Clujul va avea cel mult un fel de tramvai numit pompos metrou. Asta rezultă din „Memoriul de prezentare necesar pentru obținerea Acordului de mediu pentru proiectul «TREN METROPOLITAN GILĂU – FLOREȘTI – CLUJ-NAPOCA – BACIU – APAHIDA – JUCU – BONȚIDA” – ETAPA I A SISTEMULUI DE TRANSPORT METROPOLITAN RAPID CLUJ MAGISTRALA I DE METROU ȘI TREN METROPOLITAN, INCLUSIV LEGĂTURA DINTRE ACESTEA» COMPONENTA 1. MAGISTRALA I DE METROU”, document încărcat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.
Cum va afecta traficul și așa sufocat al orașului construirea așa-zisului metrou aflăm din memoriu:
„Din punctul de vedere al afectării vieții și mobilității orașului pe perioada construcției, execuția stațiilor va fi grupată în două seturi:
– Primul set, care afectează relativ mai puțin mobilitatea în oraș, nevizând direct axa vest-est principală (însă necesitând închiderea liniei de tramvai și a infrastructurii de troleibuz din vestul și parțial din estul orașului). Setul cuprinde stațiile 1-7 și 15-19, iar lucrările ce necesită închiderea circulației ar urma să fie executate în 2023 și începutul anului 2024.
– Al doilea set, care afectează direct axa vest-est principală, cuprinde stațiile 8-14, iar lucrările ce necesită închiderea circulației vor fi executate, simultan, în 2024.
Pentru a contracara efectele închiderii traficului pe artere și în intersecții critice pentru mobilitatea orașului, au fost gândite rute de ocolire și trasee de transport public temporare care să deservească cât mai bine nevoile de mobilitate ale orașului în această dificilă perioadă. Pe cât posibil s-a urmărit separarea traseelor temporare pentru transportul public de suprafață de cele destinate traficului general, și pe cât posibil asigurarea de benzi dedicate temporare pentru transportul public.”
Așadar, dacă șantierul pentru metroul ușor (de fapt, un fel de tramvai) ar porni și dacă termenele din documentația actuală s-ar respecta, am avea la Cluj-Napoca, în anii 2023 și 2024, un calvar în traficul care ar deveni cu totul impracticabil, chiar și pentru cei care ar alege să lase mașina acasă și să folosească mijloacele de transport în comun, care vor avea linii închise și deviate.
Dacă șantierul pentru metroul ușor va porni (lucru improbabil), în anii următori, în Clujul ”smart” se va mai putea circula decent doar cu trotineta, eventual pe ruta numai dus, nu și întors, Cluj – Câmpenești. Câmpeneștiul va deveni „Noul Cluj”, unde toți clujenii își vor dori să se mute pentru a scăpa de infernul municipiului liberal.