Politica

Daniel Buda vrea să "strângă rândurile” în Coaliția de guvernare pentru o moțiune contra Executivului. Un apel implicit și către Steluța Cătăniciu?

Scris de 135

Daniel Buda a lansat un apel către colegii săi din Coaliția de guvernare pentru ca aceștia să se alăture demersului Opoziției de a dipune o moțiune de cenzură împortiva Guvernului Dăncilă. Politicianul a afirmat că parlamentarii din ALDE dau semnale tot mai evidente că doresc trecerea unei astfel de moțiuni. Este acesta un semnal implicit adresat deputatului ALDE, Steluța Cătăniciu, cu care Daniel Buda s-a aflat în raporturi ceva mai tensionate de-a lungul timpului?

“De la ALDE avem semnale serioase că sunt destui care vor să voteze moțiunea de cenzură”, a declarat recent Daniel Buda.

Astfel, acesta consideră că în rândul membrilor ALDE, dar și din cadrul Partidului Social Democrat, există suficiente voci care ar vota pentru o posibilă moțiune de cenzură.

“Din păcate matematica nu ne ajută, pe cei din opoziție, să depunem o moțiune de cenzură. De aceea facem apel la ceilalți colegi, de la PSD, care mai au o urmă de demnitate, de bun simț, de responsabilitate față de ceea ce se întâmplă în România, să se alăture acestui demers și să voteze moțiunea de cenzură ce urmează a fi depusă, la momentul potrivit, de către Partidul Național Liberal”, a declarat europarlamentarul PNL.

Tensiunile tot mai mari din interiorul Coaliției de guvernare ar putea crea un context favorabil pentru o nouă moțiune, a mai afirmat Daniel Buda, în cadrul unei conferințe de presă, susținute duminică, la Cluj.

“Cheia pentru trecerea acestei moțiuni de cenzură stă în mâinile colegilor responsabili de la PSD și de la ALDE. De la ALDE avem însă, semnale destul de serioase că sunt destui care să voteze moțiunea de cenzură. Vedem tot mai multe discuții contondente între cei doi lideri ai coaliției de guvernare în ultima vreme.”

PNL intenționează să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă în luna noiembrie.

Iar unele surse ar fi declarat că tocmai din acest motiv, aleşii liberali au primit consemn să nu părăsească Capitală în perioada 14-21 noiembrie.

Ultima moţiune de cenzură împotriva Executivului, iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP, a fost depusă pe 20 iunie.

Pe 27 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul au respins moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, inititulată “Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”. Parlamentarii PSD-ALDE au fost prezenţi în sală, pentru a asigura cvorumul la moţiune, dar nu au votat.

Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată, liberalii au nevoie de 233 de voturi, iar parlamentarii PNL, PMP și USR au împreună 152 de membri. Prin urmare ar avea nevoie de voturi și de la alte formațiuni, inclusiv de la parlamentari ai puterii.

Poate fi înțeles apelul lansat de către Daniel Buda și ca o cerere implicită adresată deputatului ALDE, Steluța Cătăniciu? 

Având în vedere relațiile tensionate dintre cei doi politicieni, Ziar de Cluj i-a adresat și Steluței Cătăniciu câteva întebări în acest sens:

Cum apreciați apelul domnului Daniel Buda la colegii din Coaliția de guvernare pentru ca aceștia să să alăture demersului Opoziției de a dispune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă? 

Este acest apel legitim?

Există și parlamentari ALDE care ar susține trecerea unei astfel de motțiuni?

În noiembrie 2012, Daniel Buda era acuzat de Steluța Cătăniciu că ar vâna imunitatea parlamentară. În contextul acelui scandal, Daniel Buda îi reamintea lui Cătăniciu că ar fi urcat-o în ierarhia politică prin eforturi personale.

”Am făcut-o șefă la organizația PDL – Femei”, declara, în 2012, Daniel Buda.

Candidata USL (de atunci) pe Colegiul 2 – Cluj-Napoca a spus că Daniel Buda, implicat în afacerea Tower, vrea imunitatea conferită de funcția de parlamentar pentru a nu fi pus sub acuzare.

Vom reveni cu punctul de vedere al deputatului ALDE, Steluța Cătăniciu, imediat ce îl vom obține. 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Am auzit că e finalizat Podul Porțelanului. Însuși El, Primarul, a contribuit la lucrări
 • Acum 6 hours Politica
  USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței
 • Acum 7 hours In vizor
  Arogantul Culiță Sterp a omorât un om în 2016. Cu tupeu, a încercat o tentativă de mușamalizare de tipul ”Hai să ne înțelegem”. Acum, dacă autoritățile își fac datoria, riscă ani grei de pușcărie
 • Acum 1 day Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 1 day In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 1 day In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 1 day General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE