Editorial

Dacian Cioloş, suveranul: „Decizia de a exporta sau nu gaze o luăm noi, România”. Păi, degeaba ne-am luat noi infringement-ul peste bot pe problema restricțiilor la exporturile de gaze, coane Daciane?

Poate nu ştiaţi, dar România a fost târâtă într-un proces de infringement din cauza faptului că aplica restricții la exporturile de gaze, ceea ce cam încălca legile Uniunii Europene privind concurenţa şi libera circulaţie a mărfurilor. Procedura a fost suspendată după aprobarea OUG 64/2016, chiar în timpul guvernării Cioloș. OUG elimina barierele la exportul de gaze. De reţinut că procedura de infringement poate fi reluată oricând în cazul în care aceste bariere sunt reintroduse. De aceea, în iunie 2017, Comisia Europeană a deschis o investigație, având suspiciunea că Transgaz, operatorul român al infrastructurii de transport al gazelor, controlat de stat, ar fi încălcat, din nou, normele UE în materie de concurență prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România.

Deci, recapitulare: legislația europeană nu permite statelor membre restricții la exporturile de gaze, iar libera circulație a mărfurilor este unul dintre principiile fundamentale ale tratatului de funcționare a Uniunii Europene. În acest context, ex-comisarul european Dacian Cioloş, actualmente deschizătorul de listă al Alianţei USR-PLUS la alegerile europarlamentare, vine şi dă cu mucii în fasole într-un răspuns oferit luni seara, pe pagina sa de Facebook, unei persoane care îl critica pentru faptul că, în 2016, ar fi aprobat un act normativ care ar permite străinilor să exploateze gazele din Marea Neagră și să-l exporte în Austria.

Declarația lui Cioloș: „Toate contractele de exploatare din Marea Neagra au fost decise de guvernările precedente. Investițiile cu fonduri europene (România este beneficiara acestor finduri europene pein (sic!) Transgaz) pentru conducta BRUA ne permite sa ne conectăm la Europa Centrală, însă decizia de a exporta sau nu gaze o luăm noi, România”.

„Însă decizia de a exporta sau nu gaze o luăm noi, România”… Zău, coane Daciane?! Când ne convine, o dăm pe retorică naţionalistă, când nu, îl acuzăm pe Dragnea că promovează naţionalismul?!

Apoi, din răspunsul dat de Dacian Cioloş înţeleg că este de condamnat guvernul care aprobă investiţii majore în exploatări petroliere?! Apoi, zbang (!), „noi decidem” dacă ceea ce se va exploata din acele investiţii condamnabile se va şi exporta.

Păi, nu cumva Dacian Cioloş condamna cu fermitate, în ultimii doi ani, faptul că PSD a dus o luptă continuă împotriva exploatărilor din Marea Neagră și a exporturilor de gaze, încercând să le restricționeze prin legislație: mai întâi prin Legea Offhore și apoi prin controversata OUG 114/2018?

Nu negăm deloc faptul că România este suverană pe solul, subsolul şi aerosolul său şi că ea şi numai ea ar trebui să decidă ce face cu aceste bogăţii, de aşa manieră încât principalii beneficiari să fie cetăţenii români. Ne deranjează însă dublul limbaj al lui Dacian Cioloş, această imaturitate politică a fostului comisar european, care ştia să facă trimiteri la legislaţia europeană şi la tot ceea ce înseamnă politicile Uniunii Europene pe când era comisar şi mi-a declarat într-un interviu că este „comisar pe Agricultură al Uniunii Europene, nu al României”, dar care acum face jocuri de captatio benevolentiae a electoratului cu sentimente patriotice mai accentuate, electorat despre care crede că, prin astfel de mesaje, îl va face să dea voturi pro USR-PLUS. Ipocriziile acestea ne omoară. Acuzăm adversarii de ceea ce nu ne sfiim chiar noi să facem că, poate, nu se observă.

Ştim, se vor găsi explicaţii, n-a vrut dom’le să spună ceea ce aţi înţeles greşit că ar fi spus. Ştim, Dacian Cioloş este mai român ca obişnuiţii români încă din tinereţea sa politică, cea pe care o neagă vehement. N-a fost în Vatra Românească şi nici membru al Partidului Unităţii Naţionale a Românilor din Transilvania. Actele „minte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *