Politica

DAR DE URBANISMUL DE CUMETRIE DIN „FUNĂRIA” LUI BOC CÂND SCĂPĂM? Clujul vrea să scape de cabanele construite ILEGAL. Se actualizează PUG-urile a 14 localități din Munții Apuseni

Autoritățile clujene vor să împiedice construcțiile ilegale de la munte. Consiliul Județean Cluj actualizează planurile urbanistice generale (PUG) a 14 comune din Munții Apuseni.

Consiliul Județean Cluj anunță că va actualiza planurile urbanistice generale din 14 comune situate în zona Munților Apuseni. Forul administrativ județean a semnat luni, 7 martie, un acord de asociere cu primăriile vizate. Consiliul Județean Cluj își asumă coordonarea, achiziția și finanțarea activităților necesare actualizării PUG-urilor comunelor Băișoara, Beliș, Ciucea, Izvoru Crișului, Mărișel, Mănăstireni, Mărgău, Măguri-Răcătău, Negreni, Poieni, Râșca, Săcuieu, Săvădisla și Sâncraiu, până la faza aprobării acestora.

PUG-uri actualizate în tot Clujul în următorii trei ani

„Am decis să sprijinim  dezvoltarea zonei de munte a județului prin actualizarea acestor documentații vitale în contextul inițierii de noi investiții și proiecte de dezvoltare locală. Ne propunem ca, până în 2025, să nu mai existe comune clujene care să aibă PUG-uri mai vechi de 10 ani. În plus, vom continua să acordăm asistență de specialitate administrațiilor locale care nu dețin specialiști și care vor solicita ajutorul direcției noastre de urbanism”, a declarat  Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Potrivit legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, toate localitățile din România trebuie să dețină Planuri Urbanistice Generale valabile. Acestea cuprind, în principal, reglementări referitoare la:

  • delimitarea intravilanului,
  • stabilirea modului de utilizare a terenurilor,
  • delimitarea zonelor afectate de servituți publice,
  • modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare,
  • stabilirea zonelor protejate şi de protecție a monumentelor istorice şi a siturilor arheologice,
  • formele de proprietate şi circulaţia juridică a terenurilor,
  • evoluţia în perspectivă a localităţii și direcţiile de dezvoltare funcţională în teritoriu,
  • traseele coridoarelor de circulaţie, etc.

 

FOTOCREDIT: Claudiu Salanță – Cabană construită fără autorizație la Someșul Rece.