școlile de circumscripție de care aparțin.
  • 28 martie:  Vor fi analizate cererile pentru repartizarea copiiilor care vor învăța într-o altă școală decât cea de care aparțin.
  • 29 martie: Unitățile de învățământ și inspectoratul școlar vor afișa listele cu copiii înmatriculați, cu locurile rămase libere, precum și lista cu copiii rămași neînscriși după prima etapă.
  • 1 aprilie: Școlile vor afișa procedura de selecție a copiiilor, pe locurile rămase libere. În funcție de aceste proceduri, părinții a căror copii nu au prins loc în prima etapă, vor completa o nouă cerere tip, care va trebui depusă la unitatea de învățământ aflată pe primul loc din cele trei opțiuni exprimate anterior.
  • 8 – 10 aprilie: Școlile vor procesa cererile.
  • 11 aprilie: Vor fi afișate listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
  • 12 – 19 aprilie: inspectoratul școlar va soluționa cererile de înscriere pentru copiii care nici în a doua etapă nu au prins un loc în unitățile de învățământ pe care le-au ales.

 

Anul trecut, în prima etapă au fost înregistrate 151.953 de cereri iar în a doua, 7.593. 145 de cereri au fost în final respinse, fie din cauza opțiunilor insuficiente, fie din cauza lipsei de locuri în unitățile de învățământ  vizate. 417 cereri respinse în prima etapă nu au mai fost depuse în cea de-a doua etapă de înscrierie la clasa pregătitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *