Justitie

Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj, află mâine sentința de fond. Judecătorul Lupea își soluționează ultimul dosar…

Scris de 432

UPDATE: Magistratul a amânat pronunțarea pentru mijlocul lunii iunie. 

Tensiuni maxime pentru fostul director al AJOFM Cluj, Daniel Don, dar și pentru alți 4 inculpați: Marcu Moteoc, Cristina Uifălean, Enyedi Andrei și Vasile Apătean, complicii/colaboratorii acestuia în perioada în care au fost inițiate proiectele de milioane de euro din fondurile europene. Judecătorul Marius Lupea are aprobată ieșirea în pensie de pe funcția de magistrat în cadrul Tribunalului Cluj și vrea să-și lase dosarele rezolvate.

După o serie de amânări ale pronunțării, magistratul a stabilit termenul de 4 iunie pentru publicare deciziei pe care o va lua în dosarul DNA Cluj în care Don și ceilalți au fost trimiși pentru fapte de corupție. 

Dosarul lui Daniel Don a ajuns pe masa judecătorului Lupea în urmă cu aproximativ 5 ani. După 45 de termene de judecată, instanța a rămas în pronunțare. Înainte de finalizarea dosarului s-a pensionat și procurorul de sală: Titus Meda, cea care a fost prezentă de la trimiterea în judecată a lui Don și până în primăvara acestui an. 

Ultima perioadă a procesului s-a axat pe modul în care a fost constituit completul de judecată, inculpații acuzându-l pe Lupea că nu avea dreptul să soluționeze dosarul, iar ulterior s-a cerut strămutarea procesului. În cele din urmă, avocatul pe care Don l-a contractat în ultimele luni de proces, Radu Chiriță, a cerut instanței achitarea: 

„Cu privire la infracțiunea de luare de mită,  în principal solicităm achitarea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În subsidiar, solicităm achitarea inculpatului întrucât nu există probe că persoana a săvârșit infracțiunea”, arată avocatul Radu Chiriță. 

Anchetatorii susțin că activitatea infracțională a angajaților AJOFM Cluj a debutat în urmă cu 11 ani. 

 „Încă din vara anului 2010, inculpatul Don Daniel, director executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, a participat în calitate de reprezentant al beneficiarului și/sau al partenerului, la implementarea mai multor proiecte finanțate prin programul operațional POSDRU, în care instituția publică pe care o conduce a fost sau este implicată, după cum urmează : “CALLCEM -Apelați centrul electronic de mediere a muncii” POSDRU/82/5.1/S/54264, “Funcționarul electronic” POSDRU/94/4.1/S/61424, “Combinatul social Cîmpia-Turzii” (sprijin financiar prin FEAG-Fondul European pentru Ajustare la Globalizare), “Skills for Jobs” POSDRU/160/2.1/S/ 141384, “EuroHost- Joburi pentru tinerii ospitalieri” POSDRU 125/5.1/S/125308, “Bancomate de joburi în mediul rural” – POSDRU 135/5.2/S/125308, “Mobilitate și inovare pentru ocupare – (…)” – POSDRU 125/5.1/S/127182, “STEPS –Strategii pentru tinerii profesioniști” – POSDRU 132/5.1/G/125263, (…)- Acces Rapid la Ocupare – POSDRU/135/5.2/S/ 134193 și ”Funcționarul electronic 2” – POSDRU /94/4.1./S/154631.

Profitând de discrepanța mare între veniturile de natură salarială obținute de către funcționarii Agenției și onorariilor atractive prevăzute cu titlu de remunerație pentru funcțiile de experți cuprinse în bugetele proiectelor propuse pentru finanțare (existând numeroase poziții pentru care au fost alocate sume de circa 300 lei/oră) dar și de faptul că normele legale nu au prevăzut o procedură specifică de selecție a experților care urmau să compună echipele de implementare a activității proiectelor, Don Daniel a decis practic discreționar alegerea persoanelor care urmau să participe la activitățile proiectelor, astfel încât să se asigure de obţinerea unei părţi semnificative din remuneraţia obţinută de către aceştia, fără a urmări expertiza și contribuția lor în atingerea obiectivelor proiectelor.

Din rândurile funcționarilor publici ai AJOFM Cluj, au fost alese fie persoane aflate în strânsă relație cu directorul executiv, cum este cazul inculpatului Moteoc Marcu Marian – șoferul personal al acestuia, fie alți subordonați apropiați acestuia, cum este cazul lui Apătean Vasile, Uifălean Cristina Diana sau chiar a rudelor acestora. Este relevant a sublinia faptul că anterior cooptării lor în echipele de experți, toate aceste persoane încasau venituri reduse, de circa 1.500 lei lunar, astfel că perspectiva obținerii unor onorarii de zeci de mii lei lunar, cum de altfel s-a și întâmplat, a fost de natură a-i determina să accepte cu ușurință cererea de a remite inculpatului Don Daniel părți semnificative din salariu.”, se arată în rechizitoriu. 

Vineri, 4 iunie, Tribunalul Cluj pronunța sentința de fond în acest dosar. Decizia poate ulterior să fie contestată la Curtea de Apel Cluj. ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 47 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 1 hour In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE