Prezent vineri seara la emisiunea ÎN VIZOR de la televiziunea locală NCN, directorul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Daniel Tămaș, a denunțat public grave nereguli la unul dintre proiectele de investiții început în anul 2011 de către CJ Cluj. Tămaș reclamă un prejudiciu de 4 miliarde de lei și susține că a făcut denunț penal.
“Proiectul a început în 2011” – susține Daniel Tămaș, care apoi a creionat un mecanism de sifonare “în familie” a banilor publici:
“De fapt, haideți să vă prezint câteva date ca să înțelegeți mai bine mecanismul prin care caracatița din jurul CJ Cluj a realizat prejudiciul. Proiectarea a fost făcută de firma unei angajate a CJ Cluj, femeie declarată incompatibilă ulterior. Se licitează lucrarea și ulterior este câștigată de Constructdava, firmă ce întâmplător îi aparține unui om pe nume Bene. La rândul ei firma a subcontractat lucrarea la o altă societate comercială pentru care am și depus o plângere penală în acest sens. S-a construit respectivul proiect, iar ulterior am întâmpinat dificultăți. Nu putem să funcționăm în normalitate în centrul respectiv pentru că patru miliarde de lei s-au dus pe apa sâmbetei. În prezent, ba se strică una sau alta… Mai știu că liftul pus în valoare de 800 milioane de lei nu a fost plătit și multe altele. Noi, DGASPC am solicitat instanței să ne desemneze un expert pentru a se efectua o evaluare a pierderilor din urma realizării acelui proiect. Să se stabilească ce lucrări se impun a fi refăcute după ce au fost o dată făcute. Astfel, în raportul întocmit, expertul ne-a arătat că vorbim de un prejudiciu de patru miliarde de lei. Adică aceasta e valoarea ce trebuie investită în renovarea lucrării deja realizată.”
Două milioane de lei pierdute la investițiile din Huedin. Daniel Tămaș: “Așa mârlanii mai rar găsim”
Directorul DGASPC Cluj a relatat apoi cum a ajuns Clujul să piardă banii, 2 milioane de lei, bani dintr-un co-parteneriat intr-un proiect social de la Huedin, blocat cu rea credință de către actualul președinte al CJ Cluj, Alin Tișe.
“Proiectul social de la Huedin… În 2015, domnul Mihai Seplecan în primele săptămâni era pe paginile din ziare cerându-mi demisia și trimițând control la DGASPC. A constatat că nu există nereguli la instituția noastră și și-a schimbat atitudinea pe care o manifestase. A venit și s-a împrietenit cu copiii aflați în grija noastră și până și în prezent păstrează legătura cu persoanele nevoiașe din DGASPC. Duce copiii în excursii, la pizza… Probabil acel control a fost, de fapt, o comandă de partid primită în momentul în care și-a ocupat funcția în executivul CJ Cluj. Ne-am asumat apoi, noi, DGASPC, împreună cu Mihai Seplecan, să construim un centru de recuperare la Huedin, și în parteneriat cu o fundație de la București alte două locuințe pentru copii realizate în totalitate de aceștia.
Ei au construit casele, noi am adunat banii pentru Centru, ne-a sprijinit și Istvan Vakar, care a devenit ulterior președinte al CJ Cluj, iar pe când să scoatem la licitație realizarea lucrării, Alin Tișe ne-a blocat total procedura.
Astfel, dat fiind că nu ne-am îndeplinit cerințele din parteneriat, fundația de la București ne-a cerut să îi plătim două milioane de lei, costurile pentru cele două locuințe pe care ei le-au realizat îndeplinindu-și obligațiile din parteneriat. Noi nu am făcut asta (construcția pe partea de parteneriat – n. red) pentru că Alin Tișe ne-a blocat demersul și a rezultat că nu ne-am ținut de cuvânt. Așa mârlanii mai rar găsim” – a declarat, la NCN, Daniel Tămaș.
CJ Cluj nu are nici un proiect social în Cluj de un an de zile. Numai asfaltări și levigat… și hărțuirea angajaților incomozi
Din păcate, CJ Cluj, în noul mandat al lui Tișe, nu a dezvoltat nici un proiect social pentru județ într-un an de zile. Vorba lui Daniel Tămaș: “Se dovedește că unii nu sunt în stare să facă nimic: groapă de gunoi, pistă la aeroport etc. Și mai ales că în domeniul social nu a făcut nimic. Absolut nimic!”
Nimic altceva decât controale și razii peste bătrânii din centrele DGASPC Cluj pentru a le confisca mâncarea și pentru a putea raporta președintele “grave nereguli” în Durecție, să-și poată debarca dușmanul politic.
“Undeva în luna aprilie a făcut o acțiune prin a solicita DGASPC Cluj să facă o razie în centrele de bătrâni de unde să le confiște produse de 30.000 de ron pentru a fi distruse. Le-a luat mâncare de la gură. Niciodată acele alimente nu au fost listate ca non-conforme ci, doar în 2017. Nu în 2014, nu în 2015, nu în 2016 ci în acest an. Nu i-au mai lăsat să consume alimentele pe care le produceau singuri: legume din grădină, găini crescute, oua de la acestea etc.”
În rest numai șicane, peste șicane… Conform directorului DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, modul de lucru a președintelui CJ Cluj este hărțuirea angajaților. Există lipsă de personal, dar Tișe își angajează ex-securiști din „doi și-un sfert” pentru a-și crea propriul corp de control…
“Nu avem nici un proiect pe care CJ Cluj să îl deruleze în colaborare cu noi. Am văzut la ședința de acum o lună la CJ Cluj că se găsesc 35 de persoane să constituie corp de control pentru instituțiile subordonate, pentru noi nu se găsesc soluții pentru încă 4. Are obligația din 2016, prin hotărâre dată de ei, să își asume construirea a două centre la Câțcău și nu o fac.
Suntem vânați: până mâine la ora X să trimiteți nu știu câte mii de hârtii. Peste două luni mai solicită încă un calup de acte, poate o să cedăm în fața lui. Ghinionul dânsului e că și dacă cedez eu, mai sunt 1.000 de angajați în instituție ce nu vor ceda atât de ușor.
Noi, începând cu luna septembrie am început să ne pregătim în toate centrele ofertele de servicii. Am derulat o campanie la primăriile din județ pentru a identifica ce probleme are fiecare localitate în ceea ce îi privesc pe cei cu dizabilități. În următoarea lună vom cere modificarea organigramei și printre altele vom cere ca directorul economic să aibă studii în domeniu. O să vedem dacă domnul Tișe va refuza acest lucru” – a declarat, la NCN, Daniel Tămaș.
Și noi suntem curioși de acest aspect și vom urmări, cu atenție, cum se aplică discreționarm, sau nu, voința politică în CJ Cluj.