Din oras

Cum aduce Camara de la Munte fructele din padurile Mariselului pe mesele clujenilor si a bucurestenilor

Dulceturile din afine, zmeura, merisoare, visine sau capsuni, pasta de macese ori sirop de soc, brad, afine sau papadie au ajuns pentru multi doar o amintire dulce a copilariei. Fara gradina si mainile pricepute ale bunicii, savoarea lor nu se mai regaseste, chiar daca numele bunatatile e scris pe multe din borcanele din magazine. Doi tineri clujeni au gasit solutia sa le aduca din nou la viata, punand pe roate o adevarata industrie locala in comuna Marisel si folosind puterea de promovare a Internetului.

Camara de la Munte are un site si o pagina de Facebook cu aproape 15.000 de aprecieri. Ambalate imbietor, se pot cumpara online produse ca dulceata de visine, de afine, merisoare, zmeura sau capsuni, pasta de macese, dar si sirop de flori de papadie, de soc, merisoare, zmeura sau inmiresmatul sirop de muguri de brad. Pretul pentru fiecare borcan si sticla este de 15 lei. Tot de aici se mai poate cumpara “ceai din plante de munte” la 13 lei sau diverse sortimente de miere, cu preturi intre 20 si 33 de lei borcanul. Pentru comenzi peste 150 lei, livrarea se face gratuit la adresa dorita, in timp ce cumparatorii care vor cantitati mai mici pot sa aleaga intre livrarea contra cost sau ridicarea lor la la biroul din Cluj-Napoca al firmei producatoare.

Povestea acestui business a inceput cu cativa ani in urma, o data cu Cabana Motilor, afacere initiata la Marisel de doi tineri entuziasti care au vrut neaparat sa construiasca ceva in Romania.

“Am vrut neaparat sa traim la tara, dar nu stiam sa facem agricultura, sa crestem animale sau sa exploatam lemn, cum se practica la Marisel, asa ca ne-am gandit sa facem turism. Asta dupa ce am demisionat amandoi din corporatiile unde lucram, eu la Procter & Gamble si sotia mea Ela la Nestle si am plecat in Canada, suparati pe sistemul din Romania. Dupa un an, ne-am dat seama ca, cu tot raul de acasa, tot aici e mai bine, alaturi de parinti si prieteni si intr-un sistem pe care il cunosti – asa cum e el. Ne-am intors si am ridicat cabana, cu fonduri SAPARD, din 2007 pana in 2009, cand am si avut primii oaspeti”, a relatat Sebastian Hosu, proprietarul afacerii.

La inceput, dulceturile si siropurile au fost preparate doar pentru bucataria pensiunii. Cei doi au facut eforturi sa foloseasca flora spontana care creste din abundenta in zona si sa ii ajute si pe localnici, prin achizitionarea fructelor culese de ei.

“A venit o vreme in care oaspetii nostri au inceput sa ceara dulceata si sirop si pentru acasa, asa ca am tot extins activitatea pana la nivelul la care in 2012 am pus la cale o retea de distributie a lor”, a continuat Hosu.

Produsele fructelor de la munte din Marisel se gasesc atat in meniul de la Cabana Motilor, cat si din magazinul online Camara de la Munte.

De asemenea, bunatatile se pot achizitiona din magazine specializate din Cluj-Napoca si Bucuresti si din alte magazine online cu produse de specialitate. Exista si cateva localuri clujene unde se gasesc dulceturi si siropuri de la Marisel, intre care si Camino. In aceasta vara au “produs” cam 15.000 de borcane si sticle de dulceata si sirop.

“Retetele sunt cele de dulceata si sirop. Ar fi frumos sa spun ca sunt de la Marisel, insa sunt cele clasice, folosite de mamele si bunicile noastre. Ceea ce ne diferentiaza fata de alte produse de gen este ca folosim mereu doua treimi de fruct si o treime zahar. Avem chia si produse fara zahar si indulcitori. Special ar fi doar sufletul pe care il punem atunci cand le preparam, grija la detaliile care pot face diferenta. Fructele sunt puse in oala, amestecate cu lingura, toate operatiunile normale la fierberea dulcetii si a siropului. Chiar am facut un calcul si ne-am dat seama ca fiecare borcan trece prin mana cuiva de 8 ori pana ajunge pe raft”, a detaliat proprietarul business-ului.

Intrarea pe piata de al Bucuresti este inca una timida. Extinderea nu este pe lista de prioritati a administratorilor Camarii de la Munte, pentru ca ar risca sa ramana fara produse de la un an la altul.

“Avem o dezvoltare organica, poate cam lenta, dar suntem constienti ca o extindere rapida si agresiva nu ar fi benefica, ar afecta grija fata de produs”, justifica acesta.

Pe de alta parte, cei doi planuiesc ca peste doi ani sa deschida un atelier, un spatiu nou in curtea pensiunii care sa le permita sa produca mai multa dulceata si sirop. Cu toata vremea capricioasa din ultimii ani, nu li s-a intamplat inca sa nu aiba deloc un anumit fruct, mai ales ca localnicii sunt in stare sa mearga si 20 kilometri prin paduri ca sa le culeaga.

Toate acestea implica insa si niste sacrificii.

“Pentru noi, vara este cel putin provocatoare, daca nu foarte grea, pentru ca sezonul turistic se suprapune peste cel al fructelor. Ziua ne ocupam de turisti, noaptea fierbem dulceturi si sirop. Vacanta nu intra in calcul. Acum insa avem o frumoasa domnisoara de trei luni pentru care ne-am propus sa ne facem mai mult timp liber”, a marturisit Hossu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *