Sanatate

Cum reactionam la diagnosticul de cancer

Exista mai multe tipuri de cancer. Constant se descopera noi modalitati de dedectare si tratament al acestei boli. In ultimii ani rata de supravietuire pentru unele tipuri de cancer s-a ameliorat evident. Astazi se dicuta mai curand despre “cum sa traim avand cancer”, decat despre “decesul prin cancer” sau despre cum ajungem “ victime” ale cancerului.

 

 

Cazuri noi de cancer

In functie de localizare si sex, statisticile estimeaza urmatoarele tipuri de cancer (in ordine descrescatoare):

 

 

–    La barbati: prostata, plaman, colon si rect, vezica urinara, limfoame non-kodgkiniene, melom al pielii, cavitate bucala, rinichi, leucemie (sange), stomac.

–    La femei: san, plaman, colon si rect, endometru (uter), ovar, limfoame non-kodgkiniene, melanom al pielii, vezica urinara, pancreas, col uterin.

 

 

Cum sa reactionati la diagnostic?

Ziua in care va este diagnosticat cancerul devine un eveniment major in viata dvs. personala si sociala. Vedeti de fapt tot ceea ce urmeaza in contexutul diagnosticului si tratamentului cancerului. Aceasta este o reactie normala. Ca in toate crizele sau momentele dificile ale vietii, aveti nevoie de strategii sanatoase si de acceptare efectiva. Iata cateva sugestii:

 

 

1. Incercati sa intelegeti problema. Obtineti cat mai multe informatii de baza, sistematice, folositoare. Ganditi-va sa mergeti cu un membru al familei sau cu un prieten la consultatiile medicale. Notati-va dinainte ce vreti sa intrebati  si ce va ingrijoreaza. Aceasta abordare va va ajuta sa va organizati gandurile, sa obtineti informatii corecte, sa va intelegeti boala  si tratamentul  si sa participati la luarea deciziilor.

 

 

Dar amintiti-va, raspunsurile sunt multe ori supozitii calificate sau statistici. Fiecare caz este diferit. Intrebarile frecvente:

–    Cancerul meu este vindecabil?
–    Care sunt optiunile mele de tratament?
–    La ce ma pot astepta in timpul tratamentului?
–    Tratamentele vor fi dureroase?
–    Cand este nevoie sa solicit medicul curant?
–    Ce pot face pentru a preveni recurenta cancerului ?
–    Care sunt factorii de risc, pentru membrii familiei mele (copii, mai ales)?

 

 

2. Alcatuiti-va propria strategie de acceptare. Asa cum tratamentul anticanceros al fiecarei persoane este individualizat, la fel este si strategia de acceptare pe care trebuie sa o urmati. Iata cateva idei:

–    Invatati tehnnici de relaxare.
–    Marturisiti-va cu sinceritate sentimentele familiei, prietenilor, preotului sau consultantului.
–    Tineti un jurnal medical pentru a va ajuta la organizarea ideilor, inscrierea simtomelor  si efectelor bolii.
–    In fata unei decizii dificile, alcatuiti o lista cu argumente pro si contra pentru fiecare hotarare.
–    Gasiti o sursa de tarie in credinta.
–    Gasiti timp sa fiti si singur.
–    Implicati-va mai departe in munca si in activitati de agrement (hobby).

 

 

3. Mentineti deschisa comunicarea intre dvs. si cei dragi, vecini, prieteni, furnizori de servicii medicale. V-ati putea simti deosebit de izolat daca ceilalti ar incerca sa va protejeze ascunzandu-va vestile triste sau incercand sa braveze. Daca dvs. si ceilalti reusiti sa va exprimati emotiile, va puteti imbarbata unii pe altii.

 

 

4. Imaginea despre sine este importanta. Desi unii ar putea sa nu observe schimbarile fizice, dvs. le veti observa sigur. Asigurarile medicale vor contribui de multe ori la costul perucilor, protezelor si dispozitivelor speciale de adaptare.

 

 

5. Un stil de viata sanatos va poate imbunatati nivelul de energie si stimula cresterea celulelor sanatoase. Aceasta include odihna adecavata, nutritie buna si echilibrata, exercitii fizice si activitati distractive.

 

 

6. Permiteti prietenilor sa va ajute. De multe ori pot face comisioane, pot conduce masina, pregati masa si ajuta la treburile casnice. Invatati sa accepatati ajutorul; daca veti face acest lucru le dati si celor care tin la dvs. un sens de utilitate intr-un moment dificil.

 

 

7. Recapitulati-va scopurile si prioritatile. Luati in considerare ceea ce este mai important in viata dvs. Reduceti activitatile inutile. Gasiti o noua deschidere catre cei dragi. Impartasiti-le gandurile si sentimentele. Cancerul afecteaza toate relatiile dvs. Comunicarea poate ajuta la reducrea anxietatii si fricii pe care o poate determina boala.

 

 

8. Incercati sa va mentineti stilul de viata normal. Luati fiecare zi care vine asa cum e. Este usor sa treceti peste aceasta strategie in vremuri grele. Cand viitorul este incert, organizarea si planificarea lui pot deveni subit coplesitoare.

 

 

9. Mentineti o gandire si o activitate pozitiva. Sarbatoriti fiecare zi. Daca este o zi mai dificila, treceti peste ea si mergeti mai departe. Nu lasati cancerul sa va controleze viata.

 

 

10. Luptati impotriva prejudecatilor. Multe dintre vechile prejudecati legate de cancer exista inca. Prietenii se pot intreba daca boala dvs. este contagioasa. Colegii de serviciu ar putea avea rezerve cu privire la posibilitatile dvs. de a mai face fata sarcinilor de serviciu si ca le veti epuiza rezervele pentru asigurarile medicale. Convingeti-i pe cei din jur ca statisticile arata clar ca supravietuitorii unui cancer sunt la fel de productivi ca si ceilalti angajati si nu lipsesc de la lucru mai mult decat altii. Amintiti-le prietenilor ca si daca boala canceroasa a fost o perioada inspaimantatoare din viata dvs., n-ar tebui sa-i sperie sa va stea in preajma.

 

 

11. Cercetati optiunile de asigurari. Daca sunteti angajat, s-ar putea sa va simtiti “blocat”, incapabil sa va schimbati slijba de teama ca n-ati fi selectat din cauza conditiilor de innoire a a sigurarilor suplimentare. Cautati asigurari optionale prin intermediul organizatiilor profesionale sau non-guvernamentale.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *