Diete

Cum sa slabesti primavara

Potrivit specialistilor, primavara este perioada cea mai prielnica pentru slabit. De foarte multe ori insa, daca doriti sa slabiti, simpla dieta nu are intotdeauna efect asupra organismului, mai ales daca nu este insotita de exercitii fizice si de suficienta vointa. In unele cazuri, cei care vor sa scape de “povara” kilogramelor apeleaza la medicamente.

Verdeturi si legume

Verdeturile si legumele care apar la inceputul primaverii sunt surse excelente de vitamine si minerale. Combinate in cadrul unor diete sanatoase, pot avea efecte excelente asupra organismului. Salatele ar trebui consumate la inceputul meselor.

Toate legumele care se gasesc in aceasta perioada sunt sanatoase, conditia este sa nu fie contaminate cu nitriti. Loboda, salata verde, ca si restul legumelor contin substante antioxidante. Acestea ne protejeaza organismul de radicalii liberi – ucigasii sanatatii care creeaza un stres oxidativ, distrug celulele si produc imbatranirea prematura si scaderea imunitatii.

Nutritionistii recomanda, de asemenea, salatele preparate din untisor si papadie – doua plante foarte eficiente pentru drenarea bilei. In plus, clorofila din plante este foarte bogata in magneziu. Pentru ca s-a dovedit stiintific ca sunt mai bine digerate, se recomanda ca legumele preparate sub forma de salate sa fie consumate la inceputul meselor.

Modul in care legumele trebuie combinate a dus la aparitia mai multor teorii. Spre exemplu, dieta disociativa sustine ca nu este bine sa se combine painea cu carnea sau legumele cu carnea pentru ca, in ultimul caz, spre exemplu, legumele au alt ritm de digestie decat carnea.

Dieta de primavara cu un singur aliment

Aceasta dieta promite pierderea unui kilogram pe zi, fara sa va condamne la infometare. Noutatea pe care o aduce aceasta dieta este ca puteti manca pe saturate, dar… un singur aliment pe zi.

Luni – sucuri. Rolul lor este de curatare a grasimilor. Dimineata, la pranz si seara se consuma sucuri de legume si de fructe in cantitati de 1,5 l. E bine sa le beti proaspete. Sucurile pot fi amestecate dupa dorinta. Recomandabile sunt urmatoarele cocteiluri: o portocala si un grapefruit stoarse in acelasi pahar, 200 ml suc de morcovi si 100 ml suc de mere – aduc multa vitamina A. In plus, apa minerala, ceai de plante si fructe la discretie.

Marti – cartofi – aduc putere. Fierbeti 1 kg de cartofi timp de 20 de minute. Curatati-i de coaja si pregatiti-i sub forma de salata – taiati rondele cu un pic de suc de lamaie, piure – zdrobiti si amestecati cu trei linguri de lapte si patrunjel sau sub forma de supa pasata – se fierb cartofii si se trec prin sita cu lichid cu tot. Peste zi se mai poate consuma ceai de plante.

Miercuri – orez – care elimina toxinele. Din 200 g orez uscat se obtin 600 g orez fiert. Se fierbe orezul in apa fara sare, timp de 30 de minute. Se scurge, se imparte in cinci portii. Ideal ar fi ca portiile sa se manance ca atare, dar daca vi se pare un meniu prea greu, se pot adauga peste orez 5 linguri de suc de rosii. Aveti voie sa consumati ceai de plante sau 2,5 l apa minerala. Dimineata, cafea fara zahar. Orezul contine vitaminele B, E si saruri minerale: magneziu, potasiu si fier care ajuta la deshidratare.

Joi – fructe – activeaza metabolismul prin intermediul enzimelor continute. Mic dejun: 1 felie de paine prajita sau graham, 1 felie de friptura rece sau branza uscata si 1 fruct. Aveti voie sa mancati in total 1,5 kg de fructe, cu exceptia bananei. Le puteti consuma crude sau sub forma de salate fara zahar. Aveti voie sa beti pana la 2 l de apa minerala si cafeaua de dimineata.

Vineri – paste. Mic dejun: 1 felie de paine prajita sau graham, cu un strat subtire de unt si 1 ou fiert tare. Pranz: fierbeti 150 g paste in apa cu sare, timp de 10 minute. Acestea se amesteca cu marar si patrunjel tocat si 1 lingurita branza uscata rasa. Aveti voie de 2 l lichid si cafeaua de dimineata fara zahar.

Sambata – legume. Mic dejun: 1 felie graham, 1 ou fiert tare, 1 cafea fara zahar. Legume proaspete – 1 kg. Le puteti consuma crude sau fierte, combinate cu suc de lamaie sau otet de mere. Peste zi, 1,5 l apa minerala.

Duminica. Mic dejun: sandviciuri cu branza si rosii – 2 felii de paine prajita, unse cu un strat subtire de unt, si cate 1 feliuta de branza si rosii deasupra, cafea sau ceai fara zahar. Pranz: gratar cu salata de cartofi si telina. Se frig 100 g carne de vita sau de pasare si se serveste cu 500 g telina fiarta in apa cu sare timp de 10 minute si 125 g cartofi fierti in coaja. Cina: salata din 100 g piept de pui, 1 salata verde, 1 fir de ceapa verde, 3 rosii – toate taiate marunt, peste care se adauga 1 lingurita de ulei si otet de mere. Desert: intre mese cate 1 fruct. I rest, apa minerala la discretie.
Poate sa va para greu de tinut acest regim, dar nutritionistii ne asigura ca este destul de usor de tinut si merita.

Diete si medicamente

In ceea ce priveste slabirea cu ajutorul dietelor sau a medicamentelor sunt situatii, de la caz la caz, in care cele doua metode trebuie combinate. In multe situatii, persoanele obeze sufera si de boli hepatice, dischinezii biliare si dislipidemii. In plus, de multe ori obezitatea este insotita de diabet de tip II (insulinodependent), iar in acest caz dieta este importanta.

Medicamentele sunt utile mai ales in cazurile in care gradul de obezitate este mare, dieta merge incet sau nu exista suficienta vointa din partea pacientului. Exista doua categorii de substante recomandate de medici pentru slabit:

1.Xenical. Medicamentele care contin xenical scad absorbtia grasimilor din intestine si pot fi prescrise doar in cazul pacientilor al caror indice de masa corporala (IMC) depaseste 30, sau in cazul care exista riscul aparitiei unor boli cardiovasculare. Tratamentul are insa si inconveniente: scurgeri anale uleioase, balonari, scaderea absorbtiei vitaminelor A, D, E sau K. In timpul tratamentului trebuie evitate alimentele grase, mesele trebuie impartite in mai multe reprize, trebuie crescut aportul de vitamine, iar in cazul diabeticilor trebuie urmarit foarte atent tratamentul.

2.Sibutramina. Cea de-a doua grupa de medicamente, care actioneaza la nivelul creierului unde diminueaza senzatia de foame, contin sibutramina. Aceasta actioneaza asupra unor neurotransmitatori – serotonina si noradrenalina. Si in cazul medicamentelor de acest tip au fost semnalate efecte nedorite.

In ce masura combinatia dieta-medicamente este sanatoasa? Raspunsul il poate da personalizat, de la caz la caz, numai medicul specialist.

.ro
www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *