Politica

Cu deșeurile la export: Ungaria solicită României stoparea poluării pe râul Someș

Someșul gunoaielor pare să fi intrat în atenția țărilor vecine, astfel încât administrația prezidențială a Ungariei a trimis României și Ucrainei mesaje clare de stopare a poluării pe râurile Someș și Tisa, precum și luarea măsurilor de ecologizare necesare. 

Preşedintele ungar János Áder a cerut președintelui României, Klaus Werner Iohannis, dar și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să-şi pună în valoare influenţa în vederea opririi poluării râurilor Someş și Tisa, după cum informează agenția maghiară MTI.

Scrisorile adresate președinților Iohannis și Zelenski, care au fost publicate marţi pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii, arată că inundaţiile din ultima vreme au adus, contrar promisiunilor, o nouă cantitate imensă de PET-uri şi alte deşeuri pe teritoriul Ungariei, ceea ce reprezintă un pericol din punct de vedere epidemiologic, totodată împiedică pescuitul şi turismul, are un efect dăunător grav asupra naturii şi în plus este şi respingător.

Preşedintele ţării s-a adresat ambilor omologi, lui Klaus Werner Iohannis și Volodimir Zelenski, spunând că Guvernul de la Budapesta a cerut deja de mai multe ori ajutorul autorităţilor din cele două ţări vecine, însă reacţia acestora – dincolo de reafirmarea cooperării – s-a manifestat în prea puţine măsuri eficiente, care au dus la şi mai puţine îmbunătăţiri.

Aşa cum János Áder a subliniat, cauza principală a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona de inundaţie a râurilor.

Poluarea râurilor și a solulului este o problemă majoră în România, unde autoritățile nu sunt capabile să-i sancționeze pe cei care aruncă deșeurile, dar nici să implementeze un plan de măsuri cu caracter permanent de ecologizare a albiilor râurilor.

Deșeurile Clujului, la export

Din textul scrisorii adresate omologului român, reiese că din râul Someş au fost scoase 846 metri cubi de aluviuni mixte, iar înlăturarea deşeurilor depăşeşte deja capacitatea utilajelor.

CITEȘTE ȘI: Șefii Apelor Române: pasiuni pentru terenuri, case de vacanță și autoturisme, cu venituri anuale de invidiat

Până și celebrul Ivan Patzaichin a avut prilejul să observe deșeurile în care este scăldat Someșul, după vizita de anul trecut.

Din păcate, Someșul nu a devenit navigabil, conform promisiunilor administrației locale din 2004, iar aceasta tocmai din cauza gunoaielor. 

Cea mai gravă problemă este în Florești, acolo unde se găsește grosul gunoaielor.

Malurile Someșului au devenit adevărate depozite de gunoaie, astfel încât Clujul nu doar că își exporta până recent, la propriu, deșeurile, în Bihor și Târgu-Mureș, dar iată că în prezent și tema poluării râurilor, precum râul Someș, a devenit o problemă externă. 

CITEȘTE ȘIDeșeurile de pe Someș: Boc cere sancțiuni din partea instituțiilor competente, iar reprezentanții Apelor Române arată cu degetul spre primării. „Nu avem ce face” vs. „E extrem de dificil, aproape imposibil”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *