In vizor

Cum a trecut blocul lui Tise de votul consilierilor: urbanistii din primarie au considerat ca imobilul ce urmeaza sa fie demolat nu e monument istoric

Proiectul imobiliar al familiei senatorului Alin Tise, mai exact blocul de 12 etaje ce urmeaza sa fie construit in Piata Mihai Viteazu, a fost votat de majoritatea consilierilor locali. 19 consilieri au avizat PUD-ul, in timp ce sapte alesi locali s-au abtinut de la vot. Motivul pentru care mamutul de 12 etaje a fost aprobat este acela ca Directia de Urbanism din primarie a considerat ca nu mai este nevoie de un aviz din partea Comisiei Monumentelor Istorice pentru casa familiei Tise, care urmeaza sa fie demolata.

Consilierii locali au votat Planului Urbanistic de Detaliu pentru imobilul cu functiuni mixte, de pe strada Ploiesti nr. 9-11. Aici, Alin Tise urmeaza sa ridice o cladire de 12 etaje. Proiectul imobiliar este derulat prin societatea Central Business Plaza SRL, ce apartine fratelui senatorului, alaturi de Camelia Tise, sotia politicianului. Beneficiar mai este si Alin si Vasile Vaida, prin firma SC Italia Tiles SRL.

Acest fapt a fost posibil deoarece Directia de Urbanism a considerat ca nu mai e nevoie de avizul Comisiei Monumentelor Istorice.

Totusi, urbanistii din primarie au considerat, initial, ca este nevoie de acest aviz, pe care l-au si solicitat Directiei Judetene pentru Cultura Cluj.  Raspunsul directiei, prin arhitectul Virgil Pop, a fost negativ:

“Lucrarea nu se avizeaza. Inlocuirea unui imobil de 1 etaj cu unul de 12 etaje nu poate fi facuta in numele conservarii unei zone istorice protejate din punct de vedere legal”, a aratat arhitectul Virgil Pop, alaturi de directorul Victor Cublesan.

Dupa acest raspuns negativ, in aceasta saptamana, Directia Judeteana pentru Cultura Cluj a transmis Consiliului Local o informare, in care se arata ca “aprobarea acestui proiect fara avizul de speciaitate constituie o incalcare a legii”.

Subtirica si Ciuban au dat-o la-ntors

Astazi, consilierii locali au primit o informare in care se arata ca, de fapt, demolarea casei lui Tise nu avea nevoie de avizul Comisiei Monumentelor Istorice. Directia de Urbanism a primariei, prin arhitectul-sef Ligia Subtirica si prin sefa directiei, Corina Ciuban, au considerat ca nu este nevoie de acest aviz pentru aprobarea PUD-ului, explicand in aceeasi nota informativa ca imobilul unde inca mai functioneaza biroul notarial al Cameliei Tise nu este trecut in lista Monumentelor Istorice.

“Referitor la incadrarea in zona protejata Ansamblul urban <>, mentionam ca acesta este definit prin descrierea enumeativa a unor ansambluri de imobile, fronturi de strazi, limite geografice sau topografice, spre deosebire de “Ansamblu Urban Pata Mihai Viteazu” sau de Cetatuia Cluj-Napoca, a caror descriere incepe explicit cu “zona delimitate de…”. Se constata astfel faptul ca, intre textul Listei Monumentelor Istorice publicat in Monitorul Oficial si plansa ilustrativa semnata si stampilata de catre reprezentantii Comisiei Zonale a Monumentelor, inaintata Directiei Urbanism, in anul 2012, la solicitarea noastra, tocmai in scopul explicitarii situatiei create, nu s-a facut o corelare, lasand loc la interpretari. Acest fapt a dus la aparitia dificultatilor de ordin tehnic in identificarea zonelor descrise. In aceasta ordine de idei, mentionam faptul ca imobilele inscrise la adresele postale Ploiesti nr. 9 si nr. 11 nu sunt precizate in cadrul textului Listei Monumentelor publicate in M.O. nr. 670 bis/1.X.2010 in mod distinct, nici ca adrese administrative, nici ca nomenclature stradale”.

In consecinta, consilierii au votat aprobarea PUD-ului, cu 19 voturi “pentru” si 7 abtineri. La sedinta de astazi nu a fost prezent nici un vecin al viitoarei constructii, cu toate ca acestia au contestat mamutul de 12 etaje in repetate randuri.

Familia Tise detine pe strada Ploiesti nr. 9 o suprafata de 886 de metri patrati , iar vecinul de la nr. 11, o suprafata de 712 metri patrati. Pe intreaga suprafata de teren ar urma sa fie ridicata o cladire de 12 etaje, cu 38 de apartamente, 600 de metri patrati de spatii comerciale, 4.127 de metri patrati de birouri si 92 de locuri de parcare, dintre care 63 subterane, potrivit proiectului initial. Practic, un bloc de 12 etaje, jumatate cu birouri si jumatate cu apartamente.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *