Politica

Continuă jocurile de cabană pe numirea noului șef al DNA. Tudorel Toader consideră că ar fi bun și un candidat din afara „sistemului”, “să nu mai avem nevinovați arestați și nici vinovați care să scape”

Ministrul Justiției Tudorel Toader nu a exclus în această dimineață varianta propunerii pentru șefia DNA a unui candidat care să nu fie din interiorul instituției. Singurul candidat dintre cei 4 care nu e din DNA este procurorul Cristian Lazăr (foto) de la Parchetul general.

Lazăr este adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Lazăr a fost propus pentru această funcție în 2015 de ministrul Justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc. Candidatul la șefia DNA este cel care a respins începerea urmăririi penale împotriva fostului premier Victor Ponta pentru acuzațiile de plagiat, în 26 iunie 2013.

„Este evident că infracţiunea de plagiat nu există, iar rigoarea juridică ne determină să analizăm legalitatea şi temeinicia soluţiei prin raportarea de însuşire a calităţii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementată de art. 141 din legea nr.8 din 1996”, se menţiona în rezoluţia procurorului Cristian Lazăr, citată de Gândul.

Conform sursei citate, procurorul Cristian Lazăr, care ocupa şi atunci cu delegaţie funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme, a motivat că nu se poate reţine acuzaţia de plagiat pentru că premierul ar fi copiat doar texte de natură juridică cu caracter general.

Cristian Lazăr este procurorul care a anchetat Dosarul ”Caselor lui Klaus Iohannis”, dar și Dosarul ”Închisoarilor CIA pe teritoriul României”.

Întrebat ce ar trebui să îmbunătățească noul șef DNA, ministrul a declarat că parchetul anticorupție nu ar trebui să mai facă Justiție selectivă.

“Ar trebui să nu mai avem nevinovați arestați, trimiși în judecată, eventual urmăriți penal și, de asemenea, să nu mai avem vinovați care să fie neurmăriți penal”, a declarat Tudorel Toader fără să nominalizeze.

Au fost însă nenumărate exemple de politicieni trimiși în judecată de DNA pe vremea Laurei Codruța Kovesi care au fost trimiși în judecată și apoi achitați cum ar fi Victor Ponta, Ludovic Orban, Vasile Blaga sau Călin Popescu Tăriceanu. Fostul președinte ASF Dan Radu Rușanu a fost achitat după ce a fost chiar arestat preventiv. În schimb au existat critici potrivit cărora unii denunțători precum Claudiu Florică și Dinu Pescariu să nu fie inițial urmăriți penal și trimiși în judecată.

Ministrul Justiției a declarat că astăzi o comisie din minister va evalua legalitatea candidaturilor depuse, mâine, proiectele de management, joi vor fi Interviurile candidaților și vineți vom avea un candidat propus.

4 procurori și-au depus candidatura pentru șefia DNA după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată. Este vorba de procurorii DNA Marius Iacob, Elena Grecu și Florentina Mirică și procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul general. Ministrul Justiției a declarat că este foarte posibil să avem un candidat propus dintre cei 4, la fel cum e posibil ca niciunul să nu întrunească exigențele și procedura de selecție să se reia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *