Din oras

Cresele private ale Clujului ajung sa aiba taxe si de 10 ori mai mari decat cele de stat. Ofera, in schimb, limbi straine si dotari moderne

Clujenii care au copii mici au in acest moment o paleta foarte larga de crese la care sa isi inscrie micutii. Daca cele de stat sunt ieftine si ofera un meniu alimentar controlat de specialist, cresele private sunt axate in marea majoritate a cazurilor pe predarea in limbi straine si programe avangardiste.

Cresele de stat din Cluj sunt administrate de catre Centrul Bugetar Crese Cluj-Napoca, administrat de catre municipalitate.

In cartierul Gheorgheni functioneaza cinci crese aflate in administrarea primariei. Cresa Martinel de pe strada Alverna are o capacitate de 25 de locuri si functioneaza intre orele 7 si 15, la fel ca si cresa Patrocle de pe strada  Herculane, care are o capacitate de 100 de locuri, Casa Spiridusilor de pe Aleea Baita, care poate adaposti 140 de copilasi, cresa Scufita Rosie de pe strada Detunata, cu 25 de locuri si Castelul Fermecat, situata pe Septimiu Albini si avand o capacitate de 72 de locuri.

Clujenii din Manastur pot alege pentru cei mici intre cresa Ursuletul (120 de locuri) de pe strada Meziad, Cenusareasa (40 de locuri) de pe strada Grigore Alexandrescu, cresa Veronica (100 de  locuri) de pe Mehedinti si cresa Prichindel (40 de locuri), aflata pe strada Arinilor.

In cartierul Grigorescu primaria are in administrare doar cresa Clopotica, cu o capacitate de 40 de locuri, situata pe strada Alexandru Vlahuta. La fel, clujenii din centru au o singura cresa de stat, Casa Strumfilor, situata pe strada Cardinal Iuliu Hossu. Si in Marasti functioneaza in cadrul Centrului Bugetar al primariei clujene doar o gradinita, numita Praslea ce Voinic, situata pe strada Cojocnei si avand o capacitate de 93 de locuri. De asemenea, clujenii din Someseni pot sa isi duca micutii doar la cresa Tom Degetel de pe strada Traian Vuia, cu 50 de locuri.

Cei din Zorilor au la dispozitie doua crese: Motanul Incaltat, de 48 de locuri, de pe strada Pasteur, si cresa Micul Cercetas, situate pe strada Republicii, cu o capacitate de 35 de locuri.

Toate aceste crese  functioneaza in subordinea Centrului Bugetar de Administrare Crese si a Consiliului Local Cluj-Napoca. Sunt oferite servicii de ingrijire si educare a copiilor cu varste intre 0-3 ani, in regim zilnic. Echipele care lucreaza in fiecare cresa sunt formate din medici, coordonatori personali cresa, asistenti medicali, educatori puericultori si ingrijitori copii.

Se asigura zilnic 2 mese principale si 2 gustari, meniul fiind adaptat nevoilor nutritionale ale copiilor, individualizat pe grupe de varsta

Meniul zilnic al copiilor exclude, potrivit site-ul centrului mancarurile prajite sau fripte, cu continut mare de sare sau zahar, dar si mezelurile, branza topita, margarina si bauturile racoritoare imbuteliate. Sunt preferate, in schimb “alimente proaspete, bogate in vitamine si saruri minerale”.

“Se depun eforturi pentru asigurarea unei diversitati alimentare precum si a unei proportionalitati intre grupele si subgrupele alimentare, adica un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte si produse lactate, comparativ cu alimentele cu un continut crescut de grasimi si adaos de zahar”, sustin oficialii centrului.

Programul copiilor incepe de dimineata devreme, intre 6 si 8 fiind programata primirea lor in crese. Urmeaza activitati de igiena personala, gimnastica, activitati didactice, la ora 10 se ia o gustare, apoi cei mici se joaca, iau masa, dorm, iau o gustare si, la final participa la activitatea “Ne asteptam parintii jucandu-ne!”.

Din dotari fac parte sali de joaca “spatioase, luminoase, cu ventilatie naturala si confort termic”, dotate cu mobilier si jucarii adaptate varstei copiilor si nevoilor lor de dezvoltare psiho-motorii. Dormitoare au  cu patuturi de lemn ( 15-20 paturi pe sala) “care ofera posibilitatea de recreere si odihna intr-o ambianta linistita”.

In privinta taxelor platite de parinti, pe pagina de internet a centrului este postata suma de 5 lei pe lei pentru fiecare copil singur la parinti, din familii in care venitul lunar brut cumulat depaseste 700 de lei, iar cei care au acelasi venit si mai multi copii platesc 2,5 de lei pentru fiecare micut adus la cresa. Parintii cu un singur copil si un venit brut cumulate intre 225 si 699 de lei au de platit cate 1,25 de lei pe zi pentru gazduirea acestuia de catre cresa. De asemenea, pentru parintii care au doi sau mai multi copii in familie si au un venit mediu lunar brut cumulat intre 225-699 lei, cuantumul contributiei zilnice va fi de 1.25 leide zi de copil. 

La plata contributiei se accepta tichet de cresa. Tichetele de cresa reprezinta un beneficiu extra-salarial oferit de angajatori salariatilor încadrati cu contract individual de munca pentru incurajarea revenirii la munca in schimbul concediului de ingrijire a copiilor de pana la 3 ani.

La inscrierea copilasilor la cresa pentru anul scolar 2014-2015, parintii aveau de depus pana in 25 mai un dosar plic cu diverse copii dupa acte si cereri, adeverinta de serviciu, de student sau elev, documente care dovedesc ca se incadreaza in punctajul acordat fiecarui criteriu de departajare si, dupa caz, copie a hotararii sentintei de plasament sau a celei de incredintare in vederea adoptiei.

Se iau in calcul la aprobarea dosarelor domiciliul apropiat de cresa, locul de munca, mamele care mai ingrijesc si alt copil sub doi ani, frati sau surori in aceaesi cladire cu cresa, copii gemeni, familie cu multi copii sau mame singure.

Cresele Casa Spiridusilor, Veronica si Ursuletul au si grupe destinate sugarilor (cu varsta intre 6 luni si un an si doua luni), iar Casa Spiridusilor, Ursuletul si Castelul Fermecat au grupe de predare in limba maghiara.

Daca la cresele de stat un parinte are de platit cel mult 100 de lei pe luna, la cele particulare taxele nu sunt de neglijat. In cadrul acestora, cate doua educatoare se ocupa de cate o grupa de copii mai mica decat cele de la stat.

Cresa de la Happy Kids taxa lunara este parte a Scolii Internationale Transylvania College. Programul se desfasoara in engleza sau germana. Printre activitatile care sunt organizate pentru cei mici se numara: joaca si invatarea cu ajutorul nisipului si al apei, pictura si experimente cu diferite culori, descoperirea sunetelor, prin intermediul programului „Jolly Phonics” Se percepe si o taxa de inscriere de 450 de lei, care se achita o singura data. De asemenea, pentru copiii care merg la cresa si la gradinita, ciclul primar si gimnazial, se plateste si o taxa de campus de 150 de euro pe an. Costul meselor este de 16 de lei pe zi, in aceasta taxa fiind incluse micul dejun, pranzul, si o gustare. Taxa lunara, incluzand si costul meselor este de este de 1.190 de lei pe luna.

Paradisul Prichindeilor este o cresa particulara in limba engleza si germana, cu program prelungit, cu trei variante de orar: scurt (intre ora 7.30 si 13), prelungit (7.30 si 17) si lungu 7.30 si 18. Intreaga gradinita a avut anul scolar 2013-2014 o capacitate de 80 de copii. Taxa pentru programul lung, cu mese incluse este de 1082 lei lunar. Gradinita are 8 sali de grupa dotate cu mobilier adaptat varstei copiilor care isi desfasoara activitatile in respectivele locatii. De asemenea, grupele sunt organizate pe zone, centre si arii de interes conform curriculumului prescolar. Fiecare sala de grupa este dotata cu calculator conectat la internet, acesta utilizandu-se in procesul de predare.

La gradinita Biobee, fosta Bethania taxa lunara pentru cresa este de 944 lei pe luna. La cresa sunt primiti copii de minim un an si jumatate. Gradinita  are 80 copii pe Linie romana si maghiara. Limba engleza e folosita intensiv. Optional se face limba germana care este impartita in doua module. Grupa de la cresa este formata din 12 copii. O educatoare lucreaza de dimineata, pana la ora 14, iar a doua educatoare vine de la ora 12 pentru a ajuta sa mearga copii la masa si ramane pentru programul de dupa masa. Aici exista si grupe speciale pentru copii cu dizabilitati si cu sindromul Down. Pentru acestia, programul incepe la 8 si se termina la 13. Taxa este de 160 de lei pe luna si include transportul si masa.

Gradinita Alle Kinder (fosta Heidi) are predare in limba germana. Activitatile de invatare ale gradinitei se impart in doua categorii: cele initiate de educatoare si cele initiate de catre copii. In acelasi timp activitatile zilnice se desfasoara atat la nivelul intregii grupe, cat si in cadrul unor grupuri mici de copii. Taxa pentru program scurt este de 640 lei, cea pentru program mediu este de 720 de lei, in timp ce pentru programul lung se plateste 720 de lei pe luna. Se mai adauga taxa de inscriere si masa, astfel ca un program complet la cresa costa 940 de lei pe luna. Copiii cu varste intre 3 si 12 ani invata aici limba germana prin jocuri, povesti, cantece, poezii, desen si modelaj. Nivelul de studiu este pentru incepatori si se desfasoara in fiecare zi de luni si joi intre 17 si 17.30.

La cresa Teddy Bear taxa lunara e de 902 lei pe luna. Grupa este alcatuita de 12 copii, supravegheati de cate o invatatoare si o ingrijotoare. Predarea se face in limba romana, dar se utilizeaza si limba engleza, folosita la activitati si la jocuri. Gradinita mai organizeaza cluburi de de limba germana, care costa 60 lei pe luna, precum si cluburi de dans si arta.

Cresa Kinderland este gazduita in scoala cu acelasi nume, prima scoala private de limba germana materna din Cluj. In anul scolar trecut, gradinita avea un total de 45 de copii inscris. Taxa pentru programul lung este de 900 de lei pe luna. Pe langa programele obisnuite exista si posibilitatea de a aduce copilul aici si sambata, la cerere, caz in care taxa lunara ajunge la 1270 de lei. La Kinderland se preda in romana, maghiara si germana.

La Cresa Millenium taxa lunara este de  882 lei. Pentru copiii intre 1,5 si 3 ani, cu care se lucreaza in grupuri mult mai mici (spre exemplu kinetoterapia se desfasoara in grupuri de 2-3 copii).  Spatiul gradinitei este generos – 8 sali de curs si pentru activitati practice, vestiare pentru copii si personal, sala de sport, sala de mese, 5 bai si un spatiu de joaca in aer liber de 10 ari. Hrana copiilor este livrata de catre o firma de catering. Se prefera in general alimente sanatoase, carnea de porc fiind de exemplu exclusa din meniu.

Pentru cresa de la Gradinitele Tandarica se plateste in total 873 lei pe luna. O grupa este formata din 15 copii care, pe langa educatoare, sunt supraveghetai si de catre o ingrijitoare. Pe langa programul obisnuit, aici au loc si activitati optionale: cursuri de dans, curs de arte vizuale, curs de karate, curs de kinetoterapie, curs de muzica, curs de inot, curs de dezvoltarea competentelor socio-emotionale.

Cresa gradinitei Panda are o taxa de 863 lei pe luna. Copiii pot veni aici de la un an si 7-8 luni, in grupa 0. Grupele nu depasesc 12-13, respectiv 16-18 copii pentru grupele mari. La grupele 0 si 1 exista cate doua educatoare la fiecare grupa, iar la grupele mari cate o educatoare la 15 copii. Acestea sunt ajutate de catre ingrijitoare. Din sase in sase luni, copiii sunt evaluati din punct de vedere motrico-senzorial de catre un ergoterapeutul. Copii pot fi supravegheati de catre parinti prin intermediul camerelor web.

Cresa de la Csemete (fosta Puiet) costa lunar 710 lei. Gradinita din care face parte a fost acreditata in 2009, iar in anul scolar 2013-2014 a avut inscrisi 37 de copii pe linie maghiara. Se primesc si copii care nu stiu maghiara, “in ideea ca invata pe parcurs”. O grupa este formata din maxim 15 copii care stau cu o educatoare si un voluntar vorbitor de maghiara si engleza. Aici functioneaza si un program numit”Casa de Joaca”, conceput special pentru copiii cu deficiente psihomotorii, prin care acestia pot interactiona si se pot juca cu alti copii. Intrarea este gratuita.

Cresa Ary are o taxa totala lunara de 692 de lei. Sunt primiti aici copii de la 1 an, iar limba de predare este romana.  Se mai pot invata si germane si engleza. Din program fac parte jocuri de rol, joc liber de socializare, povesti si basme, jocuri pe grupe, precum si jocuri collective, jocuri pentru dezvoltarea perceptiilor si senzatiilor sau jocuri prin intermediul carora cei mici isi descopera corpul si invata despre igiena. Grupele sunt formate din 12 copii, fiecare cu doua educatoare.

Exista avantaje si dezavantaje atat in cazul alegerii unei crese de stat, dar si a uneia private, potrivit Cristinei Grigore, directorul executiv al fundatiei “Parinti Clujeni”.

“Teoretic, intr-o cresa privata sunt mai putini copii in grupe si personal mai numeros. La cresa de stat, alimentatia este alcatuita si verificata mereu de medici pediatri, aspect greu de verificat la celelalte, care au pentru alimentatie contracte cu firme de catering. Probabil, in gradinitele private exista dotari mai multe sau mai moderne, insa acolo exista mereu o limita de varsta, primesc copii abia dupa ce implinesc un an”, a declarat aceasta, pentru Ziar de Cluj.

Sefa de la “Parinti Clujeni” se declara in favoarea alegerii cresei pentru copii, in defavoarea unei bone.

“La noi meseria de bona nu e reglementata legal, nu exista o scoala pentru asta. Din experienta mea, bonele sunt fie persoane foarte tinere, fara experienta, fie unele in varsta care ii cresc pe copii ca pe niste bibelouri, indemnandu-i mereu sa nu faca una si alta. Ar trebui sa se treaca de stadiul in care bona e doar paznic al copilului pana se intorc parintii de la serviciu, asa cum se intampla acum la noi. Cred ca e spre binele copiilor sa creasca in medii cum sunt cele de la cresele de stat, unde invata sa socializeze si sa seexteriorizeze cu copii de varsta lor. Chiar si contractarea asa-numitelor boli ale copilariei este recomandata la varste mai fragede, pentru ca se autoimunizeaza, daca nu le fac cand sunt mici le vor lua mai tarziu, la scoala. Doar copiilor cu imunitatea foarte scazuta li se recomanda sa stea mai mult acasa”, a recomandat Cristina Grigore. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *