Diete

Cura de fructe proaspete – fructe uscate

Pentru a evita fenomenele de hipertensiune provocate de schimbarile bruste de temperature, se recomanda introducerea in alimentatie a unor nutrimente continand zaharuri cu asimilare lenta cum ar fi cerealele, leguminoasele, fructele uscate. O cura de fructe proaspete sau uscate practicata in lunile de toamna-iarna permite reglarea acestui fenomen prin folosirea eficienta a principiilor revitalizante ale fructelor. Ne vom opri in special asupra catorva fructe uscate.

Smochina. Datorita virtutilor ei tonifiante, smochina – foarte nutritiva si usor de digerat – e deopotriva laxativa, diuretica si pectorala. Este foarte eficienta in starile febrile acute, inflamatiile pulmonare si urinare, precum si in toate cazurile de astenie fizica si nervoasa. Este un fruct recomandat sportivilor, datorita concentratiei sale in glucide.

Fructul uscat contine de patru ori mai multe glucide decat fructul proaspat, de patru ori mai mult fosfor, de patru ori mai mult potasiu, de trei ori mai mult magneziu, de cinci ori mai mult calciu, de doua ori mai mult fier, de trei ori mai mult sodiu, de trei ori mai mult zinc, de sase ori mai mult cupru, mangan, precum si vitaminele A, B1, B2 si B3 (PP).

Stafida. Pe langa proprietatile strugurilor proaspeti, stafida contine proteine si de patru ori mai multe glucide decat fructul proaspat. In schimb, nu are potasiu, ceea ce o recomanda in special in cazul insuficientelor renale. Rezerva sa de fosfor este de 14 ori mai mare decat cea a fructului proaspat, ceea ce o face deosebit de eficienta pentru asteniile intelectuale. Contine de patru ori mai mult calciu decat strugurele proaspat, magneziu, sodium si vitaminele B1, B2, B3 (PP) si B5.

Curmala este supranumita, pe buna dreptate ”painea desertului” datorita virtutilor sale nutritive si energetice. Un adevarat concentrate de glucide, curmala este remineralizanta si intervine favorabil in cazul anemiei. Tonifica muschii si nervii si previne imbatranirea. Este foarte eficienta in cazul tuberculozei, iar sportivii gasesc energia necesara in substantele ei zaharoase. Ajuta la crestere si se considera ca ar avea proprietati anticancerigene.

Contine proteine, lipide, glucide, cumarina, vitaminele A, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, C si D, precum si importante reserve minerale: fosfor (50 mg la 100 g).

Pruna este foarte nutritiva si stimuleaza sistemul nervos (participa la regenerarea nervilor, in caz de surmenaj). Actiunea sa laxativa este mai accentuta daca se consuma pe stomacul gol. Este recomandata in cazul reumatismului, arteriosclerozei si in regimurile hipoazotate. Sportivii apreciaza concentratia sa de zaharuri si carbohidrati. Contine si proteine, foarte putine lipide, celuloza, sulf, fosfor, clor, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fier, cupru, mangan, iod si vitaminele A, B1, B2, B3 (PP) si C.

Banana uscata contine de trei ori mai multe glucide decat fructul proaspat, de trei ori mai mult sulf, de patru mai mult fosfor, de trei ori mai mult clor (300 mg la 100 g fruct uscat), de trei ori mai mult sodium, de trei ori mai mult potasiu (1140 mg la 100 g), de trei ori mai mult magneziu si de doua ori mai mult calciu, precum si vitaminele B5 si C. Este foarte nutritive, favorizeaza cresterea, combate oboseala si actioneaza in mod efficient in cazul artritei. Cu toate acestea nu este recomandata diabeticilor.

Efectuarea curei. Durata: trei zile consecutiv. Alege pentru aceasta cura fructe semiacide sau dulci, dintre cele care pot fi asociate. Nu amesteca fructe acide cu fructele dulci. Consuma numai fructe crude, de sezon, si fructe uscate, repartizate dupa cum urmeaza:

Pe stomacul gol: Un suc de fruct proaspat, de sezon: mar, para.

Micul dejun: Mar, para sau banana proaspata – una sau doua, in functie de marime; 4-5 prune, smochine sau curmale, ori doua linguri de stafide.

Gustarea de dimineata: Un suc de fruct proaspat, de sezon – de preferinta acelasi ca si dimineata, pe stomacul gol.

Pranzul: Consuma acelasi fruct proaspat pe care l-ai ales pentru micul dejun, precum si fructe uscate, in cantitati mai mari.

Gustarea de dupa-amiaza: Un fruct proaspat de fructe de sezon, identic cu sucul baut dimineata pe stomacul gol si la gustarea de dimineata.

Cina: Acelasi tip de fruct proaspat consumat pe parcursul zilei, asezonat cu fructe uscate.

Observatii. Este indicat sa hidratezi fructele uscate, punandu-le in apa minerala cu un sfert de ora inainte de a le consuma.
Alege fructe uscate ecologice.
In general, fructele proaspete vor reprezenta 2/3 din ratia zilnica, putand fi consummate ca atare sau sub forma de suc, iar fructele uscate vor reprezenta 1/3 din ratia zilnica.
Dieta din zilele a doua si a treia va fi identica cu aceasta. Bea zilnic 1-1,5 litri de apa minerala.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *