Din oras

Criza acută a iubirii. De ce (nu) se căsătoresc tinerii?

Scris de 1,776

Statisticile arată că în județul Cluj, în ultimii doi ani, numărul căsătoriilor a fost în scădere, în timp ce divorțurile au crescut.

Mai este familia celula de bază a societății, în sensul adevărat al cuvântului? Căsătoria este văzută tot mai des ca o barieră și o sursă de nefericire. Mulți tineri se tem să semneze actul care îi leagă oficial și preferă varianta mai “libertină”, care le permite să se rupă oricând, fără nicio obligație. 

Ne aflăm într-o lume care e în continuă schimbare, într-o fugă nesfârșită și în care oamenii se feresc de responsabilități. Căsătoria este văzută acum mai mult ca o barieră în viața personală și o piedică în calea perfecționării pe plan profesional. Acest fapt determină scăderea numărului de relații oficializate și creșterea considerabilă a divorțurilor. Tinerii fug de căsătorie și preferă să trăiască în concubinaj cu partenerul lor. 

Aproximativ 5020 de cupluri din județul Cluj s-au căsătorit anul trecut, în comparație cu cele 5083 care în anul 2014 au semnat certificatul de căsătorie, conform datelor centralizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS). După ce își oficializează relația, mulți ajung în fața autorităților, judecătorești de această dată, și divorțează. Conform DJS, tot mai mulți clujeni ajung să își spună “Adio”. Drept dovadă stau statisticile. La nivel județean, numărul divorțurilor a crescut de la 696 în 2014, la 708 în anul 2015.

Ce îi sperie pe tineri?

Am fost curioși să aflăm ce îi determină pe tineri să amâne căsătoria, cu toate că au relații de lungă durată și se declară fericiți alături de partenerii lor. Alina și Paul, doi tineri clujeni care sunt împreună de șapte ani, ne-au spus că în planurile lor de viitor nu se află căsătoria. 

“Am discutat cu partenerul meu despre căsătorie și nu considerăm că un act este necesar pentru fericirea noastră. Deocamdată ne este bine așa”, ne-a spus tânăra. 

De asemenea, cei doi ne-au declarat că nu îi sperie căsătoria, dar sunt de părere că ei deja se comportă ca o adevărată familie, chiar dacă nu locuiesc împreună. Și un posibil divorț stă în calea amânării acestui pas.

“Ne-am gândit că o căsătorie va aduce schimbări în relația noastră, că ne vom simți obligați să stăm unul lângă celalalt pentru acel act. Încet, încet am putea ajunge la divorț”, a afirmat Paul. 

Imaturitatea și problemele financiare

Nesiguranța lângă partener, problemele financiare și micile discuții care apar sunt alți factori care îi fac pe tineri să se gândească la întemeierea unei familii. Oficializarea relației în fața stării civile este văzută ca o barieră în calea dezvoltării pe plan profesional. 

“Ne dorim copii după căsătorie, dar asta înseamnă că eu îmi voi dedica timpul copiilor, în mare parte. Deocamdată nu-mi permit să iau pauză de la job, vreau să învăț mai mult, acum, cât sunt încă tânără”, a punctat Alina.

Un alt motiv pentru scăderea numărului de căsătorii este acela că cei mai mulți consideră că sunt prea imaturi pentru a se întreține singuri, iar a-și întreține propria familie îi sperie și mai tare. Psihologii au realizat studii prin care au demonstrat faptul că majoritatea oamenilor se consideră maturi abia după 30 de ani. Până la această vârstă ei doresc să experimenteze și nu vor să își asume riscuri, fiindu-le frică de eșec.

Nu riști, nu câștigi!

Am întâlnit și cupluri care spun că și-au găsit liniștea după căsătorie și consideră că acest pas le-a consolidat relația. Claudia și Raul aveau o relație de cinci ani atunci când s-au hotarât să facă nunta. Au amânat pasul pentru că erau într-un oraș nou, înconjurați de oameni noi și nu simțeau siguranță în jur, dar simțeau o siguranță în relație încă din primele săptămâni. 

“Cei din jur ne considerau deja o familie, dar am dorit să avem căsuța noastră înainte de a ne oficializa relația. Ne-am hotărât să ne căsătorim la 6 luni după ce ne-am mutat în apartamentul nostru”, a declarat Claudia. 

Au simțit că această căsătorie este ceea ce le lipsește pentru a fi fericiți pe deplin. Cei doi tineri ne-au spus că după căsătorie relația lor nu a avut de suferit, nu i-au încurcat actele, ba mai mult, reușesc să se bucure mai mult unul de altul și au eliminate micile certuri inutile. 

”Ne-am căsătorit pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu. Acum simțim că relația noastră este mai frumoasă ca oricând și știm că orice ne propunem, vom reuși”, ne-au spus cei doi.

“Percepem iubirea financiar”

Căsătoria reprezintă nu doar actul semnat la primărie, ci și legământul pe care îl faci în fața preotului și în fața lui Dumnezeu. Mirii își jură credință unul celuilalt “până în ceasul morții” și de cele mai multe ori divorțul este văzut de slujitorii Bisericii o despărțire judecătorească, cei doi rămânând legați pe veșnicie unul de altul, în urma Tainei Cununiei. Părintele Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului a declarat pentru Cluj 100% că într-adevăr numărul cununiilor a scăzut, dar aceasta nu înseamnă că tinerii nu se mai căsătoresc. Aceștia preferă să o facă mai târziu, însă, tocmai din cauzele stabilite de sociologi și psihologi: frica de responsabilități, imaturitate familială, dar și dintr-o confuzie în legătură cu sentimentul care duce la căsătorie, iubirea. 

“Lumea traversează o criză acută a iubirii, percepem iubirea financiar. Lumea nu mai vede dragostea ca un proiect de suflet, ci se lasă învinși și demoralizați de problemele financiare și de nesiguranță”, a declarat Bogdan Ivanov. 

Frica de pierdere a libertății și de a suferi

Căsătoria este privită în zilele noastre mai degrabă ca o sursă a nefericirii, un angajament pe care îl faci cu partenerul tău și care implică multă muncă. 

“În concepția tinerilor, căsătoria îngrădește mișcarea. Ei trebuie să se gândescă și la partener, la nevoile lui. Intervine frica de pierdere a libertății, dar și frica de a suferi sau de a fi respins”, a declarat psihologul Adriana Laszlo. 

Tinerii consideră despășită căsătoria

În societatea contemporană există un anumit haos asupra ideii de cuplu. Se pune baza tot mai mult pe relațiile deschise, cu mai mulți parteneri, oamenii simțind nevoia să experimenteze. 

“Căsătoria e depășită, partenerii încearcă mai întâi să se cunoască, să se obișnuiască unul cu altul. Au relații de câțiva ani, locuiesc împreună, se comportă ca o familie, dar amână să semneze actele pentru că nu vor să își asume responsabilități”, a spus Adriana Laszlo. 

“Nu suntem făcuți să fim singuri”

Căsătoria este considerată o instituție, cea în care se naște celula de bază a societății, familia. Dar tinerii trebuie să învețe să vadă căsnicia dincolo de reguli și constrângeri, dincolo de actele semnate. Căsnicia trebuie să se bazeze pe ajutor reciproc, încredere și dovezile de iubire, care sunt un element important în menținerea sentimentului că aparții relației în care ești implicat. 

“Nu suntem făcuți să fim singuri, dar nici să ne contopim unul cu celălalt. Într-o relație trebuie să fie vorba de acceptare a omului de lângă tine, a faptului că el este diferit și că ideea cuplului ideal, a căsătoriei perfecte este diferită pentru fiecare dintre voi”, a încheiat psihologul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  PSD îi cere lui Niculae Bădălău să demisioneze, după ce a fost reținut de procurorii DNA
 • Acum 2 hours General
  Corpul de control al ministrului Educației este la colegiul din Turda unde a predat fostul interlop Balibacea
 • Acum 3 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 3 hours Din oras
  URBANISMUL DE CUMETRIE DIN ”FUNĂRIA” LUI EMIL BOC: Investiția care a primit undă verde la urbanism în cartierul unde primarul OSĂ a decretat că autorizațiile se dau după 2026
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 17 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 22 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 23 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 24 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE