Diete

Cura cu fructe proaspete – fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase asigura organismului rezerva de lipide, esentiale cand vremea este rece, intrucat ne permit sa luptam mai bine impotriva frigului. De asemenea, faciliteaza absorbtia unor proteine digerabile, sub forma vegetala. Putem beneficia de concentratia mare a principiilor vitale din fructele oleaginoase unrmand o cura tonifianta, foarte placuta.

Urmatoarele fructe oleaginoase sunt deosebit de importante:

Alunele sunt cele mai importante oleaginoase, datorita concentratiei ridicate de lipide si proteine usor digerabile. Ele constituie un bun supliment proteic pentru vegetarieni si sunt indicate si in cazul diabeticilor. Sunt foarte hranitoare; datorita actiunii lor energetice, ele sunt recomandate adolescentilor, femeilor insarcinate, persoanelor de varsta a treia si sportivilor. Pot fi associate numai cu fructe acide sau semiacide.

Migdalele se digera mai usor daca sunt uscate si putin prajite decat daca sunt proaspete. Au o valoare nutritiva si pot inlocui cu succes carnea in alimentatia vegetariana. Trebuie consumate cu moderatie. Au o mare valoare energetica, echilibrand sistemul nervos. Reprezinta un antiseptic intestinal, fiind deosebit de eficiente impotriva constipatiei sau a balonarii intestinale. Diabeticii le pot consuma cu toata increderea. Datorita rolului lor remineralizant, migdalele sunt recomandate persoanelor care sufera de astenie – fizica sau intelectuala – si convalescentilor; ele joaca un rol important si in procesul de crestere. Le sunt indicate tuturor sportivilor. Sunt eficiente in tratarea inflamatiilor cailor respiratorii si ale celor genito-urinare. Migdalele proaspete sunt de patru ori mai bogate in proteine decat cele uscate, contin de 25 de ori mai multe lipide (55-75 % acid oleic), minerale – calciu, fosfor, potasiu, sulf, magneziu -, vitamina A (sunt fructele oleaginoase care au cea mai mare concentratie de vitamina A), vitamina B, precum si un ferment, emulsina.

Nucul este fructul cel mai nutritiv, foarte potrivit pentru diverse carente, pentru convalescenti, copii si persoanele in varsta, datorita proprietatilor sale fortifiante. De altfel, nuca face minuni in toate cazurile de astenie, anemie, tulburari de crestere si rahitism. Este un excelent vermifug, ce trateaza parazitozele intestinale si in special tenia. Tonifica sangele si intareste sistemul osos. Nuca este laxativa si antidiaretica, combate scrofuloza si dermatozele. Este un excelent drenor cutanat si limfatic. Este recomandat diabeticilor, pentru virtutile ei hipoglicemiante. Este o excelenta proteina vegetala, un valoros supliment in alimentatia vegetariana.

Cura cu nuci mai previne degeraturile si descongestioneaza hemoreizii inflamati. Uleiul de nuca este printre cele mai importante uleiuri vegetale, prin continutul sau de acizi grasi esentiali (vitamina F), ce actioneaza impotriva colesterolului, dar si prin acizii linoleic, linolenic si oleic. Se recomanda in special persoanelor care trebuie sa urmeze un regim anticolesterol, ca adjuvant in stabilirea unei alimentatii corespunzatoare.

In nuca se gasesc lipide, proteine, glucide, vitaminele A, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, C si minerale – fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier -, unii specialisti considerand-o cel mai bogat in cupru si zinc.

Efectuarea curie. Durata: trei zile consecutive. In timpul curei poti consuma fructe acide si semiacide, care pot fi asociate cu oleaginoasele. Nu consuma fructe dulci, intrucat acestea nu se pot asocia cu fructele acide.

Consuma numai fructe proaspete de sezon si fructe oleaginoase, astfel:

Dimineta, pe stomacul gol: Un suc proaspat de fructe de sezon: portocale, grepfrut, lamai, mandarine, ananas, fara zahar.
Micul dejun: Un grepfrut sau o portocala, ananas, un mar ori o para; un singur tip de fruct si o duzina de nuci, alune sau migdale.

 

Gustarea de dimineata: Cateva fructe oleaginoase la alegere, bine amestecate.
Pranzul: De preferinta, acelasi tip de fruct proaspat ca la micul dejun, oricat de mult, la care adauga o duzina de nuci, alune sau migdale; alege un fruct oleaginos diferit de cel de la micul dejun.
Gustarea de la ora 17: Un pahar mare cu suc proaspat de fructe de sezon, preferabil semiacide: mar sau para. La aceasta ora nu sunt indicate sucurile citrice.
Cina: Mere sau pere proaspete (nu consuma fructe acide la cina), insotite de fructe oleaginoase. Alege un fruct oleaginos diferit de cele consumate pe parcursul zilei; ideal este ca intr-o zi sa le consumi pe toate (alune, nuci, migdale).

Fructele oleaginoase vor fi, de preferinta, ecologice si se vor pastra in coaja, pentru ca proprietatile lor sa se mentina cat mai mult timp.

 

Fructele proaspete vor reprezenta 2/3 din ratia alimentara zilnica, iar fructele oleaginoase – 1/3.
Urmeaza aceeasi cura si in zilele a doua si a treia.
Pe parcursul curie bea zilnic 1-1,5 litri de apa minerala.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *