In vizor

Dan Crișan, fostul șef al Serviciului Rutier Cluj, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. În plus, el va trebui să planteze pomi fructiferi în Pepiniera Becaș

După aproape un an și nenumărate amânări, Dan Crișan, fostul șef al Serviciului Rutier și-a aflat pedeapsa în dosarul în care procuorii DNA l-au acuzat de efectuarea de operațiuni incompatibile cu funcția, care ar avea legătura cu firma de transporturi deținută de o rudă a acestuia.

Dan Crișan a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. Acesta va trebui să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității în Pepiniera Becaș a RADP.

Soluția pe scurt

Condamnare cu acord de recunoaştere
Solutia pe scurt: În baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedură penală admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între inculpatul C.D şi procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. În baza art. 396 alin. 1, alin. 4 din Codul de procedură penală, raportat la art. 83 Cod penal, stabileşte pentru inculpatul C.D, pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. a teza I din Legea nr. 78/2000 şi amână aplicarea acestei pedepse pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani conform art. 84 alin. 1 Cod penal. În baza art. 66 alin. 1 lit. a, lit. b Cod penal interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru o perioadă de 2 ani. În condi?iile art. 65 alin. 1 ?i alin. 3 Cod penal, în cazul revocării amânării aplicării pedepsei, faţă de inculpat se va aplica ?i pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a ?i lit. b Cod penal. În temeiul art. 85 alin. 1 Cod penal obligă inculpatul la respectarea următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 85 alin. 2 lit. b din Codul penal obligă inculpatul să presteze un număr de 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul RADP Cluj Napoca (pepiniera Becaş) sau în cadrul Primăriei Municipiului Cluj Napoca. În temeiul art. 83 alin. 4 Cod penal prezintă motivele pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei respectiv: atitudinea de asumare, cooperare şi de regret, lipsa antecedentelor penale. Atenţionează pe inculpat asupra conduitei sale viitoare şi asupra faptului că nerespectarea măsurilor de supraveghere, neexecutarea obligaţiilor stabilite (inclusiv obligaţia de a achita cheltuielile judiciare) sau săvârşirea unei noi infracţiuni pot atrage revocarea amânării, dispunerea aplicării şi executarea pedepsei stabilite prin prezenta sentinţă. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 4763 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (2763 de lei în cursul urmăririi penale ?i 2000 de lei în cursul judecă?ii). Cu drept de apel în termen de 10 zile comunicare. 

Comisarul șef de poliție, Dan Crișan, care era împuternicit în funcția de șef al Serviciului Rutier Cluj, și-a înaintat demisia din această fincție imediat după perchezițiile DNA și s-a întors la Poliția Municipiului Cluj-Napoca. Ulterior acesta s-ar fi autosuspendat din Poliție pe o perioada de un an, pentru a nu dăuna imaginii instituției și pentru a-și lămuri situația.

Dan Crișan a fost numit prin împuternicire în funcția de șef al SPR Cluj în 2019, după ce șeful Serviciului Poliției Rutiere Cluj, comisarul șef Paul Gavriș a fost împuternicit în funcția de adjunct al șefului Brigăzii Rutiere București. Anterior acesta a activat în cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca.

Dosarul lui Dan Crișan ar avea legătură cu un alt dosar în care este implicat Bogdan Durlea, fostul șef de la ISCTR Cluj, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu.

Citește mai mult:

Fostul șef al ISCTR Cluj, Bogdan Durlea a fost trimis în judecată. Cum punea Durlea presiune pe subalterni ca aceștia să nu sancționeze firmele pe care le „proteja”