Justitie

Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj, află mâine sentința de fond. Judecătorul Lupea își soluționează ultimul dosar…

UPDATE: Magistratul a amânat pronunțarea pentru mijlocul lunii iunie. 

Tensiuni maxime pentru fostul director al AJOFM Cluj, Daniel Don, dar și pentru alți 4 inculpați: Marcu Moteoc, Cristina Uifălean, Enyedi Andrei și Vasile Apătean, complicii/colaboratorii acestuia în perioada în care au fost inițiate proiectele de milioane de euro din fondurile europene. Judecătorul Marius Lupea are aprobată ieșirea în pensie de pe funcția de magistrat în cadrul Tribunalului Cluj și vrea să-și lase dosarele rezolvate.

După o serie de amânări ale pronunțării, magistratul a stabilit termenul de 4 iunie pentru publicare deciziei pe care o va lua în dosarul DNA Cluj în care Don și ceilalți au fost trimiși pentru fapte de corupție. 

Dosarul lui Daniel Don a ajuns pe masa judecătorului Lupea în urmă cu aproximativ 5 ani. După 45 de termene de judecată, instanța a rămas în pronunțare. Înainte de finalizarea dosarului s-a pensionat și procurorul de sală: Titus Meda, cea care a fost prezentă de la trimiterea în judecată a lui Don și până în primăvara acestui an. 

Ultima perioadă a procesului s-a axat pe modul în care a fost constituit completul de judecată, inculpații acuzându-l pe Lupea că nu avea dreptul să soluționeze dosarul, iar ulterior s-a cerut strămutarea procesului. În cele din urmă, avocatul pe care Don l-a contractat în ultimele luni de proces, Radu Chiriță, a cerut instanței achitarea: 

„Cu privire la infracțiunea de luare de mită,  în principal solicităm achitarea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În subsidiar, solicităm achitarea inculpatului întrucât nu există probe că persoana a săvârșit infracțiunea”, arată avocatul Radu Chiriță. 

Anchetatorii susțin că activitatea infracțională a angajaților AJOFM Cluj a debutat în urmă cu 11 ani. 

 „Încă din vara anului 2010, inculpatul Don Daniel, director executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, a participat în calitate de reprezentant al beneficiarului și/sau al partenerului, la implementarea mai multor proiecte finanțate prin programul operațional POSDRU, în care instituția publică pe care o conduce a fost sau este implicată, după cum urmează : “CALLCEM -Apelați centrul electronic de mediere a muncii” POSDRU/82/5.1/S/54264, “Funcționarul electronic” POSDRU/94/4.1/S/61424, “Combinatul social Cîmpia-Turzii” (sprijin financiar prin FEAG-Fondul European pentru Ajustare la Globalizare), “Skills for Jobs” POSDRU/160/2.1/S/ 141384, “EuroHost- Joburi pentru tinerii ospitalieri” POSDRU 125/5.1/S/125308, “Bancomate de joburi în mediul rural” – POSDRU 135/5.2/S/125308, “Mobilitate și inovare pentru ocupare – (…)” – POSDRU 125/5.1/S/127182, “STEPS –Strategii pentru tinerii profesioniști” – POSDRU 132/5.1/G/125263, (…)- Acces Rapid la Ocupare – POSDRU/135/5.2/S/ 134193 și ”Funcționarul electronic 2” – POSDRU /94/4.1./S/154631.

Profitând de discrepanța mare între veniturile de natură salarială obținute de către funcționarii Agenției și onorariilor atractive prevăzute cu titlu de remunerație pentru funcțiile de experți cuprinse în bugetele proiectelor propuse pentru finanțare (existând numeroase poziții pentru care au fost alocate sume de circa 300 lei/oră) dar și de faptul că normele legale nu au prevăzut o procedură specifică de selecție a experților care urmau să compună echipele de implementare a activității proiectelor, Don Daniel a decis practic discreționar alegerea persoanelor care urmau să participe la activitățile proiectelor, astfel încât să se asigure de obţinerea unei părţi semnificative din remuneraţia obţinută de către aceştia, fără a urmări expertiza și contribuția lor în atingerea obiectivelor proiectelor.

Din rândurile funcționarilor publici ai AJOFM Cluj, au fost alese fie persoane aflate în strânsă relație cu directorul executiv, cum este cazul inculpatului Moteoc Marcu Marian – șoferul personal al acestuia, fie alți subordonați apropiați acestuia, cum este cazul lui Apătean Vasile, Uifălean Cristina Diana sau chiar a rudelor acestora. Este relevant a sublinia faptul că anterior cooptării lor în echipele de experți, toate aceste persoane încasau venituri reduse, de circa 1.500 lei lunar, astfel că perspectiva obținerii unor onorarii de zeci de mii lei lunar, cum de altfel s-a și întâmplat, a fost de natură a-i determina să accepte cu ușurință cererea de a remite inculpatului Don Daniel părți semnificative din salariu.”, se arată în rechizitoriu. 

Vineri, 4 iunie, Tribunalul Cluj pronunța sentința de fond în acest dosar. Decizia poate ulterior să fie contestată la Curtea de Apel Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *