In vizor

Consilierul județean Călin Tuluc face un portret al liderului politic autohton „la menopauză”

Consilierul județean Călin Tuluc a realizat astăzi un portret al liderului politic autohton „la menopauză”, o radiografie plastică și comprehensivă a liderului politic clujean, în genere, definit drept mercantil, demagog, lipsit de caracter, imoral, ahtiat după putere, și, în esență, impotent. 

Vă redăm mai jos integral portretul realizat de un om din interiorul sistemului, care vorbește, cel mai probabil, în urma experienței acumulate în mediul politic:

„Liderul politic autohton normativ e, în genere, din subspecia bărbat… așa crede el, cel puțin. Excepțiile nu întăresc regula, întrucât și partea feminină a ”lider-ship-ului” tinde invariabil spre același model arhetipal de manifestare ”androginică”, fapt observat și de marele analist zoo-politic Caragiale când a suferit epifania unei Zoie bărbată.

Liderul politic autohton normativ vrea foarte multe lucruri. Pentru sine tot ce se poate mercantiliza și aduna, iar pentru popor tot ce se poate verbaliza fără să existe pericolul real al înfăptuirii. Farmecul oratoriei stă în plăcerea de a cuvânta fără un orizont precis, iar nu de a acorda vorbele cu faptele – ar dispărea poezia faptelor dacă acestea ar deveni realitate palpabilă. Și ce ar fi atunci arta politicului dacă poezia n-ar mai fi? O reducere la absurd…

Liderul politic autohton normativ are parteneri multipli, atât pe plan personal (pentru fiecare soție nouă se adiționează matematic un multiplu de amante, reconversia și ”interșanjabilitatea” acestui tip de partener fiind o lege aproape fizică), cât și pe plan social (aici are ca parteneri toți potențialii actori electorali suficient de naivi să creadă în poezia inefabilă a liderului și să-și manifeste această credință în votul suveran dat asemeni cecului în alb), dar mai ales în plan politic. Partenerii politici sunt cei mai importanți jucători din viața liderului întrucât ei sunt pionii Jocului. Fără ei Jocul nu s-ar putea desfășura, deoarece, în acest context, liderul ar fi nevoit să se raporteze exclusiv la corpul electoral și intrăm din nou pe terenul absurdului. Cum să facă liderul doar politică pentru oameni? E de neconceput! De ce? Pentru că ar fi nevoit să ucidă poezia și să se apuce de lucru… ceea ce nu cadrează deloc cu arhetipul validat de societate pentru omul politic. Așadar, partenerii politici sunt vitali. Aceștia sunt răspândiți relativ omogen în partide și contra-partide așezate strategic pe o tablă de Joc imaginară, pe care regulile sunt stabilite clar de la început și modificate fluid pe parcurs. Rezultatul jocului se măsoară și se cuantifică permanent prin contoare de cuvinte, iar la finalul fiecărei pagini de istorie politică cuantificată câștigătorul de etapă obține o recunoaștere cvasi-unanimă din partea celorlalți jucători prin exprimări zgomotoase. Se dau și distincții – cea mai importantă: trofeul ”Politicianul de profesie al anului”. Jocul este perpetuu ca pendulul lui Foucault.

Liderul politic autohton are o singură dorință intrinsecă: să alerge după putere. De orice fel și de orice natură. Cu cât e mai iluzorie puterea, cu atât aleargă mai bine. Puterea nu e un scop în sine ( nu-l interesează neapărat să o obțină pentru că atunci ar trebui să facă ceva cu ea și ar cădea în absurd) ci alergarea e esențială. Puterea e doar un azimut care justifică efortul poeziei cuvintelor.

Așadar, portretul liderului politic autohton se definește printr-o caracteristică esențială: menopauza. Adică, ar avea dorință să facă multe dar nu mai are cu ce.”

Ziar de Cluj l-a contactat astăzi pe consilierul județean Călin Tuluc, pentru a-l întreba dacă acest portret se referă la anumiți oameni politici sau dacă este o reflecție asupra oamenilor politici clujeni, la modul general:

„Am și spus, liderul politic în genere! Dar nu vi se pare că se aplică la toți?! Eu sunt un pamfletar generalist, nu am reflexii sau reflecții revanșarde față de anumite persoane!”, a precizat Călin Tuluc.

Întrebat dacă nu se teme de eventualele repercusiuni, în urma postării sale publice de astăzi (pe pagina personală de Facebook), de o posibilă execuție politică, așa cum denunță fostul consilier și președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, Călin Tuluc a răspuns:

„Dar ce pot să pățesc? Eu am o meserie în mână! Pot să mă dea afară, că eu nu mor de foame! Nu o să ajung să stau pe la ușa mănăstirilor! E o constatare personală generală, dacă vă uitați, nu e primul text de genul acesta!”

Întrebarea firească pe care Ziar de Cluj i-a mai adresat-o consilierului județean a fost dacă intenționează să își continue activitatea politică, în mediul astfel descris:

E prematur pentru întrebarea aceasta. Acum a început un nou ciclu, sunt consilier acum, treaba mea de consilier trebuie să o duc, cel puțin încă o perioadă! Și, după aceea, mai vedem!  Acum eu oricum m-am întors în avocatură, deci oricum trebuie să mă apuc și să mă ocup mai mult de ea, pentru că eu de acolo trăiesc!”, a declarat Călin Tuluc. 

Călin Tuluc este membru PDL din anul 2000. Între 2000-2003, a ocupat funcția de vicepreședinte OTPD Cluj-Napoca și OTPD Cluj (organizația de tineret a PDL). Între anii 2003-2005 a fost vicepreședinte PD Cluj-Napoca, iar între 2005-2010, vicepreședinte PDL Cluj și trezorier în cadrul aceluiași partid. El este în prezent membru PNL. 

Călin Tuluc a devenit consilier județean în anul 2009, câștigând un mandat și în anul 2012 și în 2016. A ocupat și funcția de „consilier prefect” între anii 2005-2007 și a fost și consilierul președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, în anul 2008. Din 2015, până anul acesta, când i-a încetat mandatul, Călin Tuluc a fost și vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.

Foto: Facebook Călin Tuluc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *