Editorial

„Cosmeticiana” Emil Boc

Scris de 112

„Norvegia va construi primul tunel pentru vapoare din lume, care va străpunge munții Stadhavet și va costa 330 de milioane de dolari”, titrează G4Media. Potrivit sursei citate, tunelul va avea o lungime de 1,7 km, o lățime de 36 de metri, iar lucrările urmează să înceapă în 2022 și vor dura între 3 și 4 ani. Pun pariu cu oricine, pe oricât, că dacă norvegienii au zis că tunelul va fi gata în 3 sau 4 ani, apoi va fi gata. Și ce lucrare?! Ce grozăvie! Să sapi 1,7 km în stâncă un tunel care să fie atât de adânc, de înalt și de lat încât să treacă vaporul. Se sparie gândul, nu alta.

Și-atunci, citind această știre, să nu-ți vină să dai cu basca de pământ, să ridici ochii la ceruri și să pogori toți sfinții în capetele idioților, nevolnicilor și hoților care de 30 de ani încoace nu-s în stare să facă o autostradă întreagă. Numai bucăți și bucățele. Intri pe bucățica de autostradă, ieși de pe bucățica de autostradă. Ca la nebuni. Dar ce spun eu autostradă? Un drum măcar să termine, un pod mai de Doamne-ajută, o cale ferată, un spital, ceva. Nimic.

Exemple s-ar putea da multe, dar mă opresc la unul singur. Bunăoară, la Cluj, freneticul primar Emil Boc nu este în stare să termine un amărât de drum de 1,2 km, pe un deal, început cu 5 ani în urmă. O să termine norvegienii tunelul și noi tot cu drumul nefăcut o să fim. Vă dați seama ce grozăvie? Norvegienii să termine în 3-4 ani o asemenea lucrare complexă, iar Boc, la Cluj, să nu fie în stare să termine un drum amărât în 5 ani. Și nici nu se întrevede un orizont de timp în care să fie terminat. Pot să mai treacă ani și ani până să binevoiască Boc să se ocupe serios de această problemă. Deocamdată nu sunt semne că ar fi interesat să și termine ce a început. De fapt, la Cluj, nici o lucrare importantă nu se termină cu bine. Încep și stau. Apar tot felul de piedici tehnice care, dacă proiectele ar fi fost gândite temeinic și făcute cu cap de la bun început, ar fi putut fi evitate. Podul Porțelanul este un alt exemplu despre cum se lucrează la Cluj. Și, mai ales, cu cine se lucrează.

Acum i-a cășunat să facă metrou. Să rămână în istorie. Nu am nimic împotriva unui metrou. Nu mă pricep ca să spun eu dacă e oportun sau nu. Problema mea e alta. Cum să facă Boc metrou, o asemenea lucrare complexă, când el a dovedit că nu e în stare să termine un nenorocit de drum, pe dealul Lomb? Aceasta este problema mea. Să termine mai întâi ce a început și abia apoi să se apuce de altele.

Eu cred că dacă nu-și revine, dacă nu coboară cu picioarele pe pământ, domnul Boc va rămâne în istorie drept cel mai mare povestitor pe care l-a avut Clujul. Omul care nu a terminat nimic din ce a început. Omul care își acoperă neputința și încearcă să facă uitate eșecurile dând drumul pe piață la noi și noi promisiuni. Omul care are o extraordinară abilitate, pe care trebuie să i-o recunoaștem, de a abate discuțiile de la ce și de ce nu se face la povești cu noi și noi mărețe proiecte care-i trec prin cap. Omul care vorbește mult și face mai nimic.

Zic mai nimic, pentru că, să fim drepți, ceva-ceva tot îi merge. Tot îi iese până la urmă. Singurele proiecte care merg bine (bine în sensul că se finalizează, tot cu întârziere, întotdeauna cu întârziere, dar se finalizează totuși) sunt cele de modernizare a străzilor. Adică de cosmetizarea lor. Mai o dală, mai o bordură, mai o tușă de culoare și gata strada. Bune și străzile astea, dar parcă-parcă, mă gândesc eu, Primăria Clujului ar trebui să fie, totuși, și altceva decât un salon de cosmetică. ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 10 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 11 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 13 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 15 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 15 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 17 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 17 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
TOP CITITE