PORTRET

Dana Eliza Serdean, make-up artist: „Una e frumusețea pe care o vezi în revistă și alta e frumusețea cu care te plimbi pe stradă!”

Dana Eliza Serdean e make-up artist, profesând într-un domeniu relativ nou pe piața frumuseții feminine, dar din ce în ce mai căutat. Tânăra de 25 de ani e o artistă pasionată de machiaj – o formă efemeră de pictură pe pânza sensibilă a tenului clientelor sale.

Dana a avut mereu preocupări în sfera artelor vizuale, din clasa a noua a urmat liceul de profil, apoi Facultatea de Arte, la secția foto-video și, în timpul studiilor universitare, și-a descoperit vocația înfrumusețării fizionomiei umane:

„Mi-a plăcut întotdeauna domeniul artei. Nu mă vedeam făcând altceva decât artă, dar încercând așa, din fiecare câte un pic, mi-am zis că, cu siguranță, când o să găsesc latura care mă reprezintă cel mai bine, o să știu lucrul ăsta. Și, din prima oră, când m-am dus la cursul de machiaj, a fost așa un sentiment, am știut că asta trebuie să fac.”

O învingătoare de la bun început

În 2013, la scurt timp după ce a terminat cursul de calificare în machiaj, Dana s-a înscris la Make-up Fest, un concurs ce se desfășura la Bucureștisi avea ca temă: „Frumuseți legendare de la Hollywood”. Deși toată lumea a ales Marilyn Monroe, Dana a optat pentru Elizabeth Taylor și personajul interpretat de ea, Cleopatra, și astfel s-a distins de celelalte concurente și a câștigat premiul special, ce consta într-un curs cu Mirela Vescan la Intact Media Academy:

„Practic, de la concursul ăsta am prins eu încredere că m-am dus pe drumul cel bun. Oricum, nu mi se pare că am terminat arte și m-am dus la matematică, nu e așa o discrepanță. Mi se pare necesar să ai o latură artistică în meseria asta, pentru că, până la urmă, ăsta e unul din criteriile care face diferența”, spune ea.

La cursul cu Mirela Vescan, Dana a participat în martie 2014, iar când s-a întors de la București s-a angajat la un salon proaspăt deschis în centrul Clujului, Eclipse Studio, unde a lucrat până în luna mai a anului acestuia. Între timp, s-a înscris și la preselecțiile unui reality show difuzat de Look TV, „Academia de frumusețe”, unde a fost acceptată și chiar a ajuns în finală:

„Erau diferite probe, 12 episoade și implicit 12 probe. La fiecare probă se elimina cineva și, la un anumit episod, s-au format aleatoriu echipe machiaj-coafor, și am căzut în echipă cu Alin Cireș. A fost foarte fain, pentru că am creat o legătură profesională foarte ok, lucram super bine, era așa, o potrivire de stil de lucru. Pe parcurs, se tot eliminau concurenți și la semifinală s-au făcut niște rocade, au fost despărțite echipele, în finală am concurat cu altcineva. Dar tot am câștigat, eu și Alin Cireș.

Eu am câștigat un curs cu doamna care era în juriu la machiaj, Romana Oaneș, și aproape de finalul cursului am primit o propunere să colaborăm la studioul de machiaj, din cadrul salonului Studio L’Insolence, unde lucrez și în prezent.”

Cosmetician versus make-up artist

În ultimii ani, make-up-ul a prins amploare, iar femeile au început să aibă încredere în make-up artiști. Dana consideră că cele ce se ocupau mai demult de machiajul clientelor, cosmeticienele, nu erau neapărat specialiste în make-up și nu aveau întotdeauna simțul artistic necesar pentru a avea rezultate estetice dintre cele mai bune. Pe lângă asta, rutina procedurilor cosmetice i se pare Danei Serdean în antiteză totală cu arta machiajului:

„Când faci un curs de cosmetică nu înveți efectiv tot ce înseamnă machiaj, înveți niște chestii elementare, de bază, pe care le poți aplica. Dacă ai avea înclinații artistice, da, poți să le dezvolți și să iasă ceva foarte profesional, dar o cosmeticiană nu are neapărat o înclinație artistică. Nu ai cum să intri în starea de a crea ceva frumos, minunat, pe față, când tu lucrezi ca pe bandă: epilat, tratamente cosmetice relaxante etc. Machiajul suportă o mare parte tehnică, pe care trebuie să o știi foarte bine, matematica culorilor, e multă teorie, dar practica ține foarte mult și de înclinația ta artistică, de creativitate, viziune.”

Machiajul excesiv și cel neadecvat

Cele mai frecvente greșeli pe care le fac femeile în machiaj sunt, în opinia specialistei, machiajul excesiv și cel neadecvat fizionomiei sau personalității lor:

„În ziua de azi, lumea e copleșită de imagini frumoase, pe care le văd în reviste, pe Facebook, pe Instagram, editate, bibilite, și majoritatea femeilor nu înțeleg că e una frumusețea pe care tu o vezi în revistă, și alta e frumusețea cu care te plimbi pe stradă, la 12 la amiază. Nu poți să arăți ca în revistă în timpul zilei și de aici cred că apare chestia asta, machiajul excesiv. Cred că asta e cea mai importantă greșeală pe care o fac femeile – nu reușesc să înțeleagă diferența dintre un machiaj pe care tu îl creezi pentru o ședință foto și un machiaj pe care îl creezi ca ea să plece pe stradă, în timpul zilei sau seara, când merge la un eveniment. 

Și eu am mai auzit, de exemplu, și de femei care – nu știu cât e adevăr și cât e fabulație – sunt căsătorite, și soțul lor nu le-a văzut niciodată nemachiate, ceea ce mi se pare cam trist. Trebuie să iei în considerare că dacă te culci machiată o seară, tenului îi ia aproape o săptămână să se refacă. Sunt produse profesionale, ca cele pe care le folosim noi, și au apărut foarte multe dermatocosmetice, pentru uz personal, de zi cu zi, care nu dăunează tenului, cum dăunau pe vremuri. Dar, oricum, demachierea trebuie să fie prezentă. Demachierea, seara și dimineața, e cel mai important lucru, pentru ca tu în timp să îmbătrânești frumos.

Sau, iarăși, femeile văd un anume tipar, și vor să îl copieze pe ăla. Nu stau să se analizeze pe ele, să vadă, se regăsesc în genul ăla de machiaj, le stă bine cu genul ăla de machiaj… lor le place că nu știu cine se machiază așa, și gata!, vor și ele. Poate în unele cazuri li se potrivește ce au văzut, dar există și discrepanțe.”

Machiajul profesional creează dependență

În general, femeile merg la salon pentru ocazii, nunți, banchete, botezuri sau festivități, și machiajul profesional, bine făcut, le creează dependență:

„Dacă vii o dată la un machiaj profesional și îți dai seama că pe parcursul evenimentului nu ai avut nicio problemă, nu ți s-a scurs rimelul, nu ți s-a șters nimic de pe față, și ai arătat cum ai plecat de la salon și seara când ai ajuns acasă, începi să vrei să ai parte de experiența asta la fiecare eveniment pe care tu îl consideri important.”

„Dacă ochii sunt oglinda sufletului, sprânceana e rama”

Pe lângă machiaj, Dana mai e pasionată și de designul sprâncenelor, un domeniu fascinant, pentru că, reflectează artista, „dacă ochii sunt oglinda sufletului, sprânceana e rama”:

„E o parte foarte importantă din față și, dacă ai o sprânceană perfectă pentru tine, în armonie cu fizionomia ta, poți să mergi liniștită pe stradă, fără să te machiezi la ochi, fără să faci nimic, și eu îți garantez că toată lumea o să zică: «Uau!» Numai că și aici lumea e influențată de anumite tipare: să fie ascuțită, să fie neagră, să fie subțire, să fie nu știu cum! Ideea e că nu poți să faci același tip de sprânceană la toată lumea, pentru că nu se potrivește; trebuie să te uiți la fizionomie și să fie o sprânceană în armonie cu ochii, cu forma feței”. 

Dana Serdean a învățat arta conturării sprâncenelor la un curs cu Darius Stănese, unul dintre maeștrii acestui domeniu, el având la București un studio axat numai pe sprâncene. Și în cazul machiajului, și al sprâncenelor, totul trebuie realizat în mod personalizat, pe sprânceană, pentru că și machiajul, și sprâncenele trebuie să se suprapună perfect peste personalitate purtătorului:

„Dacă te uiți la omul care îți vine în față și îl asculți un pic, să îți vorbească câteva minute despre ceva ce îi place, îți dai seama de stilul lui, și cum i-ar plăcea lui să fie de fapt”.

„Fără pasiune nu poți să faci  nimic”

Dana Serdean e o persoană activă, ambițioasă și perfecționistă, ce nu suportă să se plafoneze și își dorește mereu să devină din ce în ce mai bună. Pe viitor, intenționează să continue să participe și să câștige cât mai multe concursuri:

„Competițiile te călesc, îți creează niște experiențe pe care nu le ai în salon și îți forțează cumva și mâna de lucru, să te încadrezi într-un timp exact, pe care nu ai cum să îl depășești. Concursurile te mobilizează să faci lucrurile perfect și te motivează să vrei mai mult.

Cert e că, oricum, în domeniile astea, fie că e machiaj, fie că e coafor, fără pasiune nu poți să faci nimic, pentru că nu mi se par niște domenii pe care le înveți și gata. Fiecare își pune un target de un anumit nivel și la mine nu cred că o să se oprească niciodată dorința asta de a învăța în plus. Practic, cu fiecare seminar pe care îl fac și la fiecare perfecționare la care mă duc, învăț lucruri suplimentare și vreau să devin unul dintre cei mai buni în domeniul acesta.

Sunt multe lucruri pe care nu poți neapărat să le înveți, pentru că nu există o carte care să te învețe cum să te porți cu clientul, sau cum ar fi mai indicat într-o situație. Clienții caută să le oferi un serviciu profesional, dar, de asemenea, trebuie cumva să rezoneze cu tine. E important, mai ales pentru o mireasă, ce  se lasă pe mâna ta pentru o zi minunată din viața ei, e important să creeze o legătură cu stilistul care o va pregăti, fie că e vorba de coafor sau de machiaj”.

„Trebuie să rămâi în mintea omului, așa, plăcut, nu ca o amintire neagră!”

Diferența dintre un make-up artist bun și unul mai puțin bun nu o face numai munca, ci și felul său de a fi, capacitatea de a fi plăcut și de a comunica cu clienții. Dana Serdean e o persoană pozitivă, mereu cu zâmbetul pe buze, o prezență empatică, ce își fidelizează ușor orice clientă:

„Dacă te gândești, puțini oameni se tot plimbă dintr-o parte în alta. Odată ce au găsit un om ce e pe placul lor, continuă să meargă acolo.”

Între profesionistul ce te ajută să ajungi la cea mai bună versiune a ta și client, se creează o relație, afectivă chiar, ce durează uneori decenii. Este și cazul Danei, ce își amintește de prima sa cosmeticiană, un model pe care îl urmează în prezent:

„Îmi amintesc prima zi în care m-a dus mama la cosmetică. Eram în generală, mi-o amintesc și acum pe cosmeticiană, mi-a rămas întipărit felul ei de a vorbi, de a se face plăcută. Trebuie să rămâi în mintea omului, așa, plăcut, nu ca o amintire neagră!”

foto: Dana Serdean, Luviar – Mihai Andrei Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *