Politica

Consilieri noi, traditii vechi. Cum va arata noua organizare a administratiei locale in urmatorii 4 ani

Daca la ultima sedinta a Consiliului Local, cea din vechiul mandat, consilierii au venit la sedinta mai mult de nevoie decat de voie, nu acelasi lucru se poate spune despre noii consilieri locali, care au participat la sedinta de investire cu entuziasmul primei zile de scoala.

La ora 9:40, sala de sedinta era deja plina. Nu aveai unde sa arunci un ac, iar consilierii, constiinciosi, se plimbau agitati prin incapere. Cei mai matinali au fost tinerii PSD-isti care, vizibil emotionati, se foiau de pe un picior pe altul. Se vede ca e ziua Universala a „Iei”. Majoritatea doamnelor au fost imbracate in bluzite multicolore, traditional romanesti. Cu cateva minute inainte de incepere a sedintei a inceput si nebunia. Vizitatorii si jurnalistii, vizibil relaxati, au inceput sa glumeasca si sa isi pozitioneze camerele de luat vederi.

„Am venit sa vad cum se jura ca nu fura”, a spus unul dintre ei.

Intre timp, prefectul Gheorghe Vuscan dadea mana cu vizitatorii, iar jurnalistii se serveau cu apa plata la temperatura camerei. Au fost foarte multumiti ca Primaria are grija de ei si de amigdalele lor. La intonarea imnului, lumea inca se foia. Toti incercau sa gaseasca un loc „in primul rand”.

Dupa imn, s-a strigat prezenta. Am avut un consilier absent, Giacomo Dreoni, care, probabil, a sarbatorit mai mult cu o zi in urma. Sedinta a debutat plictisitor si anevoios, cu discursul pompos al fostului viceprimar. S-au transmis multumiri mai ceva ca la Oscar.

„Aceasta este o sarbatoare a democratiei. Din 4 in 4 ani, cetatenii isi hotarasc destinul. In unele situatii hotarasc sa fie condusi de aceiasi consilieri, alteori aleg sa ii sanctioneze. Tocmai de aceea e frumoasa democratia.”

Sedinta a fost continuata de cel mai invarsta consilier local, Ioan Pop

„Sunt flancat de un maghiar si un sirian. Asta inseamna ca la Cluj e promovat multiculturalismul. Eu am ramas vesnic tanar, dar tinerii consilieri s-au schimbat ceea ce demnostreaza ca traim vremuri in schimbare”, a declarat consilierul Ioan Pop.

Dupa discursurile emfatice, a venit momentul sa se treaca la lucruri mai serioase, si anume, la constituirea grupurilor de consilieri locali. Liderii de grupuri au fost votati in unanimitate de voturi dupa cum urmeaza: PNL – Dan Tarcea, PSD+ALDE – Dan Morar, iar UDMR – Csoma Botond. Din pacate, primele probleme au aparut chiar la cateva minute dupa inceperea sedintei. Astfel, dupa doar 10 minute de sedinta, consilierul Ioan Pop a cerut o pauza pentru ca cei prezenti la sedinta sa poata delibera in ceea ce priveste numarul de membri in comisiile de validare si componenta acestora. Cererea i-a fost respinsa, pe motiv ca „partidele deja stiu”. Astfel, s-a votat in unanimitate un numar de 5 consilieri in comisia de validare. PNL i-a desemnat pe Radu Moisin, Loredana Pop si Radu Ratiu, pe cand UDMR l-a desemnat pe Csoma Botond iar PSD + ALDE pe Corina Croitoru. Toti cei 5 consilieri au fost votati in unanimitate de voturi, semn ca ridicarea manutei la cerere a ramas pe prima pozitie in clasamentul sporturilor promovate de Municipalitate.

Pauzele lungi si dese…

Dupa ce membrii sedintei au asudat constiincios pe primele sesiuni de voturi asumate, la 20 de minute de la inceperea sedintei, s-a anuntat si prima pauza de 20 de minute. Consilierii se simteau deja in vacanta, semn ca au obosit chiar inainte de a se desemna presedintele si secretarul comisiei de validare. Toate bune si frumoase, pauzele lungi si dese, cheia marilor succese. In pauza, unii consilieri au tabarat pe fursecuri, altii au ales sa se plimbe si sa dea mana, sa povesteasca. Brusc, toata lumea a fost mai relaxata. Mai un fursec, mai o gluma, o maslina, una alta, parca eram la o adunare campeneasca, nu la sedinta de investire a noilor consilieri locali. Dupa 20 de minute trecute fix, pe ceas, sedinta a reinceput, reluandu-se implicit si sportul ridicarii manutelor la ordin. Au fost votati in unanimitate Radu Moisin (presedinte comisie de validare) si Constantea Radu Mihai („secretara”). S-a strigat numele noilor consilieri in ordine alfabetica, apoi s-a trecut la votarea lor, tot in unanimitate.

Momentul de climax. Depunerea juramantului consilierilor locali

Incolonati frumos, in ordine alfabetica, consilierii au trecut la rostit cuvantul: „Jur”. Unii mai cu patos, altii mai cu jumatate de glas, altii in doua limbi, altii cu amendamentul la final: „asa sa-mi ajute Dumnezeu”, fiecare dupa puteri si posibilitati. S-a stat la coada ca la sarmale desi, dupa fetele unora dintre ei, am crede ca nu s-au bucurat foarte tare ca sunt in Consiliul Local. Poate de la oboseala, poate de la caldura, poate de la emotii. Apoi, la fel de constiinciosi, consilierii s-au asezat frumos la locurile lor si au trecut la alegerea presedintelui de sedinta, cel care, timp de 3 luni de acum inainte, va tine sedintele Consiliului Local. Propuneri au fost foarte multe si anume, una singura, in persoana domnului Stamatian Florin. La fel, dupa cum ne-am obisnuit, a fost votat in unanimitate. Pesemne pe consilieri deja ii durea mana de la atata ridicat asa ca unii dintre ei au ales sa ridice doar doua degete la nivelul buzunarului de la piept. Vestea buna e ca urma o mica pauza pentru ei, in care domnul fost, actual si viitor primar Emil Boc, urma sa isi depuna juramantul in fata cetatenilor. A urmat un discurs scurt al primarului, insiruiri de cuvinte folosite si rasfolosite in ultimele saptamani, apoi un „asa sa-mi ajute Dumnezeu” si binemeritatele ropote de aplauze. Din partea consilierilor, desigur. Sala a tacut constiincios toata durata sedintei si a asistat cu mainile in buzunar la spectacolul dat de Consilieri.

Dupa momentul lacrimogen, a urmat randul consilierului Florin Stamatian, de acum Presedinte de Sedinta, sa isi etaleze discursul. In cazul lui putem spune ca entuziasmul i-a lipsit cu desavarsire, motiv pentru care, in timpul cuvantarii, mai toata sala a ales sa faca altceva. Unii sa povesteasca, altii sa infulece un fursec etc. Altii ar fi vrut chiar si sa croseteze daca ar fi avut cu ce, atat de plictisitor a parut momentul. In fond, discursul fara vlaga al Presedintelui de Sedinta a inceput cu o lunga poveste a istoriei personale in politica. Apoi, dupa ce s-a terminat si salba de cuvinte pompoase, s-a trecut la alegerea Viceprimarilor. Propuneri au fost trei: Dan Tarcea, Horvath Anna si Horia Nasra. La auzul numirii lui Nasra, brusc, sala s-a animat intr-un ropot de hohote. A fost singurul moment colorat al sedintei. In rest, vacanta plutea anevoios in aer.

S-a trecut la propunerea si adoptarea sistemului de vot. Aici, desigur, si-a intrat in atributii Stamatian, care a avut grija sa le reaminteasca noilor consilieri cum merge treaba si cum va merge de acum inainte:

„Ca presedinte de sedinta propun sa votati in unanimitate sistemul de vot in care se bareaza cu linie orizontala candidatii pe care nu ii doriti viceprimari, DA?”

Iar consilierii constiinciosi au spus „da” si au ridicat in unanimitate manutele, semn ca gata, de acum stiu ce au de facut. Atat de constiinciosi au fost, incat nu s-au ingramadit la vot. A trebuit sa fie invitati special de Presedintele de Sedinta sa isi exercite primele indatoriri fata de cetateni si viitorul orasului. Greu, domle’, greu. Intr-un final, cu chiu cu vai, s-a trecut si la vot. Lumea facea glume, consilierii nu gaseau pixuri, toata lumea se foia pentru ca intr-un final, evrika, sa se termine si procesul de votare. Desigur, dupa cum ne-am obisnuit, a urmat o noua, binemeritata, pauza. Plictisit, domnul primar isi butona telefonul. In sala au aparut si primele glume:

„vor fi doua tururi, o sa vedeti. In turul doi o sa intre Nasra si unul dintre cei doi consilieri ramasi.”

Rezultatul votului nu mai e o surpriza pentru nimeni. Nasra: 5 voturi, Horvath: 23 si Tarcea: 21. Viitorii Viceprimari vor fi, dupa cum ne asteptam: Horvath Anna si Tarcea Dan.

Apogeul si comisiile de specialitate

Ajunsa la apogeu, sedinta a inceput sa sufere de prezenta redusa. Chiar daca mai exista inca un punct pe ordinea de zi, poate cel mai important, lumea a inceput incet sa plece din sala. Nu mai era nimic interesant de vazut si, oricum, deja asistasera suficient de mult la spectacolul plicticos. Pe baza de repede, pentru ca nici consilierii nu mai aveau rabdare, s-a trecut la propunerile pentru comisiile de specialitate. Vor fi 7 la numar, fiecare cu cate 5 membrii. Si pentru ca trebuia sa avem macar un moment din sedinta in care voturile sa nu fie in unanimitate, nu de alta dar ar fi fost batator la ochi, la propunerea venita din partea consilierilor ca in cadrul comisiei de invatamant sa avem 6 membrii, asa incat sa fie inclus si Horia Nasra in comisie, consilierii nu au fost de acord. Astfel, in cadrul votului pentru suplinirea numarului de membrii in comisii la 7, situatia voturilor a fost dupa cum urmeaza: „21 voturi impotriva, 5 pentru si 5 abtineri”.

In urma voturilor, din nou unanime, s-au stabilit si presedintii de comisii dupa cum urmeaza:

Buget, finante si patrimoniu, Florin Gliga
Juridic, servicii si comert, Radu Moisin
Invatamant, culte si protectia mediului, Horvath Anna 
Sanatate, munca si protectie sociala, Gabriela Moldovan
Fonduri europene si relatii externe, Horvath Anna 
Sport, tineret, mediu si turism, Constantin Tomos
Urbanism amenajare teritoriu protectia mediului, Dan Tarcea

Pentru simbioza si simetria noului Consiliu Local, sedinta s-a incheiat, ca de obicei, fara alte amendamente. Chiar si primarul, obosit sa vada atatea manute ridicate, a dat din cap aprobator ca nu mai doreste sa adauge nimic. Sedinta s-a terminat la fel de sec cum a si inceput, si cum probabil vor fi toate sedintele de acum inainte timp de 4 ani. Urmeaza de vazut, insa, cat vor munci si cum isi vor face treaba noii consilieri locali. De inceput, au inceput bine. Se pare ca au invatat destul de repede ca proiectele si deciziile se iau in majoritatea timpului in unanimitate si ca manutele ridicate sunt imperioase pentru o buna relationare in cadrul sedintelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *