Rautacisme

Conflictul intre Biserica Reformata si ISJ, cladit pe amnezia lui Boc

O constructie in coasta unei biserici-simbol a Clujului a starnit o tensiune care pulseaza tot mai ascutit pe zi ce trece. Cu legea in mana, Biserica Reformata nu a facut nici un pas, asteptand cu nadejde ca primarul Boc sa adune partile la o masa rotunda promisa inca din luna mai. Se pare, insa, ca edilul si-a uitat promisiunea in urmatoarea secunda dupa ce a emis-o.

Ilegalitatea a devenit publica in luna mai, o data cu protestul initiat de cei de la Biserica Reformata cu Doua Turnuri impotriva proiectului construirii cladirii si a complexului sportiv a Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj la cativa metri de monument. Au participat sute de oameni, au fost acolo si specialisti precum Virgil Pop, de la Directia pentru Cultura si Patrimoniu National, secretarul Comisiei Natoinale a Monumentelor Istorice, insa actiunea nu a avut nici un ecou. ISJ si-a vazut de constructie, a sapat o groapa care s-a umplut cu apa la cativa metri de biserica, a incalcat limitele terenului, a turnat beton si, ca o prima consecinta, biserica a inceput sa se fisureze.

Situatia ar avea si solutii, cum ar fi schimbul de terenuri sau cladiri la care oficialii bisericii ar fi dispusi, insa nu au avut ocazia sa stea la aceeeasi masa cu cei de la ISJ. La o intrevedere cu primarul Emil Boc cu putin timp inaintea protestului, acesta le-a promis ca organiza o masa rotunda la care sa stea atat oamenii bisericii, cat si cei de al ISJ si de la primarie. Increzatori, oamenii au asteptat dezbaterea fara sa isi faca strategii si nu i-au actionat in judecata pe cei care le ameninta cladirea, desi legea ar fi de partea lor.

Nu au facut scandal pentru a evita incalcarea zonei sensibile a relatiilor intre romani si maghiari al Cluj, insa felul in care oficialii ISJ au actionat, incurajati de lipsa de atitudine a autoritatilor, are un potential imens de a inflama din nou conflictul intre etnii. Se poate crea si un precedent pentru cei gata oricand sa puna de-o constructie ilegala, o data ce una se inalta sfidator chiar in centrul Clujului, sub ochiul protector al autoritatilor.

Pentru cei pagubiti in vazul lumii, situatia o ia spre tragic, in timp ce pentru primarul Emil Boc e doar o banalitate, o alta promisiune lansata cu entuziasm pentru a fi uitata si ignorata in lunile urmatoare, la fel ca si pentru plictisitii de la biroul de presa al institutiei, care nu au catadicsit sa ofere vreo pozitie in aceasta problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *