
Au trecut opt ani de când Alin Tișe anunța că cel mai important proiect al mandatului său din 2016 era construcția unui spital pediatric monobloc care să încorporeze toate secțiile Spitalului pentru Copii împrăștiate în tot orașul. În tot acest timp nu doar că spitalul nu este gata, dar nici măcar nu s-a început construcția lui.
Între timp, Alin Tișe și-a dat seama că în ciuda declarațiilor sale optimiste, Consiliul Județean nu are bani ca să ridice acest spital. Abia astăzi Consiliul Județean Cluj a trimis un comunicat de presă prin care anunța că a fost primit avizul de oportunitate din partea Ministerului Sănătății, urmând ca forul județean să solicite finanțare prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești.
Iată declarația lui Alin Tișe din 2016 cu privire la Spitalul pediatric: un proiect definitoriu ce se intenţionează a fi realizat în actualul mandat al conducerii forului administrativ judeţean îl reprezintă edificarea unui Spital pediatric monobloc, construcţie pentru care se are în vedere terenul de pe strada Victor Babeş. Consiliul Judeţean Cluj dispune de capacitatea financiară de a realiza acest obiectiv, în cel mai scurt timp, din bugetul propriu, suportând toate cheltuielile necesare în vederea ridicării acestei clădiri. De altfel, potrivit experţilor, construcţia în sine a imobilului va presupune costuri de circa 4 milioane de euro, ce pot fi suportate de Consiliul Judeţean, fonduri mai consistente urmând a fi necesare pentru dotarea unităţii medicale. O posibilă soluţie pentru suportarea acestor costuri o va putea reprezenta însă şi creditul în cuantum de 50 de milioane de euro ce urmează a fi contractat pentru lucrări în infrastructură.
Cum s-au schimbat declarațiile lui Tișe odată cu trecerea timpului:
Nimic din toate aceste declarații nu s-au materializat. Ulterior, și-au dat seama că terenul ales nu este potrivit și au trecut ani întregi de căutări a unui teren potrivit. În 2020, alt an electoral (nu e deloc o coinicidență) Alin Tișe anunță că s-a găsit un teren potrivit pentru construcția spitalului, la patru ani de la marele anunț privind un nou spital pentru copii.
„Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de Hotărâre a Consiliului Județean Cluj care are ca obiect preluarea unui teren aflat în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară – U.S.A.M.V. cu suprafața de circa 16 hectare în zona Becaș, având ca destinație noul Spital Pediatric Monobloc, respectiv transferul unui teren cu imobile din proprietatea județului Cluj în proprietatea Statului și ulterior în proprietatea U.S.A.M.V, teren și imobilele care actualmente sunt ocupate de Spitalul Pediatric de pe strada Moților nr. 66 – 68. Acestea urmează a fi predate U.S.A.M.V. imediat după eliberarea lor ca urmare a finalizării construcției noului Spital Pediatric Monobloc”, a fost anunțul Consiliului Județean din 2020.
În 2022, Alin Tișe anunța că proiectul va fi finanțat prin PNRR, lucru care nu s-a întâmplat.
„Suntem într-un stadiu avansat cu această investiţie majoră prin care vom construi cea mai modernă unitate medicală pediatrică din ţară. Am impus şi am obţinut un ritm extrem de rapid de parcurgere a etapelor procedurale astfel încât în perioada imediat următoare vom depune proiectul în vederea finanţării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului, în domeniul sănătăţii”, declara atunci preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.
Între timp, valoarea acestui proiect a trecut de 1 miliard de lei, iar pentru realizarea lui au fost depuse tei oferte, fără a fi anunțat însă un câștigător.
În aprilie 2024, înainte de alegerile locale, Alin Tișe anunța victorios că a obținut finanțarea pentru a realiza Spitalul Pediatric Monobloc:
„S-a emis o ordonanță de urgență a Guvernului săptămânile trecute prin care se aprobă finanțarea de spitale dintr-un împrumut cu Banca Mondială. Spitalul Pediatric Monbloc din Cluj este pe primul loc ca și criterii de stabilire a sumelor și repatizare a banilor, fiind cel mai avansat din România. Practic, o să avem asigurată finanțarea. Aproximativ 150 de milioane de euro. Nu se știe exact suma, dar este una consistentă care ne va permite să ridicăm spitalul. Pe parcurs vom putea găsi alte surse de finanțare pentru dotarea acestuia”.
În iunie deja, finanțarea pe care acest proiect urma să o primească urcase la 200 de milioane de euro. Trecem peste declarația că lucrează la acest proiect de doi, ca și cum declarațiile din 2016 n-ar fi existat.
„Am parcurs toții pașii necesari pentru realizarea acestei investiții. De doi ani lucrăm la acest proiect important. Acum suntem în faza în care adjudecăm câștigătorul licitației. Vom avea câștigătorul în câteva zile. Din punct de vedere al finanțării, am reușit să convingem Guvernul să fie prins după criteriile de alocare, pe primul loc spitalul nostru. El corespunde din punct de vedere al ghidului de aprobare și finanțare.
Urmează să reușim să primim până la 200 de milioane de euro, sper eu, prin acest Program Național de Sănătate. Banii sunt suficienți cât să începeme lucrările și să avansăm. În acest timp, proiectul fiind evaluat la aproximativ 400 de milioane de euro, cu tot cu dotări și tot ce înseamnă funcționarea lui, vom încerca să obținem resurse alternative și pe PNRR, fiind convins că nu vor fi cheltuiți banii în totalitate prin acest program.
De asemenea, putem apela la Banca Europeană de Investiții care deja și-a exprimat dorința de a finanța acest obiectiv major. Vom găsi resurse alternative. Oricum este nevoie de un buget pe mai mulți ani. Într-adevăr, este prioritatea 0 acest spital de copii. În planul al doilea, va avea și o maternitate într-un nou corp de clădire”.
În Comunicatul de presă de astăzi Tișe se laudă că a primit avizul de oportunitate pentru finanțarea acestui proiect. Oare comunicatul de presă care să anunțe obținerea acetei finanțări când va avea loc? În 2028?
„Obținerea avizului de oportunitate este un pas esențial pentru a putea avansa cu această investiție, fiind, practic, o condiție care trebuie îndeplinită pentru a depune proiectul spre finanțare prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești. Suntem eligibili pentru finanțarea pe care o vom solicita, acest aviz fiind, totodată, și o certificare, dacă mai era cazul, a gradului de maturitate a proiectului nostru. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului, în domeniul sănătății, acesta urmând să deservească pacienți din întreaga Românie”, este declarația de astăzi a lui Alin Tișe.
Am auzit atât de mult că OSĂ facă acest proiect, în special în anii electorali, încât a devenit acel gen de proiect de campanie în care nimeni nu mai crede. Este la fel ca centura metropolitană sau aquaparkul pe care Boc le anunță de 20 de ani.