In vizor

Consilierii locali freacă menta pe banii contribuabililor? Rapoartele de activitate sunt bine dosite să nu vadă nimeni cât (nu) au muncit anul trecut

Doar cinci din cei 27 de consilieri locali și-au publicat rapoartele de activitate pe anul trecut. Unii se laudă cu studierea oportunității înfrățirii municipiului Cluj-Napoca cu orașe din Ucraina, alții că au participat la o dezbatere despre impasul învățământului românesc, iar alții se laudă cu simplul fapt că fac parte din comisiile de specialitate.

Consilierii locali freacă menta pe banii contribuabililor și votează proiectele de hotărâre pe bandă rulantă, doar pentru că așa prevede fișa postului? Acesta să fie motivul pentru care mare parte din ei nu își fac publice rapoartele de activitate? Cei care le publică sunt puțini și arată clar că nu prea au cu ce să se laude.
Până acum, doar cinci din cei 27 de consilieri locali și-au postat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca rapoartele de activitate. Acest comportament al consilierilor de a ține la secret rapoartele de activitate nu este ceva neobișnuit. Și anul trecut, doar șapte consilieri și-au publicat rapoartele, în 2014, doar 12 consilieri au făcut acest lucru, iar în 2013, doar cinci au postat rapoartele pe site.

Studierea înfrățirii cu alte orașe

Tothfalusi Andras a avut nevoie doar de o pagină ca să își detalieze activitatea din cele șase luni de mandat de anul trecut. A fost conștiincios, a mers la toate ședințele de Consiliu Local, a inițiat 16 proiecte și a acordat 303 avize în calitate de membru al Comisiei pentru buget-finanțe.

Tothfalusi Andras nu este un consilier foarte vocal, a avut doar 12 intervenții în timpul dezbaterilor din cadrul ședințelor de Consiliu Local.
Consilierul a considerat că este demn de menționat în raport faptul că a participat la negocieri pentru înfrățirea cu orașe din Ucraina. “Ca și președinte al Comisiei VI (Comisia pentru fonduri europene, relații externe, orașe înfrățite și strategii de dezvoltare comunitară) am coordonat buna desfășurare a activității și pe lângă analiza proiectelor de hotărâre repartizate, cu membrii comisiei am studiat oportunitatea de înfrățire cu orașe din Ucraina”, a scris Tothfalusi Andras, în raportul de activitate.

A intervenit la solicitarea școlilor, nimic din proprie inițiativă

Corina Croitoru a reușit să se întindă pe o pagină și jumătate. Nimic notabil, în afara clasicelor participări la ședințe, inițierea unor proiecte de hotărâre, 11 la număr și acordarea de avize din partea comisiei din care face parte. Opt intervenții în opt ședințe de Consiliu Local a avut Corina Croitoru.

În raport, spune că a intervenit în sprijinul școlilor atunci când i s-a solicitat acest lucru, în calitate de membru al Comisiei pentru învățământ. Ne întrebăm de ce consilierii nu intervin și nu se interesează de soarta școlilor și dacă nu li se solicită? De exemplu, Școala Eugen Pora și Școala Liviu Rebreanu nu au sală de sport, iar elevii de la Școala Iuliu Hațieganu învață înghesuiți într-o clădire mult prea mică. Nu apare niciunde în raportul Corinei Croitoru nimic despre aceste situații.

„În intervalul 24 iunie – 30 decembrie 2016, am fost prezentă la Consiliile de Administrație ale Colegiului Tehnic Anghel Saligny, respectiv ale Grădiniței cu program prelungit Zâna Zorilor. Am venit în sprijinul acestor unități de învățământ atunci când mi s-au semnalat problemele existente. Astfel, pentru Colegiul Tehnic Anghel Saligny am depus două expuneri de motive pentru a solicita rezolvarea unor situații ce țin de competența municipalității. De asemenea, am făcut parte din comisia de evaluare a concursului pentru ocuparea posturilor de conducere ale celor două unități de învățământ, desfășurat în perioada 26.12.2016 – 06.01.2017”, este notat în raportul de activitate.

Dezbatere publică cu titlu pompos

Corina Croitoru a avut o sesizare la Poliția Locală și una la Serviciul Administrare Cimitire.
Consilierul PSD consideră că participarea la o dezbatere este demnă de menționat în raportul de activitate. Și nu orice dezbatere, ci una despre impasul învățământului – „Vechi impasuri, noi guvernări: teme de casă pentru învățământul românesc”. Încercăm să înțelegem situația. E ca la școală, când profesorul îți cere să scrii un eseu de trei pagini, dar tu nu ești pregătit.

Unul singur a făcut ceva notabil

Nici raportul lui Dan Morar nu este impresionant. Aceleași participări la ședințe, puține intervenții, dar spre deosebire de alți colegi a reușit să facă ceva notabil – ca urmare a inițiativelor sale, în bugetul pe 2017 a fost inclusă achiziționarea unui corp de clădire pentru Școala Iuliu Hațieganu.

Dan Morar a avut întâlniri cu cetățenii, dar nu știm câte, a studiat temeinic proiectele de hotărâre și nu a efectuat deplasări în numele Consiliului Local.

Fostul viceprimar vocal

Fostul viceprimar Anna Horvath a avut 153 de intervenții în cadrul ședințelor din 2015 și 61 de intervenții, anul trecut. A acordat 364 de audiențe, atât în sediul Primăriei, cât și în cadrul unor întâlniri cu cetățenii. De asemenea, a oficiat 103 căsătorii.

Dacă ceilalți colegi au încercat să umple raportul de activitate cu bla bla-uri, Anna Horvath a fost mai practică și a înșiruit pe nouă pagini hotărârile de Consiliu Local realizate din inițiativa sa.

Ce să scrii în raport când nu ai făcut mai nimic

Olah Emese, actualul viceprimar și-a rezumat pe o singură pagină activitatea de anul trecut. Este aproape zero raportul, nu aflăm nimic despre activitatea prestată de Olah Emese. În cele câteva rânduri, ne spune că face parte din consilii de administrație, comisii și că a fost prezentă la aproape toate ședințele de Consiliu Local.

Așteptăm cu interes rapoartele de activitate și ale celorlalți 22 de consilieri locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *