In vizor

Cum a spart Primăria 15 milioane de euro în mai puțin de 7 ani pentru un drum impracticabil

În martie 2014, administrația locală aproba înființarea societății Cluj Innovation Park care să administreze două centre de sprijinire a afacerilor. În 2021, aceleași autorități au aprobat un buget al societății cu cheltuieli de 2.882.940 lei și venituri de 2.803.220 lei pentru anul 2021. Diferența (pierdere) este de aproape 80.000 lei. Nefinalizarea drumului principal de acces din str Oașului și cele două centre de afaceri – „Această problemă reprezintă principala cauză de reziliere a contractelor încheiate de către societate”, arată reprezentanții Cluj Innovation Park în cadrul unui raport pentru stabilirea noului buget aferent anului 2021. 

„Acolo am avut câteva probleme…”

Pentru Cluj Innovation Park administrația locală a investit bani publici din anul 2014, atât pentru construcții, cât și pentru utilități.

Cu toate acestea, accesul spre acest park este unul impropriu, iar drumul impracticabil. 

În perioada pandemiei, investitorii au ocolit „oportunitatea” închirierii unor spații din CREIC și TEAM. 

După 7 ani de administrație smart – un drum nefinalizat și contracte reziliate

Potrivit vicelui Dan Tarcea, în lista de investiții pentru 2021 este prinsă și suma de aproape 4 milioane de euro (3.859,553.60 EUR) pentru finalizarea modernizării drumului de acces.

„Pentru bugetul anului 2021, sînt prinși în lista de investiții 19 milioane de lei pentru finalizarea modernizării drumului de acces în Lomb. 

Acolo am avut câteva probleme pornind de la alunecările de teren până la faptul că firma care trebuia să execute lucrările a intrat în insolvență și în procedură de faliment și a trebuit să reziliem contractul și să reluăm toate expertizele.

Am primit expertiza pentru lucrări în zona Lombului, urmând ca în perioada următoare să putem face toate procedurile pentru a încheia un nou contract pentru a începe lucrările de modernizare – partea care a mai rămas de lucrări de modernizare pentru drumul de acces în Lomb. 

Acolo discutăm de un drum cu patru benzi, de iluminat public, de canalizare, de pompă de apă.

Toate aceste lucrări sînt prevăzute.

Este vorba de 19 milioane de lei, sumă care este prinsă în bugetul pe 2021”, a declarat vicele Dan Tarcea pe seama nenumăratelor investiții din bani publici într-un proiect anunțat drept problematic încă de la inițierea sa din 2014 din cauza instabilității terenului. 

Chiar și în aceste condiții, autoritățile PNL-iste s-au ambiționat să realzeze un soi de Buftea de Cluj pe un teren alunecos, contrar avertismentelor specialiștilor. 

La o distanță de 7 ani, administrația locală pompează aproape 4 milioane de euro în același proiect. 

Autoritățile locale au achiziționat direct prin intermediul catalogului electronic servicii de „Expertiză tehnică a stadiului fizic realizat la obiectivul Acces din str Oașului în Lomb, C-N”. 

Valoarea acordului cu SC Drumex SRL pentru expertiza din teren este în valoare de 63.500 lei/peste 13.000 EUR

CITEȘTE ȘI: Primăria expertizează fizic drumul alunecos din Lomb cu peste 13.000 EUR. O singură ofertă din partea firmei Drumex, proiectantul drumului Răchițele-Ic Ponor

Cluj Innovation Park – societate care administrează CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și TEAM – Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprinderi

Bugetul de Venituri și Cheltuieli 2021

Venituri totale – 2.803. 22 mii lei 
Cheltuieli totale – 2882,94 mii lei 
Cheltuieli cu personalul – 1252,44 mii lei 

Reevaluare cu scârț

Față de anul 2020, în anul 2021 este prevăzută o creștere a taxei pe clădiri și pe teren cu 141,92 mii lei, de la 705,08 mii lei.

Această creștere se datorează reevaluării făcute de către Primărie a valorii de inventar a clădirilor CREIC și TEAM la finalul lui decembrie 2020, o indexare a valorii de inventar mai mare cu 10%. 

Deși reprezentanții Cluj Innovation Park, la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca, au apelat la un evaluator autorizat și au realizat o reevaluare a valorii de inventar a clădirilor „la valoarea justă”, care ar fi dus la obținerea unui profit de 95.304 lei, administrația locală nu a luat în calcul eforturile Cluj Innovation Park. 

 

La 7 ani distanță de la inițierea acestui proiect ambițios, rezultatele nu sunt doar dezamăgitoare, ci și extrem de costisitoare: 

Grad de ocupare de 40,54% pentru CREIC
Grad de ocupare de 9,95% pentru TEAM (birouri) și 100% (hale)
În 2020, Cluj Innovation Park a obținut doar 2803,22 mii lei venituri realizate. 

Explicații, pe bani publici

Unul dintre impedimente privind realizarea profitului a constat în pandemia de coronavirus. 

„Peste acestea s-au suprapus și probelemele de infrastructură mai vechi, rămase nerezolvate, sesizate și în rapoarte de activitate depusă până în prezent. 

Nefinalizarea drumului principal de acces dintre strada Oașului și cele două centr de afaceri. 

Din păcate, această problemă reprezintă principala cauză de reziliere a contractelor încheiate de către societate. 

Starea necorespunzătoare a actualului drum de acces dinspre strada Oașului.

La momentul redactării prezentului raport, acest drum este și mai freu practicabil, în special pentru mașini mici.

Totodată, au apărut tot mai multe plângeri din partea rezidenților care reclamă inclusiv faptul că nu se poate circula pe acest drum cu utilaje și/sau camiaone mari.

Practic, lipsa unui drum de acces către clădirea de birouri TEAM face aproape imposibilă închirierea de spații în această structură”, arată reprezentanții Cluj Innovation Park în raport. 

Precum și lipsa unui transport în comun pentru rezidenți.

Proiectul inițial trebuia să fie realizat cu fonduri europene.

Valoarea inițială a contractului era de 17,9 milioane lei (3,9 milioane euro), a fost atribuit în 2015 firmei Diferit SRL.

Din cauză că proiectul a fost oprit la nici două luni de la start, banii au fost pierduți și a fost nevoie de cheltuirea banului public.

În fiecare an au fost alocați bani din bugetul local pentru lucrări de consolidare a terenului. 

Doar în 2018, în proiectul de buget a fost prevăzută suma de 28 milioane lei (6 milioane euro) pentru consolidarea zonei din dealul Lomb, consolidarea cu piloți forați – acces din strada Oașului la zona de dezvoltare Lomb. 

Acestei sume se adaugă 1 milion de euro care au fost alocați în 2017.

În 2021 – terminarea modernizării drumului de acces în Lomb –  plus 19 milioane lei /aproape 4 milioane euro. 

La un calcul simplu, cu tot cu cele aproape 4 milioane de euro alocate în 2021, Primăria a investit cca 15 milioane EUR în acest proiect care trenează de 7 ani de zile. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *