Politica

Conturile Primăriei Turda, blocate pentru o datorie de peste 100.000 euro. Primarul Matei, lovit în orgoliu

Scris de 929

Municipiul Turda a ajuns cu conturile blocate, într-o operațiune legală de recuperare de bani în urma unor procese pierdute, anunță cei de la Politica și Putere. Situația a fost descrisă de un funcționar public din Primăria Turda drept ” o lovitură în orgoliul primarului Matei” în condițiile în care simultan cu blocarea conturilor a fost pus sechestru și pe un teren pe care municipalitatea spera să îl închirieze, mai menționează sursa citată.

Suma pentru care Municipiul Turda are conturile blocate este de circa 670.000 de lei și reprezintă datorii ce trebuie plătite pentru folosirea terenului de sport al Liceului Teoretic Liviu Rebreanu. Terenul de sport de la Liviu Rebreanu este în proprietate privată iar Primăria Turda a plătit anual chirie pentru acest teren. La un moment dat, municipalitatea nu a mai vrut să achite chiria. ”Avocatul Adrian Popescu i-a dat o lovitură în orgoliul primarului”, explică un funcționar public cum e percepută situația din interiorul administrației locale. După ce Primăria Turda nu a mai plătit chiria, avocatul Adrian Popescu care administrează interesele private referitoare la teren a dat municipalitatea în judecată. În final în urma unor procese succesive, Municipiul Turda a avut de plată circa 1 milion de lei. O parte din datorii au fost plătite, dar circa 670.000 de lei sunt încă datorii restante.

Situația este descrisă plastic de un funcționar din Primăria Turda. ”Bugetul orașului e oricum varză. Suntem ca o familie care trăiește de la salariu la salariu… dacă apare o cheltuiala neprevăzută…ești pe dinafară”, explică sursa Politică și Putere.

Lovitura juridică care l-a enervat pe primarul Turzii

Administrația locală de la Turda intenționa să acorde un drept de superficie prin licitație pentru un teren de circa 3000 de metri pătrați în zona Aleea Stadionului. Dreptul de superficie e de fapt un drept în baza căruia se conferă un drept de a construi pe un teren care nu e vândut. Așadar municipiul Turda era pregătit să dea un drept de superficie pentru un teren de 2949 de metri pătrați la un preț de pornire a licitației publice de 1042 lei/lună. Dreptul de superficie era pe 25 de ani.

Afacerea cu terenul de lângă stadion a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Turda din 21.04.2022, la inițiativa primarului Turzii.

Terenul este însă în domeniul privat al orașului și aici vine legătura cu datoriile neplătite ale Turzii. Fiind un teren disponibil și în domeniul privat a putut fi inclus în procedura de executare silită. Cum evaluatorii au stabilit anterior că e și super-ieftin, n-a mai rămas decât ca executorul să ceară Cărții Funciare să înscrie executarea silită a terenului. ”Primarul s-a enervat maxim, a început să dea telefoane, să se agite”, explică un funcționar public din Primăria Turda.

Este neclar la această dată dacă Municipiul Turda avea conturile blocate la momentul organizării ședinței ordinare a Consiliului Local, dar primarul Turzii nu a făcut nicio mențiune către organul deliberativ că orașul ar fi cu conturile poprite.

sursa: Politica și PutereULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 9 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 9 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 10 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 11 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 13 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE