Politica

Cum văd noii parlamentari clujeni numirea lui Dragnea ca premier. În urma scorului electoral zdrobitor, opoziția a devenit flască

Ziar de Cluj i-a contactat astăzi pe noii deputați și senatori ai Clujului pentru a le solicita opinia în legătură cu informațiile care se vehiculează în spațiul public, conform cărora Liviu Dragnea va fi propunerea PSD pentru funcția de premier.

Florin Stamatian (PNL),  Cornel Itu (PSD), Vasile Ilea (PSD), Horia Nasra (PSD), Emanuel Ungureanu (USR), Csoma Botond și Laszlo Attila (UDMR) ne-au răspuns la următoarele întrebări: În speța numirii lui Dragnea, de ce ar prima voința politică față de prevederile legii? De ce se insistă cu Dragnea premier? Se dorește un conflict instituțional și suspendarea președintelui?

Vă redăm mai jos declarațiile parlamentarilor clujeni care au avut amabilitatea de a răspunde demersului nostru, întreprins pentru a clarifica informațiile neclare care circulă în spațiul public, lipsite de claritate probabil tocmai cu scopul de a testa apele, reacția populației și a diferitelor tabere politice și instituționale la această veste, a numirii lui Liviu Dragnea ca premier.

Dacă noii parlamentari PSD se exprimă tranșant în sprijinul lui Dragnea, opoziția nu răspunde deloc la telefon, este împăciuitoare, flască, evită un răspuns direct sau nu comentează:

Horia Nasra, deputat PSD

„Liviu Dragnea este președintele partidului care a obținut 50℅ din mandate după redistribuire. Prin urmare, dacă PSD și Liviu Dragnea au fost girați de români prin vot, haideți să respectăm democrația!

Un conflict instituțional nu este necesar, iar suspendarea președintelui nu este o variantă îmbrățișată de PSD.”

Cornel Itu – deputat PSD

„Nu știu care va fi decizia. Să așteptăm să vedem decizia partidului în primul rând, pentru că nu știu propunerea efectivă, nu pot să o discut neștiind-o, dar oricum suntem partidul cu cel mai bun scor, aproape singuri am putea face guvernarea, în alianță cu ALDE depășim 55%. Sigur că decizia aparține Biroului Executiv și sper să o ia într-un timp cât mai rezonabil. În rest, a fost voința poporului care s-a manifestat prin vot și a dat PSD-ului acest drept de a își impune premierul și sper să fie o decizie de bun augur pentru toți românii!”

Vasile Ilea – senator PSD

„Domnul președinte Dragnea are o mare experiență, a fost ministrul Dezvoltării și cred că este cea mai potrivită persoană, din punctul meu de vedere, pentru a conduce Guvernul. Dânsul știe și a lucrat la programul de guvernare și, cu siguranță, e cea mai potrivită persoană pentru a fi premier. Nu va duce la un conflict instituțional pentru că voința românilor nu are cum să ducă la un conflict instituțional. Dânsului nu i s-au interzis niciun fel de drepturi. Din punctul meu de vedere, Liviu Dragnea este cea mai bună persoană pentru postul de prim-ministru! Am auzit mai multe vehiculări, cu multe persoane care eventual ar putea ocupa această funcție, dar, după părerea mea, dânsul este cel care ar trebui să fie prim-ministru. A dovedit o bună organizare, cunoaște foarte bine administrația și cred că avem nevoie să nu mai facem experimente. Am făcut pe spatele românilor destul de multe experimente și nu mai avem timp de pierdut. Noi avem un program, și eu am fost în campania electorală, am promis, împreună cu colegii din toată țara, și rezultatul votului se vede, am promis cu câteva argumente și oamenii au fost de acord, au rezonat cu noi și, în momentul acesta, Partidul Social Democrat a câștigat zdrobitor. Noi trebuie să ne punem să facem tot ceea ce am promis și să ne punem în valoare programul de guvernare, pentru că asta au votat românii. Și cred că dânsul este cel mai în măsură să fie prim-ministru, să fie garantul votului românilor!”

Florin Stamatian, deputat PNL

„Eu nu am auzit nicio discuție serioasă, în afară de vehiculări de idei din mass-media, în ceea ce privește suspendarea președintelui. Acesta este un pas extrem care este numai pentru o discuție, ca să avem o stare de tensiune. 

În al doilea rând, un partid care a câștigat alegerile, care a avut la conducerea lui o persoană care i-a ghidat în campanie și în activitățile lor, indiferent, nu discutăm de tipul de campanie… Deci, prin acest model au câștigat alegerile și le-au câștigat de o manieră în care nu se aștepta nimeni și care nu a fost niciodată în noua istorie a partidelor în epoca postcomunistă. Are dreptul să își gândească propria strategie. Că această strategie nu se potrivește cu legea, asta este o altă poveste. Fiecare interpretează. Sunt interpretări că ar trebui să fie respectată Constituția și că alegerea premierului și formarea Parlamentului este o problemă constituțională, chiar dacă și în Constituție se zice: «conform legii». 

Pe de altă parte, președintele are perfectă dreptate în ceea ce spune. Vrea să respecte Constituția și legile țării. Mai e o problemă, probabil adevărată sau nu, pe care o folosesc unii oameni politici, că numirea lui Dragnea ar dăuna imaginii europene a țării noastre. Poate da, poate nu. Interpretările sunt de atâtea genuri, încât este momentul să fie calm politic, să se discute, să se ia o decizie și, pe urmă, vom vedea dacă este decizia cea mai corectă. Este greu să spun eu de la Cluj, care sunt cu cunoștințe mai bogate nu în domeniul juridic și Constituțional, ci în  alte domenii care interesează societatea românească, să îmi spun o părere fermă. Onest și sincer vă spun: aștept să se ia o decizie, după care voi trece prin filtrul conștiinței mele dacă decizia a fost corectă sau nu.”

Emanuel Ungureanu – deputat USR

„Sincer să fiu, și voi fi sincer întotdeauna cât voi fi în această poveste numită politică, pe care unii o definesc ca cea mai veche meserie a lumii, dar eu nu am intrat pentru a confirma asta, nu l-am auzit pe Liviu Dragnea că ar dori să fie premier. Atunci, discuția este fără niciun sens. Adică, președintele a spus extrem de clar că nici măcar un portar nu poate fi angajat undeva când are cazier. Deci este exclusă, din punctul meu de vedere, orice discuție despre Liviu Dragnea ca premier, atâta timp cât președintele în funcție a spus clar că nu îl va numi niciodată. În ceea ce privește suspendarea președintelui, nimeni nu se joacă cu focul! În România, care este un stat înconjurat de state care sunt apropiate de Rusia, nimeni nu cred că se joacă cu focul cu instabilitatea politică. Sunt convins că președintele Iohannis și Liviu Dragnea se vor așeza la o masă și vor găsi împreună o variantă de premier agreată de ambele părți, dar care nu va fi Liviu Dragnea. Eu asta cred.”

Csoma Botond – deputat UDMR

„Nu aș dori să comentez această chestiune, cred că, în momentul acesta, sunt numai speculații! Să vedem! Nu sunt sigur că domnul Dragnea va fi propus, nu a fost propus încă în mod oficial de către PSD pentru funcția de premier.”

Laszlo Attila – senator UDMR

„Îmi pare rău, nu doresc să comentez absolut de nicio culoare! Haideți să așteptăm să vedem cine va fi propunerea și atunci o comentăm. Deocamdată acestea sunt doar presupuneri.”

Președintele Iohannis a susținut astăzi o declarație de presă prin care doar a sporit perdeaua de ceață postelectorală. Și avocatul poporului pesedist s-a trezit la viață

În această dimineață, în dulcele-i stil molcom, Klaus Iohannis a ieșit public ardelenește, după două zile de la alegeri, printr-o declarație de presă prin care nu a declarat nimic. De remarcat că, în ciuda faptului că, timp de aproape două minute, președintele le-a mulțumit tuturor pentru liniștita desfășurare a alegerilor, începând cu simplii observatori și până la personalul STS, acesta l-a omis din seria mulțumirilor pe Dacian Cioloș.

La întrebările pertinente ale jurnaliștilor, Iohannis a răspuns cu sictir, cu o expresie evidentă de dispreț, adânc întipărit pe față, evitând grosolan răspunsurile care i se cereau, prin eschive construite militărește, pe bază de lipsită de conținut limbă de lemn și de ”no comment”-uri cazone. Singurul lucru pe care Iohannis totuși l-a enunțat a fost că, în cazul numirii premierului,  vor rămâne în picioare criteriile de integritate anunțate înainte de campanie, criterii pe care, după cum declară președintele, nu le-a legat de nicio lege. Așadar, chiar dacă se modifică legea privind desemnarea unui premier condamnat penal, în sensul de a-i permite lui Dragnea să devină prim-ministru, președintele nu va ține cont de lege, ci de principiile personale de integritate, unele care nu pot fi decât discutabile și pur subiective. 

Avocatul poporului pesedist, Victor Ciorbea, despre care nu am mai auzit nimic în ultimii doi ani (cu excepția cazului singular în care s-a autosesizat cu privire la condițiile grele de detenție ale marilor politicieni ai neamului, care suferă la zarcă, după cât au furat!), a revenit dintr-o dată la viață (publică) și s-a implicat în această problemă.

Conform stiripesurse.ro, „Avocatul Poporului analizează Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, şi urmează să anunţe dacă va sesiza Curtea Constituţională sau nu.”

„Nu am primit sesizări, dar am dat colegilor de la serviciul de contencios constituţional să examineze, să discutăm şi, pe baza primelor verificări, să anunţ dacă mă sesizez sau nu din oficiu. Azi sau mâine voi anunţa!”, a declarat Victor Ciorbea, pentru stiripesurse.ro.

La întrebarea pe care jurnaliștii i-au adresat-o astăzi lui Klaus Iohannis: „Daca avocatul poporului contesta legea la CCR, veți aștepta un verdict înainte de desemnarea premierului?”, președintele a răspuns tipic:

„Nu discutăm de această lege, e o chestiune secundară.”

Așadar, atâta timp cât pentru președintele acestei țări legea este o chestiune secundară, orice se poate întâmpla în următoarele zile pentru că, dacă nu discutăm de lege, decât, cel mult, ca de o chestiune tangențială,  atunci discutăm pe bază de umori și interese personale și de grup, iar acestea pot duce la rezultate dintre cele mai imprevizibile.

Ce spune, totuși, legea

Știm că nu interesează pe nimeni legea, dar noi totuși ne facem datoria și v-o prezentăm. Articolul 2 din Legea nr. 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, care este în vigoare, are următoarea formă:

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.”

Articolul 103 din Constituţia României, care se referă la desemnarea prim-ministrului, are următorul conţinut:

„(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. 

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. 

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.”

Foto: romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *