Din oras

Condiții inumane în sala de așteptare de la Chirurgie pediatrică: copii cu mâini și picioare rupte așteaptă ore întregi în picioare într-un spațiu minuscul

Părinții continuă să se plângă de condițiile în care sunt nevoiți să aștepte cu copiii la Chirurgie Pediatrică pe Moților. Spitalul are o sală de așteptare extrem de mică în care copiii așteaptă în picioare ore întregi.

Un părinte cere să se găsească soluții, doar că spațiile în care funcționează secțiile Spitalului de Copii sunt extrem de mici și nu există opțiuni de extindere.

„Se poate sa faceti si o sala de asteptare adecvata, la Sectia de Ortopedie Pediatrica ( Motilor )? Ingesuiti unii peste altii, copii cu picioare si maini rupte, pe circa 10-12 mp, e posibil asa ceva ? Se astepta 4-5 ore la rand, macar sa aiba fiecare, posibilitatea sa stea asezat”, a solicitat un părinte.

Situația este aceeași și la UPU, iar Alin Tișe dă vina pe numărul foarte mare de copii care sunt trimiși la Cluj pentru tratament. Acesta susține că nici măcar viitorul Spital Pediatric ce ar urma să se construiască nu va rezolva problema cozilor de la UPU dacă în continuare 60% dintre pacienți sunt copii din alte județe.

În ceea ce privește Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul de Copii, Tișe susține că există un plan prin care aceasta ar urma să se extindă în actuala clădire.

„Dintre Spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean, Spitalul de Copii are cele mai multe nevoi acum. În curtea Spitalului de Recuperare se va construi un nou corp de clădire din fonduri europene și fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj. Clinica de Psihiatrie Pediatrică de pe Moților se va muta în această clădire, iar spațiul pe care îl vom câștiga pe Moților va fi folosită pentru a extinde UPU de la Spitalul de Copii. Spațiul obținut va fi folosit pentru a moderniza rapid și a extinde spațiile de urgență. Noi nu vom putea face față nici cu viitorul Spital, dacă toată Transilvania vine cu copiii la urgență la Cluj-Napoca. Nu poți face un spital doar cu secții de ATI și secții de urgență. 60% din pacienți sunt copii din alte județe. Dacă Clujul nu ar primi acești pacienți din alte părți, sistemul medical din Cluj ar fi impecabil. Imaginați-vă că ar dispărea 60% dintre pacienții pe care îi au spitalele Clujului. Dacă te duci cu copilul la urgențe și în fața ta șase copii din 10 sunt din alte județe, o să-l ia pe copilul care e o urgență mai mare chiar dacă tu ești clujean. Atunci urgențele nu mai sunt urgențe dacă stai două ore la rând pentru că cei dinaintea ta au o problemă mai gravă. Urgența ta nu mai rămâne urgență. Și tu ca părinte ești disperat și îți vine să îi strângi de gât pe medici că nu îți iau copilul la timp. Iar la Spitalul de Copii e o altă problemă. Și să mai fac zece corpuri, nu am medici. Pentru că medicii care lucrează în secții nu vor să facă gardă. Nu mai sunt medici de gardă. Medicii de la Urgență sunt puțini, iar când scoți posturile la concurs nu vine nimeni să se angajeze ca medic de urgență. Cei care au deja poziționarea pe anumite secții nu îi poți obliga să facă urgențe. Rolul nostru este să asigurăm infrastructura, dar e și o problemă de personal. Și la noul spital Monoblic de Copii numărul este limitat, iar dacă pacienții vor fi la fel de mulți riscăm ca și acolo urgența să nu mai fie urgență”, este declarația președintelui CJ Cluj Alin Tișe.

Noul spital monobloc va costa 200 de milioane de euro plus 100 de milioane de euro dotările. Tișe susține că a identificat deja sursele europene de finanțare. Noul spital va avea 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi de ATI. Spitalul va îngloba toate secțiile Spitalului de Copii care acum sunt împărțite în 14 clădiri aflate în 9 locații. Spitalul va urma să deservească 50.000 de copii anual.