In vizor

Cresc taxele la universitatile clujene

Dupa multi ani in care taxele de scolarizare si regiile de camin au ramas la acelasi nivel la toate universitatile din Cluj, la anumite facultati, specializari si camine s-a luat decizia majorarii lor incepand cu anul universitar 2013-2014. Preturile au crescut si pentru studentii din alte campusuri universitare din tara, lucru care a infuriat organizatiile studentesti.

Finantarea slaba a educatiei obliga universitatile sa mareasca taxele de studii si regiile de camin, concluzioneazaliderii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). Acestia au lansat in luna august un studiu numit “Responsabilitate pentru Educatie”, care abordeaza marile probleme resimtite de studenti din cauza proastei finantari a educatiei.

„Noul an universitar debuteaza cu stangul din cauza cresterilor de taxe din majoritatea universitatilor din țară. ANOSR condamna slaba finantare a educatiei care se resimte direct în buzunarele studentilor. Unul dintre rezultatele principale care a reiesit din studiu a fost acela că majoritatea universitatilor din Romania au crescut in ultimul an atat taxele de studiu, cat si taxele de camin”, arata oficialii ANOSR.

De la Cluj, studiul viza Universitatea de Arte si Design (UAD) din Cluj-Napoca, care a crescut taxele de la 3.000 de lei la 3.300 de lei la nivel de licenta. La master a ramas aceeasi taxa, de 3.000 de lei, iar taxa pentru doctorat a crescut de la 5.000 la 8.000 de lei. Cei care sunt in primul an platesc banii in 5 transe, iar anii 2 si 3 in 4 transe. Cele doua camine ale UAD, situate pe strada Albac si Alexandru Vaida Voievod, au o capacitate totala de 75 de locuri. In primul se platea in anul universitar trecut 200 de lei lunar si acum suma a crescut la 250, iar in celalalt taxa a crescut de la 200 la 300 de lei.

“Motivele cresterii taxelor sunt lesne de inteles. Nu poti mentine taxe mici in conditiile in care totul se scumpeste in jur. Nu am avut plangeri, studentii urmeaza sa vina la Cluj in curand. Cel care intra pe locul cu taxa si isi confirma locul isi asuma situatia, nu il obliga nimeni sa stea la facultate daca nu poate plati”, a justificat Gabriela Dobos, purtatoare de cuvant a UAD.

La Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), taxele de scolarizare au crescut la 4 facultati. Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a crescut suma anuala de la 2.600 de lei, cat era in anul universitar trecut, la 2.800 de lei, Facultatea de Studii Europene de la 2.400 la 2.600 lei, la Facultatea de Educatie Fizica si Sport s-a trecut de la 2.500 la 2.600 lei, iar la Facultatea de Teologie Ortodoxa taxa a crescut de la 2.000 la 2.500 lei.

“Decizia de modificare a taxelor de scolarizare apartine exclusiv facultatilor din cadrul UBB. Acestea stabilesc, in functie de cheltuielile pe care le au si de anumite proiectii bugetare, care vor fi taxele de scolarizare pe anul urmator. Taxele de cazare in caminele administrate de UBB nu s-au modificat”, a precizat Paul Farcas, purtatorul de cuvant al UBB.

La Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) nu au crescut taxele fata de anul universitar trecut, cel putin la nivelul licenta si masterat.

“Taxele de scolarizare sunt intre 3.300 de lei pe ani pentru studiile in limba romana, 3.500 de lei pentru studii in limbi straine si 4.400 de ani pentru arhitectura, unde se fac 6 ani de studii. Cazarea a ramas nemodificata fata de anul universitar trecut, regia luna a crescut cu 20 de lei doar in cazul doctoranzilor si a angajatilor tineri”, a precizat Mirela Botan, purtatoare de cuvant a UTCN.

Preturile au crescut insa la taxa anuala pentru doctorat. Daca doctoranzii sunt angajati ai universitatii platesc 500 de euro, in schimb, pentru cei care nu lucreaza pentru UTCN, aceasta s-a marit de 4 ori, astfel ca de la 500 de euro s-a trecut la 2.000 de euro pe an.

„Nu am facut decat sa ne aliniem la normele impuse de Legea Invatamantului”, a justificat Botan.

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca taxele de scolarizare au ramas aceleasi, potrivit purtatorului de cuvant Doru Sabau. Acestea variaza intre 3.000 de lei si 4.500 de lei anual la nivel de licenta, 3.000 de lei la master si 8.000 de lei pentru anul de doctorat.

“Sigura crestere de pret este la regia de camin, care e cu 5 lei mai scumpa. Au fost calcule economice bazate pe faptul ca se scumpesc utilitatile”, a precizat Sabau.

Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” (UMF) din Cluj-Napoca s-a marit taxa de scolarizare la Farmacie de la 7.800 la 8.100 de lei.

“Este vorba doar de taxa pentru anul 5. Restul au ramas neschimbate. Nici regia de camin nu a crescut, a devenit mai mare in anul universitar 2012-2013 si a ramas asa. Mai mult, sa studiile mai mici, cum sunt considerate specializari de 3 ani, ca imagistica sau tehnica dentara, taxele au scazut de la aproximativ 8.000 la 4.000-5.000 lei”, a explicat Ioana Bunea, purtatoarea de cuvant a UMF Cluj.

„Taxele de studii, alaturi de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de catre o mare parte a familiilor din România si sunt cauza principala a abandonului scolar – in universitati, doar jumatate din studenti termina facultatea inceputa. Actualele cresteri de taxe si ineficienta masurilor de sprijin a studentilor cu venituri scazute sau defavorizati in alt fel arata importanta scazuta pe care guvernantii, atât cei actuali cât si cei din guvernele trecute, o acorda tinerei generatii. Scaderea investitiei statului in educatie prejudiciaza grav intreaga societate, cu repercusiuni atât pe termen scurt, legate de costuri dar si de calitatea si relevanta studiilor pentru actualii studenti, cât si pe termen lung, legate de cresterea economica, echitate si chiar sanatate publica si participare la procesele democratice!” , a avertizat Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *