Simona Teodora Roşca-Neacşu este candidata partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) la Primăria Cluj-Napoca.
Contracandidata lui Emil Boc este artist plastic, dar pare a lucra în SIE (Serviciul de Informații Externe), fiindcă date despre ea, pe internet, practic, nu prea există. Nici măcar pe pagina de Facebook a AUR Cluj, candidata nu a apărut deloc în ultimele 3 zile.
Despre clujeanca Simona Teodora Roşca a scris însă, în exclusivitate absolută, Făclia de Cluj, în anul 2017, cu ocazia câștigării „premiului I la Concursul Naţional «Icoana Ortodoxă – lumina credinţei» – ediţia a VI-a, 2017, secţiunea Pictură pe sticlă, organizat de Sectorul Cultură şi Patrimoniu Religios – Centrul pentru Patrimoniu Cultural «Sfântul Constantin Brâncoveanu» şi Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române”.
„Teodora Roşca a participat cu două icoane la secţiunea Pictură pe sticlă – Judecata de Apoi, «la care – spune Teodora – vor fi prezenți toti drepții ştiuţi şi neştiuţi», şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, «care întruchipează, din punct de vedere arhetipal, biruinţa asupra răului, a diavolului, în cele din urmă», în ambele cazuri «regăsindu-se motivul mărturisitorilor din închisorile comuniste, şi nu numai din închisori»”, a consemnat Făclia, în anul 2017, în articolul numit „Icoane, iconari… și premii”.
Dacă candidata AUR nu ar fi participat la acest concurs, pentru a ajunge în vizorul jurnaliștilor de la Făclia, nu am fi aflat cine este. Însă, așa aflăm că Teodora Roșca este absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, secția Patrimoniu Cultural – Universitatea Babeș-Bolyai (1995-1999), cu studii masterale de Teologie-Istorie şi Istoria artei la UBB, şi Sociologie-Antropologie, la Universitatea Bucureşti; doctor în Teologie, cu teza „Tematica icoanei pe sticlă din Transilvania (sec. XVIII-XX), susţinută la Universitatea Babeş-Bolyai; doctorand la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti, cu o teză despre Grădini paradisiace în tehnica mozaic. Este membru fondator al grupului „Sfântul Ioan Damaschin” și membru al Consiliului Internaţional al Muzeelor. Expoziţii personale şi de grup în diverse oraşe din România, dar şi în Irlanda, Italia, Danemarca, Polonia. Teodora Roşca este autor şi co-autor al unor lucrări de specialitate în domeniile Istoria artei, Iconografie şi Teologie, desfăşurând, totodată, o intensă activitate de creaţie artistică și de promovare a iconografiei românești. În 24 ianuarie 2017 a fost distinsă de Patriarhia Română cu Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, pentru colaborarea la volumul „Monahismul ortodox român. Istorie, contribuţii şi repertorizare” – vol.II, publicat de Patriarhia Română în colaborare cu Academia Română”.
Foto: Făclia de Cluj