Analiza

Consilierii judeteni condamna "plimbatul" bolnavilor cu targa prin curtea Spitalului Judetean

Consiliul Judetean Cluj sustine financiar an de an Spitalul Clinic Judetean Cluj cu diferite sume de bani, desi institutia medicala nu se afla in administrarea sa, ci sub umbrela Ministerului Sanatatii. Banii alocati de forul judetean sunt in mare parte pentru lucrari de intretinere si reparatii ale cladiriilor din dotare si, uneori, pentru achizitionarea de echipamente medicale. Cu toate acestea, de ani buni, managementul spitalului prefera sa tolereze umilirea pacientilor care beneficiaza de serviciile medicale oferite, prin faptul ca ii plimba pe acestia prin curtea interioara pentru un simplu examen tomografic, indiferent de conditiile meteo de afara. Ziar de Cluj a incercat sa afle parerea alesilor judeteni despre aceasta situatie si cum explica alocarile de sume solicitate de conducerea spitalului, atata vreme cat bolnavilor nu li se asigura un minim de decenta prin aceste transferuri sub cerul liber de la urgente la radiologie.

In ultimele saptamani, computerul tomograf ce deserveste cu precadere Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judetean Cluj nu a fost fuctional. Cel putin asa sustin unii dintre angajatii spitalului. Din aceasta cauza, o parte dintre pacientii care aveau nevoie de un CT erau transferati de la UPU fie la sectia de Neurochirurgie, fie la Spitalul de Recuperare. Recent, insa, CT-ul de la Medicala 1 a fost repus in functiune, dar, odata cu acest extraordinar eveniment, au reinceput plimbarile bolnavilor cu targa prin curtea spitalului. 

Ziar de Cluj a relatat in repetate randuri ca modul prin care aceasta operatiune a actului medical, de plimbare a pacientilor prin curte, este demna de evul mediu si mult sub standardele impuse de sistemul sanitar demn de un stat european. Ziar de Cluj a si demonstrat faptul ca pacientii pot fi transferati spre laborator de radiologie pentru efectuarea exemenului tomografic pe culoarul din  subsolul sectiei de Chirurgie I, insa, din pacate, eternul lift nefunctional impeidica acesta actiune. 

Consilierii judeteni aloca bani pe banda rulanta an de an, sume consistente, insa nu stiu nici de faptul ca pacientii sunt plimbati prin curte fara a se tine seama de intemperii si nici de existenta liftului problema.

Vicepresedintele CJ Cluj, Calin Tuluc a afirmat ca, desi institutia judeteana sustine financiar Spitalul Clinic Judetean Cluj, nu se poate implica in modul desfasurarii activitatii medicale a institutiei.

“Din punct de vedere metotologic, ei sunt coordonati direct de minister. Interventia noastra se refera strict numai la interventiie in cladiri. Din punctul meu de vedere, este penibil ce se intampla pentru ca ei ar trebui sa isi organizeze activitatea in asa fel incat sa ofere minimul de confort pacientilor. Din punctul de vedere al legii, noi nu putem inteveni in activitatea lor propriu-zisa, medicala de organizare. Noi dam finantarile pe ce cer ei cand vin la noi la consiliu. Si anul acesta urmeaza sa le mai dam ceva bani in proxima sedinta, dar vom ridica problema nefuncionalitatii acelui lift”, a afirmat Calin Tuluc vicepresedintele CJ Cluj.

Rares Rusu, foarte transant, considera inadmisibila plimbarea pacientilor prin curtea spitalului in conditiile in care se poate evita acest lucru prin punerea in functiune a liftului. Consilierul Rusu vede activitatea plimbatului de targa prin curte ca un act ce tine de felul in care conducerea spitalului intelege sa faca manangement si, totodata, a cerut ca aceasta practica sa inceteze sau cei din conducere sa isi dea demisia.

“Orice om care ajunge la spital este un om care are probleme si care are suferinte. In momentul in care trebuie plimbat de la o sectie la alta e normal ca sa Ii se asigure niste conditii minime de baza. Atata vreme cat Spitalul Judetean a cerut bani pentru repararea liftului este obligatoriu ca in cel mai scurt timp sa rezolve aceasta problema, daca nu, sa isi prezinte demisia. Nefunctionalitatea liftului respectiv este o problema care trebuie sa fie in atentia managementului spitalului care are obligatia, ca sa nu vrobesc de indatorirea morala, sa rezolve problema in cel mai scurt timp”, a explicat Rares Rusu.

Consilierul social-democrat, Valentin Cuibus, nu considera un lucru normal ca pacientii sa fie transferati cu targa sub cerul liber prin curtea spitalului pentru un simplu examen tomografic dar, totodata, crede ca problemele trebuie rezolvate.

“Nu pot sa imi exprim o opinie pentru ca nu am toate datele despre ce se intampla acolo si care sunt motivele pentru care ei nu asigura posibilitatea transportului pacientilor sub o alta modalitate. La prima vedere, e o chestiune de organizare, dar s-ar putea ca ei sa aiba niste motive acolo sau sa fie vorba de niste finantari mult mai mari Trebuie analizata situatia si gasita o solutie. Nu e normal ca pacientii sa fie plimbati asa prin curte”, a declarat Valentin Cuibus.  

Medic de profesie, consilierul PNL, Emil Bogdan, nici nu a aflat ca bolnavii sunt transportati cu targa prin curtea spitalului de la UPU la Radiologie.  

“Spitalul Judetean nu este sub jurisdictia CJ, ci este sub cea a Ministerului. Nici nu am stiut ca se transporta prin curte bolnavii. In principiu, nu e nicio mare drama daca se transporta prin curte, daca se transporta civilizat. Acolo era un coridor de pe vremea cand lucram la Medicala 1 si se transportau direct pe sub Chirurgie 1 pana la Radiologie. Nu stiu de ce e acuma altfel. Am criticat ca dam bani Spitalului Judetean fiindca fiind sunt jurisdictia ministerului si trebuie sa primeasca banii de acolo. Noi avem in administrare cinci spitale si nu ne putem permite sa le dotam cum trebuie pe fiecare pentru ca impartim 3 paie la 5 magari sistematic. Uneori, mi s-a spus ca sunt dusmanul Spitalului Judetean, ca toti bolnavii nostri sunt acolo. Dar, fata de acest populism ieftin, sa faca bine sa se zdrobeasca si ei sa isi obtina fonduri de unde pot si de unde trebuie. Inclusiv CT-ul de la Medicala 1 nu functioneaza si toti pacientii sunt directionati la noi, la Recuperare. Acolo sunt prea multe clinici si prea multe personalitati, fiecare clinica cu personalitatea ei, ba, mai mult, in fiecare clinica exista foarte multe personalitati. Acel coridor trebuie sa fie functional, ca doar nu s-a surpat, iar liftul acela e o treaba de nimic. Undeva intre 100.000 si 200.000 de lei. Nici nu cred ca e atata pentru ca la Recuperare am schimbat lifturile cu 200.000 pe zece etaje”, a declarat Emil Bogdan.

Mariana Les vede solutionarea problemelor intalnite la Spitalul Judetean prin urgentarea construirii unui spital regional de urgenta monobloc, care sa asigure un tratament civilizat al pacientilor.

“Nu stiu de existenta niciunui lift care ar putea sa asigure transportul pacientilor in conditii mai bune spre CT. De fiecare data cand a fost ceva proiect de finantare a Spitalului Judetean l-am sustinut. Acolo e si treaba managerului sa propuna spre finantare proiecte care sunt urgente. Cred ca situatia care ar rezolva toate aceste inconveniente este un spital judetean regional de urgenta, care sa contina toate sectiile la un loc, astfel incat, pacientul sa fie urgent diagnosticat si, sigur, sa nu mai fie plimbat prin curti. Trebuie sa ne grabim cu un spital regional sa eliminam toti factorii perturbatori”, este de parere Mariana Les.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *