Uncategorized

Cum “toaca” UBB-ul banii europeni pe excursii si mese la restaurant

Odata cu transparentizarea procedurilor de achizitie publica din partea Universitatii Babes-Bolyai, se poate lesne vedea cum sunt cheltuiti si o parte din banii proveniti din fonduri europene. In doua proiecte POSDRU, universitatea a finantat cate o excursie la Verona pentru trei profesori si a contractat servicii de cina si pranz la restaurantele din centrul Clujului pentru 77 de profesori cursanti.

Trei angajati ai Universitatii Babes-Bolyai au facut o excursie in Verona pe bani europeni intre 12 si 16 martie. Universitatea a platit cate 2.300 de lei de persoana pentru acest sejur, prins in programul de practica profesionala cu finantare europeana POSDRU “Ab Academia ad Advocatum”.

Intr-un raspuns oficial al universitatii, se arata ca personalul universitar face parte din programul de practica al proiectului european si a insotit 11 studenti in excusria de la Verona.

“Beneficiarii excursiei sunt studenti din anul II si III la Facultatea de Drept, UBB, care au desfasurat stagiul de practica in seria I si II a programului de practica – castigatori ai concursului de simulare si trei insotitori: directorul Programului de practica si doi supervizori de practica”, arata universitatea intr-un raspuns oficial.

Timp de patru zile, grupul de studenti si cei trei insotitori au avut un program incarcat, potrivit universitatii: s-au intalnit cu avocatii Baroului Verona, au facut schimb de opinii pe marginea sistemelor de drept romanesc si italian, au vizitat societatile de avocatura din orasul italian, au asistat la procesele de la Tribunalul Verona si au participat la o conferinta internationala de Drept. Excursia a costat, in total, 32.258 de lei.

Luna aceasta, intre 8 si 11 aprilie, UBB va cheltui 60.000 de lei pentru a oferi cazare si masa (pranz si cina) unui grup de 77 de profesori din invatamantul preuniversitar, care se specializeaza in Istorie orala, intr-un program finantat de UE.

Interesant este ca toate serviciile contractate de universitate, atat cele de cazare si masa, fac referire la factorul geografic: restaurantul si hotelul trebuie sa fie in centrul Clujului. Unde, evident, preturile sunt mai ridicate decat la periferia orasului.

Pentru cazare se va plati 33.000 de lei, pentru cina la un restaurant din centrul Clujului, 14.000 de lei iar pentru pranz, tot la un local central, peste 12.000 de lei.

“Cei 77 de cursanti pentru care se solicita cazarea sunt profesori din invatamantul preuniversitar, care au fost admisi sa participle la acest program, in urma caruia vor obtine certificate de absolvire. Astfel, vor dobandi calificarea necesara pentru a propune in scolile in care predau disciplina optional de istorie orala pentru invatamantul gimnazial si liceal, a carei programa a fost aprobata la nivel national. Acesti profesori vor veni la Cluj din toata tara si cei mai multi provin din mediul rural”, se arata in raspunsul universitatii.

Lor li se adauga alti 11 angajati ai universitatii, experti care fac parte din echipa de implementare a proiectului. Si pentru acestia, universitatea a solicitat servicii de pranz si cina.

Cat priveste factorul geografic, UBB explica: “Optiunea pentru un restaurant din centrul Clujului este data de faptul ca toate cursurile de formare se desfasoara in cladirea UBB situata pe str. Napoca nr. 11, programul fiind intens ceea c ear face dificila deplasarea unui numar atat de mare de persoane pe distante mai mari”.

Potrivit universitatii, atat cazarea cat si masa nu pot fi oferite de institutie deoarece, in conformitate cu prevederile legale referitoare la gestionarea fondurilor europene, acestea ar putea fi considerate cheltuieli neeligibile (conflict de interese).

Foto: www.destination360.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *