Sanatate

Cortizolul si longevitatea cerebrala

Neurologii inregsitreaza progrese in identificarea unei metode prin care s-ar putea preveni pierderea functiilor cognitive la varstnici. Un studiu recent arata ca nivelul mai ridicat decat media a hormonului cortizol este corelat cu deficitele cognitive subclinice ale persoanelor in varsta.

 

 

 

Dupa ce a fost masurat nivelul de cortizol sanguin al unor subiecti varstnici sanatosi, acestia au fost supusi la o serie de teste pentru a li se verifica functiile cognitive, printre care memoria, atentia si abilitatile lingvistice. Subiectii cu niveluri relativ ridicate ale cortizolului si cei al caror nivel a crescut in decurs de patru ani au obtinut cele mai slabe rezultate la testele de memorie si de atentie.

 

 

Varstnicii carora le-a scazut insa nivelul de cortizol s-au comportat la respectivele teste la fel de bine ca si subiectii tineri. In urma unor studii independente, s-a constatat de asemenea ca nivelurile ridicate de cortizol sunt corelate cu maladia Alzheimer – caracterizata de pierderea abilitatilor cognitive la varstnici – a carei prim simptom este incapacitatea de amintire a evenimentelor recente si a numelor prietenilor.

 

 

 

Care este mecanismul prin care cortizolul distruge memoria? Tuturor ni s-a intamplat, probabil, sa nu putem gandi limpede ori sa nu reusim sa invatam sau sa ne amintim ceva in conditii de stres.Unul dintre motivele acestei neputinte este faptul ca cortizolul, eliberat in situatii stresante, reduce aportul de zahar sanguin la nivelul hipocampului si de fapt la nivelul intregului creier. Daca hipocampulul este “scos din uz” temporar, memoria pe termen scurt nu functioneaza si de aceea resimtim confuzie mentala.

 

 

Hipocampulul si cei doi nuclei ai talamusului fac parte din “sistemul limbic” primitiv, locul in care emotiile si amintirile durabile sunt activate. Hipocampulul este esential pentru capacitatea de a retine lucrurile, ideile si intamplarile din viata de zi cu zi; prin urmare, lezarea sa afecteaza memoria. In lipsa lui, nu putem invata noi date si nu putem accesa informatiile retinute in trecut; exact acesta este tipul de memorie afectat la subiectii cu niveluri ridicate ale cortizolului.

 

 

Un alt motiv al confuziei mentale in situatii de stres este acela ca cortizolul interfereaza cu neurotransmitatorii din creier, impiedicandu-l sa creeze noi trasee ale memoriei si sa extraga amintirile preexistente din “depozitul” lor pe termen lung.

 

 

De aceea se intampla ca, exact atunci cand suntem sub presiunea unui examen sau cand trebuie sa vorbim in public, avem dificultati in accesarea lucrurilor invatate. Unul dintre cei mai importanti neurotransmitatori implicati in formarea amintirilor este acetilcolina.

 

 

Un volum prea mare de cortizol risca sa ucida neuronii, provocand absorbtia in exces a calciului la nivelul lor si stimuland producerea de radicali liberi. Acestia sunt molecule cu potential distructiv pentru creier si pentru intregul organism, deoarece distrug celulele cerebrale.

 

 

Cum ne putem reduce nivelul de cortizol, asigurandu-ne astfel longevitatea cerebrala? Deoarece stimuleaza sinteza de cortizol la nivelul glandelor suprarenale, stresul cronic ucide celulele cerebrale si predispune la aparitia timpurie a maladiei Alzheimer. Invatand sa ne diminuam sursele de stres si sa ne controlam raspunsul la stres, ne vom simti mai bine si in acelasi timp ne vom ajuta creierul sa ramana sanatos. Tehnicile de reducere a stresului, precum yoga, meditatia si asa-numitul biofeedback, pot avea un rol esential in pastrarea formei dvs. cognitive.

 

 

De asemenea, exercitiile aerobice efectuate in mod regulat contribuie la contracararea degenerescentei cerebrale. Persoanele cu o buna conditie fizica manifesta in general un raspuns moderat la stres, astfel ca nivelul lor de cortizol este scazut. O jumatate de ora de exercitii aerobice sustinute poate avea un efect linistitor ce se va mentine timp de mai multe ore. In plus, miscarea fizica accentueaza irigarea sanguina a creierului, facilitand astfel claritatea mentala si contribuind la eliberarea unor neurotransmitatori esentiali pentru memorie si pentru buna dispozitie.

 

 

Din moment ce excesul de cortizol duce la formarea radicalilor liberi, puteti compensa intr-o oarexcare masura efectul distructiv al acestora introducand in alimentatia dvs. suficienti “distrugatori ai radicalilor liberi”, cum ar fi vitaminele A, C si E, cu rol antioxidant. Un supliment adecvat de colina in alimentatie asigura volumul necesar de acetilcolina – neurotransmitatorul care constituie baza memoriei. O sursa bogata de colina este lecitina, pe care o puteti cumpara ca supliment alimentar de la farmacie sau de la magazinele cu produse naturiste.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *