Din oras

Curat murdar, coane Boc! Strada I.L. Caragiale, ignorată de autorități de peste 20 de ani, transformată în WC public, cu mirosuri insuportabile

Parcarea și mica piață de flori și legume de pe strada I.L. Caragiale, de lângă Gară, sunt un focar de infecție. Comercianții vând legume la tarabă, iar în spatele lor sunt fecalele și urina celor care nu mai au nici urmă de bun simț. Oamenii nu mai suportă mirosul îngrozitor, care se simte mai ales vara. Clujenii care locuiesc în zonă nici măcar nu pot ține geamurile deschise. 

Reporterul Ziar de Cluj a aflat de la o vânzătoare de flori – care lucrează de 8 ani în mica piațetă cu tarabe roșii din fața Gării – și de la un administrator de imobil cu ce se confruntă clujenii care lucrează sau trăiesc pe strada care nu se ridică la înălțimea numelui ei onorabil. Femeia care se întreține din comerț cu flori spune că își menține curată taraba și plătește taxele cerute de municipalitate. În schimb, autoritățile nu dau nici 50 de bani pe sănătatea comercianților. Aceștia lucrează vara în putoare de urină și fecale care provine de la parcarea din spatele tarabelor.

În fața așa-zisei piețe – nu are nici măcar administrator – iese în evidență impunătoarea clădire a Gării, dotată cu toalete, dar cetățenii certați cu simțul civic, preferă cadrul natural al parcării de pe strada I.L.Caragiale. Vânzătoarea e foarte nemulțumită și vorbește în numele tuturor colegilor de tarabe despre problemă.

”Nu ne place. Vara miroase foarte urât, când e cald. Vin aici toți și se urinează pentru că nu au toaletă, după mașini, între mașini. Este toaletă în gară dar lor nu le place în gară, mai bine aici între mașini sau să îi vedem noi. Că așa e bunul simț al omului. Gunoaiele și urinatul, ăsta e focarul de infecție. Vara e și mai periculos, Doamne ferește. Primarul parcă era vorba că modernizează piața asta, dar nu se vede. Suntem singura piață din Cluj care e chiar sub toată critica, nu se poate numi piață. Din moment ce plătești un ban la stat nu mi se pare corect să stau aici și să îndur toate din spatele meu. Totuși, plătim și noi niște taxe, nu stăm pe ochi frumoși. De 8 ani sunt aici și nu s-a schimbat nimic. Dacă nici apă nu ai. Deci, de 8 ani nicio condiție nu ni s-a oferit dar bani cât de mulți să dai. Nici șef nu avem , nu avem nimic. Noi știți cum suntem: ca și câinii străzii care nu au stăpân”, ne-a relatat femeia.

Singura intervenție bună a Primăriei e că nu cere taxe de parcare comercianților. Aceștia împart parcarea cu riveranii. Administratorul unui bloc de lângă parcare ne-a mai dezvăluit un adevăr crunt: de aproape 30 de ani nu s-a schimbat nimic în zonă, ba chiar s-a agravat situația.
„Cam de vreo 20-30 de ani tot așa este zona. Este o zonă foarte populată. Din păcate, se adună oamenii străzii, rromi…și lasă în jurul lor o mizerie de nedescris”, a spus administratorul. 

Deși eram înconjurați de mizeriile din parcare când am discutat cu administratorul, acesta spune că spre deosebire de anotimpul cald, acum e curat.

”Acum e curat. Își fac și alte nevoi și vara nu putem lăsa geamurile deschise, nu se poate respira. Am făcut mai multe sesizări către autorități, în ideea de a atrage atenția să aibă mai mare grijă dacă se poate. Suntem aproape în centru și să vezi atâta mizerie și miros care deranjează, nu cred că e bine”, a punctat clujeanca. 

Curat-murdar, coane Boc, ar spune scriitorul de la care a ”împrumutat” strada numele fiindcă autoritățile au făcut doar promisiuni de ani întregi și nu au trecut la fapte, dar administratorul de bloc nu și-a pierdut speranța.
”Autoritățile au spus că se va rezolva, că sesizarea mea ca și administrator de imobil este în lucru, sperăm să fie pozitivă. În principal se răspunde sesizărilor, nu repede că bănuiesc că sunt mai multe”, se consolează femeia. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *