Justitie

De câți procurori e nevoie pentru ca după doi ani să fie trași la răspundere Mihai Lucan și Ciprian Valerian Lucan? DIICOT, dosarul e la sertar?

Procurorii de la DIICOT București au descins în urmă cu doi ani la locuințele familiei Lucan, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal și la clinica Lukmed. Dosarul în care părea că DIICOT vrea să își facă treabă este departe de a ajunge pe masa unui judecător. În doi ani de zile, anchetatorii s-au apucat de audiat zeci de foști pacienți ai medicilor Mihai și Ciprian Lucan. Cei doi nu mai lucrează la ICUTR, însă clinica Lukmed (prin care ar fi delapidat Statul Român) funcționează ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Mai mult, Ciprian Lucan s-a mutat la Suceava, iar tatăl său, ”Dumnezeul”, lucrează la o clinică din București. 

Deputatul Emanuel Ungureanu, cel care s-a luptat pentru ca într-un final Mihai Lucan să fie anchetat pentru infracțiunile comise, asta după ce procurorii clujeni îl albeau pe medic în toate dosarele penale, amintește că au trecut doi ani de la descinderile DIICOT. 

 „Azi se împlinesc 2 ani de la reținerea lui Lucan, ancheta bate pasul pe loc în dispreț total față de pacienții jefuiți de Lucan. DIICOT tace suspect, traficantul de organe operează nestingherit la o clinică privată din București! Am denunțat în mod repetat, la DIICOT și la DNA sistemul de delapidare pus la punct de Lucan, mijloacele prin care lua mită de la firme de medicamente prin Societatea Română de Boli Genito-Urinare.

Spre rușinea lor veșnică, procurorii și-au bătut joc de miile de bolnavi extorcați de Lucan și camarila lui. După 2 ani, fostul șef DIICOT, l-a trimis la plimbare, prin transfer, pe procurorul Delcea, singurul procuror care a încercat să lupte cu mafia din sistemul de transplant.

Între timp, de la tribuna Parlamentului, fostul securist Meleșcanu, protectorul lui Lucan, rânjea satisfăcut. La 30 de ani de la Revoluție, traficanții de organe se plimbă nestingheriți și ne râd în față. Trăim captivi într-un sistem mizerabil. Eu voi lupta cu toate resursele să ieșim din această mocirlă”, declară deputatul Emanuel Ungureanu.

 

Și-au pierdut determinarea pe parcurs!

Comunicatul dat de DIICOT în ziua perchezițiilor arăta că famiglia Lucan era în vizorul anchetatorilor pentru ifracțiuni comise încă din 2005. Acuzațiile îngrozeau o țară întreagă. De fapt îi îngrozeau pe cei care nu știau de practicile medicului lucan: trafic de organe, delapidare, grup infracțional, șpăgi ”la halat” și multe altele. 

Iată comunicatul DIICOT:  

 La data de  20.10.2017, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Direcției de Investigații Criminale au efectuat cinci percheziţii percheziţii domiciliare pe raza municipiului Cluj,  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave.

   În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2005 și până la finalul anului 2016, un număr de trei suspecţi,angajați ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infracțional organizat, care a avut ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul căreia suspecţii și-au promovat interesele.

   Pe parcursul perioadei în care a ființat grupul în cauză, la acesta au aderat şi alţi suspecţi care se aflau la conducerea unor secții, compartimente, servicii, în cadrul  unităţii sanitare, cu drept de decizie asupra bunei funcționări a acestor entități, aflându-se în conivență infracțională cu liderul grupului infracţional, s-au raliat modulul de operare promovat de către acesta și de către ceilalți membrii constituenți ai grupului infracțional organizat, în detrimentul intereselor persoanei vătămate.

   Membrii grupului infracţional au prejudiciat patrimoniul persoanei vătămate cu suma de  5.169.406,91 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți şi a materialelor/bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul instituţiei publice.

   Prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat  delapidarea persoanei vătămate a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul institutului şi care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând societăţii comerciale.

   Contravaloarea serviciilor medicale prestate de către persoana vătămată nu au fost achitate, respectiv, analize medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, în condițiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului.

   A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul institutului a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupunea asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării  asistenței medicalei  calificate.

   A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul clinicii medicale private  a aparaturii aflată în posesia institutului., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer  prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007, moment în care reprezentanţii institutului şi ai clinicii medicale private  au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii private,  fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul  clinicii private.

   Astfel, în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private  cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a clinicii private, în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către instituţia de stat, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient.

   Astfel, prin modalitatea expusă anterior persoanei vătămate i-a fost cauzat  un prejudiciu în cuantum de 2.763.429,54 lei.

   

La doi ani de la descinderile efectuate de DIICOT, Mihai Lucan, Ciprian Lucan și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu au scăpat de măsurile preventive, fără ca cineva să aibă curajul să îi trimită în judecată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *