In vizor

Cum mimează Tișe, Boc și Șulea implicarea în Games of Goz. O poveste "pedelisto-penelistă" despre colectarea "minciunitivă" a deșeurilor din Cluj

Mai e un pas până în 2020, când România riscă să primească sancțiuni dure de la Uniunea Europeană. O amendă frumușică de cam 200.000 de euro pe zi. Vorbim, ca de obicei, despre incapacitatea unui stat de a-și aduna gunoiul din casă. La propriu și la figurat. Cu ce ne afectează pe noi? Cu bani mai puțini la buget. Cu dezvoltare locală blocată.
Ce face Clujul? Girează incompetența națională. De ce să fim noi mai presus? Dacă în Vaslui nu se colectează gunoiul, noi de ce să o facem?

Toată povestea asta cu deșeurile s-a împuțit rău prin 2018, când Uniunea Europeană ne-a avertizat că dacă nu ne mobilizăm, o sfeclim. Asta pentru că noi, cu gurița noastră, am promis la aderare că până în 2020 vom atinge un grad de colectare selectivă și de reciclare de 50% la nivel municipal. Iar noi suntem acum undeva la 13%. Așa că s-a dat legea colectării selective. Toate primăriile au avut timp un an de zile să își pună la punct strategia. Totul părea să meargă pe un făgaș normal, european, până în data de 1 iulie 2019, când bula s-a desumflat și, ca de obicei, ne-am demonstrat incompetența.

În data de 1 iulie, în Cluj a explodat un butoi puturos. A fost haos. A fost dezastru. Oamenii nici măcar nu știau că există o lege la nivel național care îi obligă să colecteze selectiv.

FENOMENUL CLUJ-NAPOCA

Primăria Cluj-Napoca a mimat puțină comunicare. Emil Boc a postat un anunț pe facebook, ne-a avertizat că dacă nu ne conformăm, vom primi amenzi, și cam atât. Comentariile au curs gârlă. Cetățenii, binevoitori de altfel, ar fi vrut să se conformeze. Da nu aveau cu ce. Pubele colorate nu erau. Saci de gunoi, nici atât. La fiecare sesizare de genul: „la noi nu a venit nimeni cu saci de gunoi colorați”, Emil Boc răspundea: „vă rog să îmi spuneți adresa exactă, să verificăm”.

Și cu verificatul am rămas. Emil Boc a mimat simțul civic, i-a liniștit pe cetățeni, a tot inaugurat platforme de selectare selectivă, iar apoi, cu trecerea timpului, încet, încet, interesul a scăzut, așa încât, acum e spre zero. Unii clujeni au primit saci dar nu au fost ridicați. Alții nu au primit deloc. Cei mai mulți, însă, au primit la început, când a fost tăvălugul, iar acum, de câteva săptămâni bune, nici urmă de saci la poarta lor.

În ultimele trei zile, la nivelul municipiului au fost înregistrate șase sesizări cu privire la ridicarea gunoiului colectat selectiv. Cel mai grav caz este în Mănăștur, pe aleea Cioplea, unde nu doar că gunoiul nu este colectat cum trebuie, dar au apărut și șoareci.

 

 

Ok, e normal să avem sesizări. Dar cine le rezolvă? Cel mai bun exemplu de mimat rezolvarea problemei colectării selective o vedem dacă ne uităm la sesizările din ultima săptămână. Din 35 de sesizări, UNA SINGURĂ a fost rezolvată. Restul, sunt în lucru. De o săptămână. Fain la Cluj.

 

FENOMENUL FLOREȘTI

Cea mai mare greșeală a lui Emil Boc e că s-a chinuit prea mult să mimeze. Din spiritul său civic fals, a pus la punct site-ul Primăriei, a lansat aplicația MyCluj pentru sesizările cetățenilor, i-a anunțat despre programul de colectare selectivă. Pe scurt, a mimat prea multă comunicare și acum, nu mai știe pe unde să își scoată cămașa. Pentru că cetățenii cu spirit civic și bine-voitori, au profitat la maxim de aceste aplicații, în speranța naivă că lucrurile se vor rezolva. Și cât de rău s-au înșelat. Și ce rău și-a luat-o Boc.

Horia Șulea, primarul Floreștiului, însă, a fost mai inteligent. În data de 1 iulie a tăcut chitic. De fapt, tace chitic de patru luni. Pagina sa de Facebook e plină cu anunțuri care încep cu: „dragii mei dragi”, sau cu reclame la un anumit salon de remodelare corporală (wink-wink). Site-ul Primăriei nu mai e actualizat cam de pe vremea lui Pește Prăjit. Floreștenii nu prea au la dispoziție un loc unde să depună sesizări, decât dacă se încumetă să sune la Primărie. Pe scurt, Șulea nici măcar nu s-a sinchisit să mimeze colectarea selectivă. De ce să o facă când e mai ușor să promiți ce îl doare mai tare pe om? Adică grădinițe, locuri de joacă și drumuri? Care și pe alea le mimează. Ce colectare selectivă? Ce Uniune Europeană? Ăia cine sunt? Nu ne interesează. Noi mai vrem un mandat, doar nu vom face ca Boc, să ne aruncăm singuri cenușă în cap.

Așa că săracii floreșteni au fost lăsați de capul lor, să se descurce, doar sunt oameni mari, cu scaun la cap și credite la bancă.

În data de 1 iulie, pe grupul de Facebook al Floreștiului, cineva s-a întrebat, probabil retoric, care-i faza cu legea asta. Pentru că comunicarea dintre administrație și cetățean a fost egală cu zero, majoritatea credeau că legea se aplică doar la nivelul municipiului Cluj-Napoca, nu în toată țara. Unii, mai iscusiți, au binevoit să sune la Primărie. Doar că, surpriză. Primăria a dat din umeri. Firma de salubritate a dat și ea din umeri. Poliția locală, la fel.

 

Nu mai era nimic de făcut. Oamenii și-au văzut în continuare de creditele bancare, convinși fiind că legea colectării selective nu trebuie aplicată și în Florești. Mulți dintre ei, cetățeni cu bun simț care au înțeles că țara asta se scaldă în gunoaie la propriu, au început să colecteze selectiv și să își ducă deșeurile la punctele de reciclare de la Cora, Polus etc.

Doar că, surpriză. Între timp, acele puncte de colectare s-au închis. Pentru că legea spune clar că colectarea selectivă e organizată de primărie, cu girul unei singure firme de salubritate, care trebuie să pună la dispoziție pubele colorate la toate punctele gospodărești din localitate.

 

Așa că oamenii s-au întors în epoca de piatră, au început să arunce gunoiul la grămadă, dovadă stau imaginile care apar periodic pe grupuri, imagini despre care ne bucurăm că nu au miros.

Și asta nu e tot. La începutul lunii septembrie, adică la două luni de la intrarea legii în vigoare, pe grupurile de Facebook a apărut un afiș. Doar unde să își rezolve floreștenii problemele dacă nu pe Facebook?

 

Pe lângă faptul că în răspunsul Primăriei Florești, culorile fracțiilor sunt inversate, deci nici măcar nu știe care e schema de culori pentru colectarea selectivă, Primăria a aruncat mingea în curtea asociațiilor de proprietari, când ea, împreună cu firma de salubritate, trebuia să se ocupe de asigurarea condițiilor optime pentru colectarea selectivă.

Pe scurt, informarea spunea în felul următor:

Până la data de 23 septembrie, fiecare asociație de proprietari trebuia să identifice numărul de spații disponibile pentru amenajarea punctului gospodăresc pentru colectarea selectivă. Apoi, asociațiile de proprietari trebuiau să îi informeze pe locatari asupra costurilor pe care trebuiau să le achite. Un punct gospodăresc urma să se ridice la prețul de 4.000 de lei. Bani pe care trebuiau să îi plătească locatarii. Și nu oricum, mai exista o condiție elementară: Toate asociațiile trebuiau să implementeze același sistem de colectare selectivă. Cetățenii au avut atașată și o poză, să vadă cum va arăta Floreștiul.

Ce șmecher a fost Șulea și ce frumos s-a spălat pe mâini. Desigur că treaba n-a mers. Cine-i prost să dea bani pe ceva ce primăria trebuia să facă?

Și ca să vedeți ce defectuoasă e comunicarea la nivelul celei mai mari comune din țară, recent, o floreșteancă a dat bomba și a postat o întrebare legitimă:

„Când intră în vigoare colectarea selectivă în Florești?”

 

Bună întrebare. Legea a intrat în vigoare acum patru luni. În Florești va mai dura puțin. Măcar până la alegerile locale.

FENOMENUL CMID

Și ce dacă rampa de la Pata Rât trebuia închisă în 2009, conform Uniunii Europene? Să ne mai lase în pace europenii ăștia cu hipsterismele lor. Și ce dacă nu avem CMID? Noi asfaltăm drumuri și ne punem poze faine pe Facebook. Asta cer oamenii, asta le dăm.

Cam așa mimează Alin Tișe că face treabă.

Doar că oamenii vor ca, pe lângă drumuri de calitate, să nu mai trăiască în jeg. De ani întregi, în fiecare an, Tișe mimează că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va fi funcțional. În fiecare an doar promite și CMID-ul stă liniștit îngropat în levigat. Gunoaiele Clujului mai iau foc din când în când, să mai facă loc celor noi. Cam acesta e circuitul gunoiului în natură, în județul Cluj.

Recent, domnul Tișe a mai mimat una bună. S-a dat cu pumnul în piept că în curând va fi emisă autorizația de mediu, despre care spune că e singura care mai stă în calea funcționării centrului. Doar că, surpriză. La cum stă situația în teren, e puțin cam imposibil ca autorizația aceea să fie emisă. Neregulile de la CMID au fost prezentate pe larg de Ziar de Cluj, aici.

Ce treabă are CMIDul în toată povestea cu colectarea selectivă? Una fără cealaltă nu pot supraviețui așa cum trebuie. Într-un fel, faptul că Boc mimează colectarea selectivă pe fracții iar Șulea nici măcar nu se chinuie să o facă, ține de faptul că oricum gunoaiele, chiar dacă sunt colectate cum trebuie, tot la comun ajung. Așa că lanțul se rupe undeva pe drum. În mod normal, într-un oraș civilizat, lucrurile ar trebui să fie în felul următor:

  • 1. oamenii consumă.
  • 2. ambalajele sunt selectate și puse în saci diferiți. Metal la metal, carton la carton, plastic la plastic, sticlă la sticlă.
  • 3. cetățenii duc acești saci și îi aruncă în pubele special amenajate pentru fiecare fracție.
  • 4. în fiecare zi vine o mașină de la salubritate și ia doar o fracție. Pe principiul: luni colectăm doar plastic, marți doar sticlă, și tot așa.
  • 5. mașina de salubritate merge la centrul de colectare, care ia deșeul și îl reciclează.

Doar că la noi, și dacă ar merge brici colectarea selectivă, lanțul de iubire s-ar rupe la numărul 5. N-avem centru, aruncăm gunoaiele la grămadă. Acesta e și motivul pentru care mașinile de salubritate nu se chinuie să strângă gunoiul separat, pe fracții. De ce să o facă? Ca să ajungă tot într-un singur loc?

Acesta e principalul motiv pentru care toată lumea mimează colectarea selectivă. Și motivul pentru care, în ritmul acesta, nu vom reuși niciodată să respectăm legea.

Cam așa arată colectarea minciunitivă a la PNL Cluj. Un trio complet care mimează că face, comunică, drege. Iar în teren, printre blocuri, adevărul adevărat are iz de goz.

 

surse foto: Facebook/Trăiesc în Florești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *