In vizor

Cu banii de 5 grădinițe nou-nouțe, Emil Boc ”OSĂ” facă parc în Bună Ziua. Deocamdată s-a câștigat ”concursul de soluții”. Pentru cei care mai au timp de vorbele lui Boc, în 2015 s-a câștigat ”concursul de soluții” pentru malurile Someșului ”navigabil”. Azi se lucrează

Scris de 636

Noul parc din cartierul deficitar la spații verzi Bună Ziua va fi amenajat după un proiect al Punct Birou de Arhitectură, o firmă clujeană cu sediul pe strada Băișoara, înființată acum 2 ani (Andrei Bacoșcă / Mădălina Doroftei / Ruxadra Grigoraș / Lázár Csaba / Mădălina Perju / Daniel Șerban). Compania a fost desemnată joi câștigătoare a Concursului Național de Soluții, pregătit de primăria municipiului și Ordinul Arhitecților din România.

Pentru acest obiectiv, municipalitatea a declarant că va ”sparge” 11 milioane de euro. ”Echipa care a câștigat premiul I va intra în proces de negociere pentru a stabili termenii finali ai contractului de proiectare, a afirmat Ovidiu Cîmpean, din partea primăriei. Adică pentru a stabili cu cât va proiecta (va pune pe hârtie) acest proiect, care acum este o înșiruire de desene, la care juriul a apreciat ”reținerea și sensibilitatea” în abordarea sitului natural (după cum a menționat președinta juriului, peisagista Ana Horhat), care ”reușește să identifice corect particularitatea sitului de a oferi perespecitve unice asupra orașului”. (Adică bla-bla-bla-uri de prețiozități semi-artistice – cum se obișnuiște mai nou când se fac exerciții de ținut organul cu penseta și se numește asta ”concurs”).

Dar, după ani de zile de Urbanism de Cumetrie în zonă, construit haotic, doar pentru profit, în care ne-am mai ales cu un dormitor uriaș al municipiului, nu se puteau prioritiza investițiile? Nici dracu nu spune că nu este necesar un parc, dar este necesar DUPĂ CE SE REZOLVĂ NEVOILE STRINGENTE ALE COMUNITĂȚII: creșe, grădinițe, școli, centru de cartier – să stea lumea în zonă, să nu se mai deplaseze către centrul orașului?

În 2018, Primăria Baia Mare anunța că alocă 2 milioane de euro pentru construcția unei grădinițe noi-nouțe în municipiu. De atunci, în 4 ani, euro s-a devalorizat, conform unei Hotărâri de Guvern din 2020,costul de construcție exprimat în euro pe metru pătrat a crescut cu 71% în ultimii 12 ani. Prin actul normativ Ministerul Educației cerea suplimentarea contribuției României cu 24 de milioane de euro la programul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), prin care au fost construite 216 grădinițe și urmează finalizarea altor 184.

Încă nu exista războiul din Ucraina. Din experiența cu metroul lui ”OSĂ” Boc, știm că prețurile la materiale și manoperă au explodat. Un euro, în 2018, făcea 4.6639 lei. Azi, în 2022, 1 euro face 4.8525 lei. La 2 milioane de euro, în 2018, aveam 9.327.800 lei. La 2 milioane de lei, în 2022, avem 9.705.000. Deci, o diferență de 377.200 lei. La care-i facem corecția de 71% din 2022 (chit că aia ar fi fost pe 12 ani, dar facem un calcul mai grosier).

Prin urmare, 377.200 + 267.812 (71%din suma inițială) = 645.012 lei.

Mai aplicăm o corecție de 71% (la întreaga sumă, că, deh, războiul, penuria, criza, să fim generoși) și obținem așa 645.012 lei + 457.958,52 lei = 1.102.970,52 lei, adică 227.299,437403 euro – ”devalorizarea” de preț a unei grădinițe din 2018 până în 2022.

Prin urmare, azi, o grădință nou-nouță, ar putea costa 2.227.300 euro.

Cu banii dați pentru acest parc de 10,73 hectare (despre care cum ziceam: nici dracu nu spune că nu este necesar, dar este necesar DUPĂ CE SE REZOLVĂ NEVOILE STRINGENTE ALE COMUNITĂȚII), se puteau construi aproape 5 grădinițe (4,93871503614 – mai exact – și așa lui Boc îi place să preia lucrări care nu sunt în totalitate terminate, să poată da vina pe firma constructoare, dacă tot nu i-a verificat nimeni din primăria pe timpul lucrărilor, că toți sunt ocupați să-și merite PRIMA DE OSÂNZĂ și să se îngrașe pe scaune).

Deci: e bine. Municipalitatea sparge banii de 5 grădinițe pentru un parc pe care ”OSĂ” îl vedem cândva. Dar și când ”OSĂ” îl vedem, va semăna extrem de mult cu malul Someșului (dală, peste dală, de la amicul Videanu) și extrem de puțin cu ce s-a proiectat.

Ce ar mai fi de punctat? Păi, ca și în cazul Biroului (sau Direcției, habar nu avem ce încadrare au) Juridic din ”Funăria” lui Boc: este incredibil cum plătim o șapcă de arhitecți (Birou Urbanism de Cumetrie, șefa de la acest Urbanism, șefa de la strategii Urbane, peisagiștii, cu toții arhitecți), dar ei sunt doar șefi de comitete și comiții și în nici un caz nu ar proiecta de banii încasați ca salariu un amărât de parc. Principiul eficienței în cheltuirea banilor publici înseamnă fix principiul încordării mușchilor lui ”OSĂ” Boc.

Facem ”concursuri” pentru a suge imagine de presă, că presa de chitanțier doar consemnează ce li se spune, nu își pune întrebări. Facem ”concursuri” ca atunci când nu respectăm proiectul original și suntem criticați să mințim cu nerușinare că așa ”spune” proiectul, ”întrebați specialiștii”.

Banii publici sunt sparți doar ca să aibă ”Șefu” ce cuvinte sparge pe la emisiuni prietenoase.ULTIMA ORĂ

 • Acum 37 mins Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 2 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 3 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 4 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 4 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 5 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 5 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 6 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu. UPDATE: Liberalii s-au decis
 • Acum 7 hours Justitie
  23 de ani de închisoare pentru clujeanca ce a omorât un bătrân. Cadavrul a fost găsit cu mâinile și picioarele legate. Procurorul ceruse condamnarea pe viață
 • Acum 7 hours Straineze
  România și alte 8 țări NATO susțin aderarea Ucrainei la Alianță. Sunt țările care au simțit ”gheara otrăvită” a Moskovei
 • Acum 8 hours Din oras
  VÂNĂTORI DE NESIMȚIRE CLUJEANĂ: Garsonieră-celulă-de-pușcărie de închiriat la peste 200 de euro pe lună
 • Acum 18 hours In vizor
  NU-ȘI POT ÎMPĂRȚI ”PATRIOTISMUL”. S-au cățărat pe Tricolor și-acum s-a rupt cu ei. Liderul ”AURolacilor” și senatoarea ”șoșocarilor” s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat evenimentul
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru, de a rezolva problema deficitului de forță umană și de a ține românii în țară”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE