Din oras

Cum i-a desfiintat primarita Lucia Suciu pe biologii care se ocupa de protejarea fluturilor din Chinteni

Lucia Suciu i-a mustrat ca la scoala pe reprezentantii Societatii Lepidopterologice Romane. I-a certat ca sunt incompetenti, le-a dat nota 3 pentru regulamentul de protejare a Sitului Natura 2000 – Dealurile Clujului Est, al carui custode sunt si i-a acuzat ca folosesc degeaba fonduri europene, castigate pentru managementul sitului. Marea problema a primaritei din Chinteni sunt fluturii, deoarece in interiorul acestui sit, din care face parte si comuna Chinteni, pot fi gasite toate speciile europene de fluturi Maculinea. Numai ca administratorii zonei, aceasta societate non-profit, sunt in viziunea primarului PSD niste biologi care habar nu au sa-si faca treaba, cu un sediu fictiv pe strada Republicii din Cluj-Napoca si care blocheaza proiecte de investitii importante pentru judet.

Astazi, Societatea Lepidopterologica Romana, care este custodele Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est, singurul loc unde pot fi gasite toate speciile europene de fluturi Maculinea, a organizat o dezbatere la care s-au adus completari la regulamentul de protejare a sitului. Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni, a profitat de ocazie si s-a prezentat in fata biologilor cu o sumedenie de argumente care au desfiintat regulamentul propus.

Lucia Suciu i-a acuzat pe reprezentantii Societatii Lepidopterologice Romane ca incaseaza bani de la Uniunea Europeana degeaba. Este vorba de un proiect european POS-Mediu, de 1,5 milioane de lei, castigat de ONG in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, a caror obiective sunt imbunatatirea managementului sitului Dealurile Clujului Est prin realizarea unui plan de management si cresterea gradului de constientizare a populatiei privind protectia biodiversitatii in cadrul sitului. Proiectul este in plina desfasurare, termenul de finalizare fiind 30 septembrie 2015.

Primarul din Chinteni contesta regulamentul de exploatare a Sitului Natura 2000, care are multe lipsuri.

“M-am gandit ca acest regulament a fost intocmit de marii specialisti si ca intr-adevar tinde sa protejeze comunitatile rurale. In acest moment, comuna Chinteni spune nota 3 pentru acest regulament, cu scuzele de rigoare.  Mi-e mi-ar fi jena sa merg la minister cu asemenea documente! Daca avem in derulare proiecte europene la nivelul comunei, dati-mi voie sa va anunt ca niciodata nu mi-am permis sa merg la minister si sa rosesc in fata ministrului, pentru ca am greseli in documente”, a spus aceasta in fata membrilor Societatii Lepidopterologice Romane.

Ea a readus in discutie investitia blocata de SLR, respectiv “Modernizarea drumului vicinal Chinteni-Macicasu”, in valoare de 4 milioane de lei,  pentru care custodele trebuie sa elibereze aviz de mediu.

“Ca sa ajungem in localitatea Macicasu trebuie sa parcurgem un drum impracticabil, de peste 10 kilometri. E un drum judetean, dar din pacate situatia din Consiliul Judetean Cluj, pe care o stim cu totii, nu rezolva problema. Asa ca am decis sa reabilitam un alt drum, peste deal, de peste 3 kilometri.” a aratat edilul.

Licitatia a fost facuta anul trecut si castigata de societatea Strabag, insa in acest moment primaria nu poate demara proiectul, deoarece avizul de mediu din partea SLR inca lipseste. De aici si aceste acuze venite din partea primariei la adresa Societatii Lepidopterologice Romane.

Primarul PSD a dezvaluit, la dezbatere, ca sediul societatii, de pe strada Republicii, este unul fictiv, doar in acte, iar un angajat al primariei a stat doua zile, de dimineata pana seara, pentru a astepta un reprezentant al Societatii Lepidopterologice Romane. Numai ca…nu a aparut nimeni!

“M-am deplasat personal de cateva ori pe strada Republicii, unde aveti sediul si unde nu am gasit pe nimeni. Am zis: <>. Asa ca am delegat un angajat al primariei sa stea la usa domniilor voastre timp de doua zile, de dimineata pana seara, timp in care nu a aparut nimeni! Am si fotografii, si inregistrari, vi le pt pune la dispozitie. Apoi am vorbit la telefon cu presedintele societatii, mi-a spus ca este plecat in strainatate si sa-i trimit pe email cele  270 de pagini ale proiectului de modernizare. Le-am trimis undeva la inceputul lunii decembrie 2014 si pana astazi nu am primit avizul pentru reabilitarea acestui tronson de drum. Ma intreb de ce, in contextul in care in momentul in care nu exista inca un regulament, inca sunteti la faza de dezbateri si discutii? Daca imi spuneti ca eu sunt de rea-credinta si eu ma opun protejarii acestui sit, de ce nu ati venit dumneavoastra spre mine sau trebuia sa aveti curiozitatea de a deschide mailul!”

Lucia Suciu le-a mai spus celor angajati in proiect ca au dat dovada de lipsa de interes si incaseaza, practic, degeaba banii europeni.

“Mi-ar fi placut sa mergem in teren impreuna cu acesti specialisti, sa vedem exact unde sunt speciile de fluturi protejate. Domnilor, va rog afisati pe site-ul institutiei toate documentele legate de acest proiect. Veniti si aplicati niste masuri restrictive. Vreau sa vad clar in acest regulament care este remunerarea pentru aceste restrictii. Ma voi adresa si ministerului (Ministerul Mediului, n.r.). Nu poti sa vii sa-i spui proprietarului de teren ca de maine nu mai poti sa faci ce vrei pe terenul mostenirea ta. Marii crescatori de animale ai comunei ce vor face?”

Cu un ton plin de umor, Lucia Suciu a spus ca ii plac fluturii, dar asteapta mai multa competenta din partea celor care-i protejeaza.

“Fluturii sunt foarte frumosi si au culoarea albastra, culoarea ochilor mei. Doar ca vreau sa mergem in teren si sa vedem exact zona in care sunt acesti fluturi”.

Societatea Lepidopterologica Romana (SLR) este o organizatie profesional-stiintifica, nonprofit care reuneste lepidopterologi, precum si alte persoane interesate in cunoasterea, cercetarea si ocrotirea lepidopterelor. Societatea a fost infiintata in anul 1990. Printre altele, SLR este custodele Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est, din martie 2014, care se intinde in mai multe comune, printre care Apahida, Bontida, Borsa, Chinteni, Dabaca, Jucu, Panticeni si Vultureni. SLR a castigat in 2013 un proiect european POS-Mediu, de 1,5 milioane de lei, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, a caror obiective sunt imbunatatirea managementului sitului Dealurile Clujului Est prin realizarea unui plan de management si cresterea gradului de constientizare a populatiei privind protectia biodiversitatii in cadrul sitului. Proiectul este in plina desfasurare, termenul de finalizare fiind 30 septembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *