Din oras

Cum e sa lucrezi la Facebook? E foarte fain sa ai un impact asupra a aproape doua miliarde de oameni!

Dupa trei luni in inima companiei Facebook, Petru Trimbitas, tanarul clujean cu minte sclipitoare care a fost “curtat” in acelasi timp si de Google s-a intors hotarat nu sa emigreze, ci sa puna umarul la educarea tinerilor din Cluj. El a dezvaluit pentru Ziar de Cluj cum l-a impresionat New York-ul, ce e adevar si ce e mit in parerile despre America si, mai ales, cum este in inima companiei Facebook. 

In prima saptamana, Petru a fost in Califorina la sediul lor si a fost cazat la hotel. 

“In prima zi am primit badge-urile si am facut niste traininguri, chestii obisnuite pentru orice companie. Colegii erau din toata lumea si nu erau doar cei care erau programatori. Ni s-au predat notiuni despre securitate si cultura companiei. In primele zile ni s-au facut traininguri, dar programul fost destul de liber, am avut timp sa vizitez campusul care e ca un mini-oras. Sunt mai multe cantine, cofetarie, sunt o gramada de lucruri pe care le poti face in campus”, a povestit studentul. 

Stagiul la Facebook a durat trei luni, insa cea mai puternica impresie i-a lasat-o o calatorie cu avionul. 

“Zburam inapoi din San Francisco la New York si am avut turbulente. La un moment dat a inceput sa se zguduie avionul tare, ca si cand mergi cu masina pe un drum cu mult pietris si pe urma s-a oprit o secunda si a luat-o in jos ca pe un rollercoaster, a durat cateva secunde si lumea a inceput sa urle si s-au varsat bauturile, toti erau uzi. Dupa ce s-a terminat, lumea a inceput sa rada”, si-a amintit el. 

In plan profesional, cel mai important lucru in aceste trei luni a fost faptul ca a lucrat la un proiect care are sute de mii de linii de cod si a invatat cum se munceste intr-o companie imensa. 

“Cel mai important a fost ca am invatat cum sa scriu cod de calitate si ca am inteles o parte din cultura americana. M-am schimbat mult deoarece am vazut alte perspective, e diferita lumea de acolo. Oamenii tind sa fie mai introvertiti si incearca sa para cat mai buni. Diferenta fata de ce se intampla la noi e foarte mare. In SUA majoritatea lucreaza 9-10 ore si la asta se adauga transportul, o ora dus si o ora intors, asa ca nu prea mai au timp”, apreciaza studentul. 

La toate acestea se adauga faptul ca facultatea e foarte scumpa in SUA, asa ca absolventii isi termina studiile cu o datorie de 120.000 de dolari si trebuie sa se angajeze rapid.

“Chestiile astea cred ca-si pun amprenta si ii fac sa fie foarte diferiti de noi”, subliniaza ei. 

Cu toata magia americana pe care a avu sansa sa o incerce la Facebook, Petru Trimbitas a ramas la ideea ca e mai bine la noi in tara. 

“Mie imi place mai mult aici in Romania.  E foarte fain sa mergi acolo sa inveti ce ai de invatat si sa te intorci cu niste bani, dar aici esti liber. Parca toata lumea incearca sa-ti vanda ceva acolo, esti foarte incurajat sa consumi. Vezi foarte multe reclame peste tot si asta ajunge sa-ti consume multa energie, iti ia o perioada sa te obisnuiesti”, povesteste el. 

Cum a fost vazut ca roman la Facebook?

“Asta e foarte tare la societatea de acolo ca esti tratat la fel, nu conteaza ce accent ai sau de unde vii. Nu prea stie lumea de Romania, in schimb toti stiu de Transilvania, chiar daca unii cred ca e in Ungaria. Programatorii in general stiu de Romania, pentru ca sunt multi romani pe la firmele de acolo”, rezuma Petru. 

Despre mancarea din New York, clujeanul spune ca era de doua feluri: junk food, cum ar fi Mc Donalds care este ieftin si mai sunt foarte multe restaurante cu mancare din toate colturile lumii. 

“Mancarea e extraordinara daca mananci lucruri de calitate. Oferta e foarte, foarte diversa si merita sa iei la rand restaurantele, sa le incerci. Eu nu intelegeam de ce pe Internet la recomandari de activitati in New York erau restaurantele. Imi imaginam ca e ca aici, unde majoritatea au cam aceleasi feluri de mancare. Totusi, mi s-a facut dor de mancarea de acasa, a fost o surpriza placuta cand am mancat la un restaurant grecesc sarmale”, marturiseste Petru. 

Cum nu asculta muzica mainstream, la New York acesta nu a gasit multe concerte pe gustul sau. 

“In plus, se intampla atat de multe incat e destul de greu de cele mai multe ori sa gasesti ce-ti place. Concertele la care am fost acolo mi s-au parut cam de aceeasi calitate cu cele de aici. Muzica de aici e mai usor sa-mi ajunga la suflet. Vad ca anul asta se intampla mult mai multe evenimente faine in Cluj, la un moment dat era suparator ca vedeam cate un concert fain in tara si eu nu aveam cum sa ajung. Cred ca daca ar trebui sa plec definitiv din tara, concertele de aici ar fi lucrul care mi-ar lipsi cel mai mult”, a mai spus el. 

In ceea ce priveste atmosfera din compania Facebook, stagiarul care a trecut pe acolo spune ca este, intr-adevar, spectaculoasa, cel putin comparativ cu industria din Europa de Est. 

“E foarte fain sa lucrezi pe un produs real si sa ai un impact asupra a aproape doua miliarde de oameni. In plus, faptul ca esti inconjurat de multi oameni buni si cerintele ridicate te ajuta mult sa inveti si sa fii eficient. Un alt lucru foarte fain e ca poti sa vezi cum sunt facute diverse lucruri care nu au legatura cu proiectul tau si poti sa interactionezi foarte usor cu alti oameni din companie. Imi place foarte mult cultura asta.

Cred ca o sa fie o problema pentru industria din tara faptul ca nu prea incurajeaza dezvoltarea programatorilor si nu produc produse proprii. Pe masura ce lumea mai saraca va fi conectata la internet, programatorii de aici vor deveni prea scumpi pentru clienti”, atrage atentia tanarul. 

O data intors la Cluj, Petru Trimbitas planuieste, intre altele, sa initieze un centru de meditatii in oras. 

“M-am inscris la matematica in anul I si am renuntat temporar la informatica si mai am un proiect pe care vreau sa-l incep, dar e secret”, zambeste el. 

Pana la absolvirea studiilor superioare, tanarul isi doreste sa continue sa urmeze stagii de practica in afara tarii pe durata verii. 

“Cred ca se pot face multe lucruri in domeniul educatiei aici si mi-ar placea sa ajut cat pot in domeniul asta”, a conchis el. 

Amintim ca Petru a luat parte cu doua veri in urma la Android Camp, dupa care a avut de ales intre doua oferte de internship: a celor de la Google si a celor de la Facebook. Cele doua companii gigant ale momentului voiau sa il instruiasca pe studentul clujean, un tanar cu multe olimpiade la activ care e impotriva socializarii la cursuri. La acea vreme isi dorea un proiect care sa ii puna mintea in miscare, dar a ales sa isi lase o “restanta” decat sa piarda concertul trupei preferate, Robin and the Backstabbers.

Petru este clujean get-beget, a studiat la Liceul Teoretic “Avram Iancu” pana in clasa a 11-a, iar clasa a 12-a urmat-o la Liceul international de informatica din Bucuresti. Totusi a revenit la Cluj ca sa urmeze facultatea si a intrat la  Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), la Informatica, in limba engleza.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *