Din oras

David Ciceo s-a specializat in managementul aeroportuar in perspectiva liberalizarii traficului aerian

Directorul Aeroportului International „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a primit de curand titlul de doctor in stiinte al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Teza pe care a sustinut-o in aula Facultatii de Mecanica a institutiei este intitulata “Studii si cercetari privind managementul aeroportuar in perspectiva liberalizarii traficului aerian” si cuprinde si studii legate de aeroportul clujean.

Teza a fost realizata in cadrul Departamentului de Management si Inginerie Economica al Facultatii de Constructii de Masini a UTCN. Conducatorul stiintific al lucrarii este Ioan Abrudan. Scopul studiului este de a identifica dezvoltarile si tendintele din sistemul de transport aerian care au un impact direct asupra aeroporturilor si activitatii acestora. 

„Acestea reprezinta o parte esentiala a sistemului de transport aerian de vreme ce faciliteaza transferul intre modul de transport terestru si cel aerian. Mai ales pe fundalul proceselor de liberalizare a traficului aerian, aeroporturile si-au consolidat treptat pozitia si au ajuns sa fie percepute drept actori strategici ai sistemului de transport aerian. In plus, aeroporturile reprezinta la ora actuala parteneri esentiali in sustinerea eforturilor de dezvoltare a regiunilor pe care le deservesc ca urmare a conexiunilor cu lumea exterioara pe care le ofera, locurilor de munca pe care le genereaza si facilitarii de relatii de afaceri. De aceea, ele au facut in ultimii ani obiectul a numeroase proiecte de cercetare, care au alimentat o vasta literatura de specialitate”, justifica Ciceo. 

Directorul aeroportului clujean si-a propus sa indentifice in primul capitol al lucrarii „principalii actori care pot influenta activitatea unui aeroport, de o maniera mai generala, a celui din Cluj, in mod specific”. Sunt detaliate apoi elementele de care trebuie sa tina seama conducerea oricarui aeroport – resurse si actori cu interese specifice, precum si identificarea, pornind de la recomandarile existente in literatura de specialitate a acelor indicatori de performanta pe care trebuie sa ii urmareasca Aeroportul International „Avram Iancu” Cluj „pentru consolidarea pozitiei sale de lider regional si al doilea aeroport al Romaniei”.

Partea a treia are ca obiect managementul calitatii serviciilor furnizate de aeroport.La final, calitatea serviciilor este analizata prin metode cantitative pe baza unor chestionare configurate pe baza elementelor rezultate din primele doua parti ale proiectului, ale caror rezultate au fost apoi prelucrate statistic. 

„In esenta este vorba despre o cercetare derulata in doua etape: una in 2011 cand s-a urmarit analiza calitatii de ansamblu a serviciilor oferite si o a doua in 2013 cand atentia a fost concentrata cu predilectie asupra serviciilor la punctul de control de securitate. Ambele studii rezultate au avut ca resort opinia pasagerilor cu privire la experienta proprie relativa la trecerea prin punctul de control de securitate”, se mai arata in teza. 

Intre obiectivele pe care unul dintre cei mai importanti specialisti in siguranta traficului aerian din lume si le-a propus in lucrarea de doctorat se numara explicarea pozitiei aeroporturilor in sistemul de transport aerian, analiza constrangerilor care opereaza asupra unui aeroport , evaluarea resurselor Aeroportului International „Avram Iancu” Cluj sau identificarea principalilor actori care pot influenta activitatea unui aeroport, de o maniera mai generala, a celui din Cluj, in mod specific. 

De asemenea, David Ciceo si-a mai propus stabilirea unui „pachet coerent de indicatori de performanta pentru evaluarea activitatii aeroportului clujean”, precum si „imbunatatirea calitatii serviciilor in zona de control de securitate a pasagerilor si bagajelor lor de mana de dinainte de imbarcare, care, in conditiile create dupa constructia unui nou terminal de plecari al Aeroportului International „Avram Iancu”, Cluj ramane punctul cel mai aglomerat in cursul pasagerilor prin aeroport”.

„Prin specificul sau, lucrarea de fata poate fi incadrata in categoria lucrarilor de management cu un focus bine definit pe domeniul aeroportuar. Aceasta beneficiaza de o metodologie variata care imbina procedee calitative si cantitative. Primele doua parti ale tezei de doctorat recurg in principal la tehnici de analiza calitativa a literaturii de specialitate si a documentelor de referinta pentru domeniul aeroportuar.  Analiza calitativa propusa a presupus prelucrarea unui volum vast de informatii obtinute din documente care reglementeaza activitatea in domeniu (la nivel international, european si national), studii, rapoarte si statistici ale celor mai importante organizatii guvernamentale si non-guvernamentale cu responsabilitati in domeniul transporturilor aeriene, precum si a unei considerabile literaturi de specialitate. Pentru ultima parte a acestei lucrari au fost utilizate metode de analiza cantitativa pentru imbunatatirea performatelor Aeroportului International „Avram Iancu” Cluj in punctul care poate genera la ora actuala perturbari in fluxul de deplasare a pasagerilor prin terminalul de plecari”, se mai arata in lucrare.

Foto: oradecluj.oradestiri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *